Când îţi alegi ceasul la ce te uiţi prima dată? Alegi ceas mecanic sau quartz? La design sau la funcţionalitate? Dacă alegi funcţionalitatea, mergi pe tradiţie sau pe precizie? Chiar dacă istoria ceasului mecanic datează din anii 1500, tehnologia modernă a sfidat trecutul ca în multe alte cazuri. Sute de ani de tradiţie a ceasului mecanic au suferit criza quartzului. Ignorând această problematică moda a investit foarte multe soluţii doar la nivelul “ambalajului”. Designul în general este un factor important la nivelul stilului, dar a ignora tipul de mecanism în alegerea ceasului e ca şi cum ţi-ai alege maşina în funcţie de vopseaua metalizată.
Ceas mecanic sau quartz?
În continuare poți vedea diferența dintre un ceas mecanic și unul quartz.
Ceasul mecanic
Fiecare element mecanic pare plictisitor, dar împreună creează o armonie. Ceasul mecanic este format din roţi dinţate, pinioane, arcuri, pârghii, şuruburi, came şi alte elemente de acest fel care te duc cu gândul la atelierul minuscul al unui ceasornicar din alte vremuri. Adică doar elemente mecanice, care se învart, oscilează, balansează astfel încât indicatoarele să ne arate ora exactă.
În funcţie de modul în care arcul principal, adică sursa de energie a mecanismului, este tensionat, ceasurile mecanice pot fi cu întoarcere manuală sau automatice. La ceasurile manuale arcul este tensionat de cel care poartă ceasul prin rotirea cheiţei ceasului. La cele automatice arcul este tensionat de un sector de disc numit rotor, care se roteşte datorită greutăţii sale şi a inerţiei. Cu alte cuvinte, atunci cand mişcăm mâna, în interior rotorul se învârte armând astfel arcul principal al ceasului.
Acest principiu de armare a ceasurilor a fost inventat în jurul anilor 1770, fiind înglobat la vremea respectivă în ceasurile de buzunar, neexistând încă ceasuri de mână. Mult mai târziu, prin 1920, englezul John Harwood patentează acest sistem în propriile ceasuri, cu un succes moderat. Abia prin 1930, Rolex a transformat ideea într-un succes comercial lănsând modelele „Perpetual”, nume sub care îşi vând şi astăzi ceasurile automatice.
Modelele recomandate sunt si
Ce înseamnă un ceas quartz
Istoria mecanismelor quartz este destul de recentă, ceasurile pe acest principiu de funcţionare fiind introduse pe piaţa în anii 70. Japonezii de la Seiko au fost primii care au fabricat ceasuri quartz în serie foarte mare inundând piaţa şi provocând la sfârşitul anilor 70 „Criza Quartz-ului” care a dus la dezintegrarea parţială a industriei de ceasuri elveţiene. De ce au avut un asemenea impact ceasurile cu quartz? Pe scurt, pentru că sunt ieftine şi precise.
Mecanismele quartz au in principal componente electronice, fiind alimentate de o baterie. Ele pot măsura timpul sub aspect mecanic, fiind cu „limbi”, dar multe sunt cu reprezentare digitală. Cele combinate sunt numite şi ana-digi. Un tip particular de mecanism quartz este „Kinetik” produs de Seiko, mecanism care nu are baterie, alimentarea ceasului fiind asigurată de un rotor similar cu cel din ceasurile automatice, dar care în loc să întoarcă arcul pricipal, acţionează ca un dinam producând energie electrică care este stocată într-un acumulator.
Pare paradoxal faptul că un banal ceas quartz chinezesc, de câteva zeci de euro sau chiar mai ieftin, este mult mai precis decât multe ceasuri elveţiene de mii sau zeci de mii de euro. Astfel, un quartz ieftin poate avea o abatere de 10-20 secunde pe lună, pe cand ceasurile mecanice cu certificare de cronometru COSC au abateri de -4/+6 secunde pe zi. În general, un ceas mecanic bun poate fi adus undeva la ± 2-3 secunde pe zi, iar de la unul obişnuit ne putem aştepta la ±15-20 secunde pe zi. Prin urmare, sunt mulţi bani investiţi de manufacturile de ceasuri în materiale şi tehnologii care să îmbunătăţească precizia ceasurilor mecanice, chiar dacă nu se pot compara cu quartz-urile.
Un ceas mecanic, nefiind aşa precis, având o rezervă de funcţionare de aproximativ 48 ore, iar la 3-4 ani de folosire necesitând o revizie, reuşeşte să-şi asigure adepţi. Nu ştiu câţi dintre aceştia sunt fascinaţi de mecanism, văzând zecile de componente mişcându-se, rotindu-se, interacţionând unele cu celelalte într-o armonie perfectă având ca rezultat final afişarea timpului sau multe alte funcţii. Nu sunt convins că aceşti adepţi se gândesc la ceasornicarii de acum sute de ani care fără mijloace moderne de producţie sau de măsurare, fără maşinării complicate, executau aceste mici minuni mecanice.
Nu ştiu nici dacă au ajuns la concluzia că ceasurile mecanice au „suflet”. Pentru cine apreciază aceste lucruri poate ca un ceas mecanic ar fi potrivit. Dar, în general, alegerea pare să aibă alte principii. Şi anume, un ceas mecanic de prestigiu oferă exclusivitate.
Am două recomandări de la şi
Cum ne putem da seama de diferența dintre un ceas mecanic sau quartz? Simplu. Ne uitam la secundar. Dacă acesta avansează cursiv (în realitate cam cu 8 paşi pe secundă la mecanismele uzuale) este mecanic. Dacă avansează în paşi de o secundă atunci este quartz. Există şi excepţii, adică quartz cu secundar cursiv şi mecanic cu secundari în paşi de o secundă, dar aceste ceasuri sunt o raritate.
Concluzie ceas mecanic sau quartz
Dacă pe cineva îl interesează doar sa aibă la mână un ceas precis, care să meargă până se termină bateria, atunci fără îndoiala ca ceasul potrivit este unul cu quartz. Fascinaţia mecanismului, clasicul şi exclusivitatea se obţin doar prin ceasul mecanic.
Dacă eşti pasionat de aceast accesoriu poate dai o privire şi peste ceasurile Orient sau Casio.
Până la urmă ce alegi ceas mecanic sau quartz ?
sursa foto: askmen.com
coautor: Bogdan Radovanovici
Foarte frumos articol!Felicitari! =)
Nu merge pagina de contact. Cum pot lua legatura cu cel care se ocupa de site?
Sint citeva fraze in aceasta pagina care sensibilizeaza dea dreptul. Foarte interesant !!! Astept sa citesc si alte comentarii despre PRECIZIE ca OBSESIE!
@ Radu L. Ioan
Sunt barbati care poarta ceasul doar de dragul purtarii, alti pentru utilitate ( si mi se pare normal sa iei in considerare toate detaliile daca dai o suma mare de bani) si care-l poarta de dragul modei.
producatorii elvetieni de ceasuri au dus mecanismul mecanic al ceasurilor la urmatorul nivel, si ceasurile mecanice pot fi de precizie, insa eu tot un quartz as alege :D
insa, e de admirat maiestria mesterilor, care au inventat acest mecanism, tot respectul
Seiko au ceasuri mecanice la un pret destul de bun.300 de lei.Ma gandesc la unul.
am un GHC18 k gold…un swatch ..amndoua automatice…un citizen mecanic..dar care se trage…un memory watch de 64 de mb si un patek philippe(copie…ptr ca inca nu mi-am permis unul)..dar fratilor ma simt extraordinar cand le port pe primele 3 si stiu ca sunt hand made…fata de celelalte…care le port la munca sau cand plec din tara…pentru ca nu sunt f.f importante ptr mine…super articol…ceasurile mecanice au suflet daca stii sa apreciezi
@ Marius Mersi ca ne-ai impartasit din experienta ta.
Dap, recunosc, sunt un maniac in ce priveste orice instrument de masurat timpul. Dar, recunosc, plus, mana pe inima, ceasurile care ma incanta sunt cele mecanice, ori automatice. In momentul de fata am 5 ceasuri de buzunar, si o frumusete veche de Cronographe Suisse, din aur. Dar ma bate gandul sa imi iau si unul pe mecanism quartz, poate un Longines, dar ma mai gandesc! Un ceasornicar, a spus, cat de buna a fost gruparea marilor brand-uri pentru salvare, cam la fel de buna ca o colectivizare comunista. Cam astea, zic unii, au fost rezultatele marii crize a ceasurilor mecanice, datorate amplorii mecanismului quartz, citat mai sus de voi! Frumos articol, jos palaria!
@Razvan Mersi pentru aprecieri.
@Marius
Mai bine un quartz sincer decat o replica ordinara! E ridicol sa porti la mana replica unui ceas de 10-20-50.000 euro in cercul celor care te cunosc de cativa ani si-ti stiu posibilitatile financiare.
@Dan Sunt de acord cu tine.
@Dan,foarte bine spus.doar ca la noi asta e mentalitatea,important e ca ceasul sa fie cat mai mare si mai lucios.e penibil sa vezi toti pietarii cu Cartier,Rolex Daytona(am vazut o groaza si de asta specific modelul),Breitling,Armani.dar sa fim sinceri,nu ar da bine sa nu aiba si un ceas care sa completeze privelistea oferita de lanturile si bratarile exagerat de mari si de lucioase(maj aur turcesc).
Port un breitling pe care l-am mostenit care e extraordinar de rezistent(se vede ca a trecut prin multe)i-am schimbat bratara cu o curea dar se pare ca simte lipsa protectiei pt telescop pe care o are bratara originala si il mai scap cateodata…Nu pot spune ca mai arata foarte bine insa geamul e aproape impecabil.avanseaza cam 1min/luna desi a fost la ceasornicar,dar nu ma deranjeaza.mai am un raketa iar pt costum mi-am achizitionat in sovil et titus prestige quartz pt simplul motiv ca am cautat ceva extraplat iar un mecanic nu am gasit inca(vreau un juvenia,cat mai vechi)
Ce parere aveti despre : Bossart Vintage BW-0601-SS?:>
Mecani sau automatic. Am avut pana acum cateva ceasuri (Ck, Swatch, Casio) cu mecanism quartz.
Am zis ca urmatorul ceas va fi intr-adevar un ceas, in adevaratul sens al cuvantului, chiar daca voi mai astepta 1-2 ani pana imi cumpar unul.
Marca mea preferata este Cartier, iar pe urma urmeaza Tag Heuer (in special modelul Monaco).
Pentru cei care nu vor sa dea foarte multi bani pe un ceas, le recomand Doxa, Swatch, Fossil, Longines, Atlantic etc.
Despre ceasurile automatice și pe quartz aș prefera ceasurile automatice.
în general î-mi plac ceasurile mecanice pentru că am câtva ceasuri mecanice.în general î-mi plac ceasurile swiss made doxa, atlantic, longines,festina sunt preferabilele mele dar și alte mărci elvețiene.germane,rusești.japoneze.vreau să mă refer la ceasurile automatice japoneze am avut două ceasuri seiko unul pot să spun că nu am fost mulțumit deloc de el mergea tot timpul aiurea .Al doilea ceas seiko merge cam înainte 8 minunte la 24 ore.nu pot să spun nimic despre ceasurile orient Am 3 modele automatice 1 cu cadran mare 2 cu cadrane mai mici merg foarte bine toate 3 ceasuri orient nimic de reproșat.Dar de aceste ceasuri seiko nu am fost mulțumit…
Ceasurile pe quartz
AM NIȘTE CEASURI MILITARE PE QUARTZ DAR DINTRE CELE CE LE AM. VICTOR INOX SWISS MADE ȘI UN CEAS ROYAL SUA.POT SĂ SPUN SPUN CĂ SUNT EXCELENTE NU DEEGEABA SE SPUNE CĂ SUNT CEASURI MILITARE MILITARE.CINE VREA SĂ Î/ȘI CUMPERE EU LE RECOMAND FĂRĂ REȚINERE.DAR ȘI PREȚUL E CAM SCUMP DAR VĂ SPUN CĂ MERITĂ.
excelent articol!
pentru mine repararea ceasurilor a fost un hobby.
asa ca stiu foarte bine domeniul. ati surprins excelent esenta functionarii ceasurilor.
felicitari
De ce nu este mai mult decat un hobby?
poti updata link-urile te rog? nu mai merg…
multumesc!
In cateva minute s-a rezolvat.
Ce părere aveţi de purtatul [actual al] ceasurilor mecanice de buzunar?
Nu este pentru oricine.
seiko este taticul lor
mare dreptate ca ceasurile mecanice nu mai sunt asa bune ca acum 30 40 ani felicitari iar pretul este inzecit
mare dreptate ca ceasurile mecanice nu mai sunt asa bune ca acum 30 40 ani felicitari iar pretul este inzecit
Interesant si corect acest articol ! Printre ceasurile pe care le detin (mecanice, automatice, quartz), am un Casio electronic, model A653 (module 80) fabricat in 1980 (este modelul de legatura dintre modelele Casiotron si Marlin), ceas care are o abatere de 3 sec la 7 luni! Am monitorizat mai multe „electronice” si acest ceas este cel mai bine „ëchilibrat” !
Intradevar, daca vrei precizie, alegi un quartz (analog sau digital nu coteaza), daca vrei fantezie, trebuie sa ai bani….. ce este calitativ si rar, este scump. Cale de mijloc, nu prea exista, din pacate!