Tudor Tailor Bărbatul Și Costumul La Comandă
Bărbatul și costumul la comandă

Ieri seară am fost invitat la prezentarea unei colecții și deschiderea unui magazin unde bărbatul își poate face costumul la comandă. Unul dintre reprezentații brand-ului mi-a cerut să fac critică în urma celor văzute pe acolo. Am să aleg critica contructivă în locul celei distructive care se întâmplă în general pe internet.

Bărbatul și costumul la comandă

Dacă nu mă înșel sunt prezent la cel de al patrulea eveniment Tudor Tailor din Cluj Napoca. Personal mi-au plăcut două ținute un costum roz și unul khaki-gălbui pe care le consider perfecte pentru sezonul de vară. La întrebarea pusă de prezentator câți bărbați ar purta un costum roz, au fost multe răspunsuri pozitive. Un lucru care denotă curaj și o minte deschisă.

În cadrul prezentării, au fost lucruri care se puteau face mai bine în opinia mea. Personal sunt atent la acei 1-2 centimetri de la manșeta cămășii care trebuie să se vadă sub mâneca sacoului. În același timp sunt atent la cât de lungă este mâneca sacoului deoarece trebuie respectate niște proporții. Dacă mâneca este prea lungă fie nu se vede manșeta cămășii sau acoperă prea mult din palmă. Partea opusă este atunci când sacoul este prea scurt și automat și cămașa este mai scurtă.

Bărbatul Și Costumul La Comandă
Lungime maneca sacou – costumul la comandă

În opinia mea, aceasta este proporția corectă dintre manșeta cămășii și mâneca sacoului.

Lungime Manseta Camasa
lungime manseta camasa – costumul la comandă

Un scenariu mai grav este atunci când cămașa nu are lungimea normală. Deja ajungem la diferențe de 4-5 centimetrii care sunt mari. Un exercițiu simplu pe care îl poți face este să porți acel sacou peste un tricou polo și atunci se observă cât de scurtă este mâneca.

Dreapta Versus Stanga
Dreapta versus stanga – costumul la comandă

Un alt lucru pe care l-am observat, au fost pantalonii care nu au fost pregătiți corespunzător pentru prezentare. La unii manechi erau prea lungi și s-a încercat prinderea lor, dar fără succes în unele cazuri. Nu sunt singura persoană care a observat acest lucru. Totuși, e ciudat că lucrăm cu același croitor când vine vorba de retușuri și se mișcă repede dacă e ceva urgent. Tivul la pantaloni se face în maxim 5 minute.

Tiv Pantaloni
Tiv pantaloni – costumul la comandă

Probabil niște repetiții, ar fi rezolvat aceste detalii sau alte chestiuni similare.

Instalarea acestui magazin de la hotelul Ramada reprezintă un pas înainte față de concurența din București mai ales că au ajuns să fie cunoscuți aici. Știu cel puțin două brand-uri din București care vor (sau aveau inteția) să se extindă în zona Clujului.

Mi-a plăcut la acest eveniment că au fost invitate două branduri concurente cu Tudor Tailor. Ceea ce este dovadă de fair play. De regulă, un brand care face costume la comandă, nu invită o altă firmă cu servicii similare ceea ce este ciudat. Clientul știe singur pe cine să aleagă, totul depinde de fiecare brand cum știe să își vândă marfa.

Din cunoștințele mele, în Cluj Napoca sunt cel puțin 6 persoane care fac costume la comandă/made to measure. Sunt fericit pentru că este concurență deoarece ajută ca serviciile să fie mai bune și de calitate.

Probabil te întrebi de prețuri pentru că este un subiect care s-a discutat la câteva mese în surdină. Costumele lor încep de la 1900 de lei, pardesiele de la 1700 de lei, cămășile de la 480 de lei, pantofii de la 1500 de lei, cravatele de la 240 de lei, butonii de la 420 și papionele de la 180 de lei. La Gina Butiuc un costum la trei piese poate ajunge până la 1600 de lei, iar o cămașă la 250 de lei. Prince&Wool au cămașa din lână la 98$. Dar este loc pentru toată lumea indiferent de preț pentru că fiecare are un public țintă.

În curând vei putea vedea fotografiile de la noua colecție pe internet.

Păreri?

Related Posts

38 thoughts on “Bărbatul și costumul la comandă

  1. Danut spune:

    Asteptam mai multe poze, ca asa nu prea stim ce s-a prezentat :D

    E interesant ca s-au facut greseli (ma refer la cele legate de lungimea manecii). Poate pe viitor vor apela la un consultant inainte de o astfel de prezentare.

    Fiind vorba de stil, unde conteaza foarte mult ce se vede, astfel de greseli nu prea isi au locul pentru ca strica din credibilitate.

    1. Georgi spune:

      Un brand care face costume la comanda nu poate imbraca manechinii in halul asta! I se vede toata manseta, tivul ala e ca dracu. Si de la Obor te imbraci mai adecvat decat de la astia.

  2. Dan spune:

    Salut,

    Parerea mea e ca anumite produse au preturile un pic cam mari. Inteleg perfect ca un costum made to measure sa ajunga si la 1000 de euro, dar o perche de pantofi de la 1500 de RON??? Nu e un pic cam mult? La fel si camasile: de la 480 de RON… wooow.
    Mult mai rezonabila mi se pare Gina si mi-a placut din articolele tale felul ei de a lucra direct cu clientul.

    P.S.: Gina are magazin in Bucuresti? Ca Oradea e un pic cam departe de mine, iar la Cluj ajung de 2 ori pe an…

    1. Mario spune:

      băiețaș,
      plăcerea și prostia se plătesc…
      nu te supăra dar ăsta e adevărul,
      dacă îți permiți, bine; dacă nu, stai în banca ta…
      o întrebare constructivă e: cum poți să faci să îți permiți? (dacă asta e problema…, sper să nu te superi pe mine)
      Mario

      1. Laci spune:

        Sa castigi mai multi bani sau sa cauti alternative.

      2. Dan spune:

        Baietas,

        Castig destul de mult (mult peste ce se castiga in Romania) si cu toate astea nu as da 15 milioane (sau mai mult) pe o pereche de pantofi… nu poate sa fie atat de mare diferenta de calitate fata de o pereche de 400-500 de Ron incat sa isi justifice pretul (valabil si pentru restul articolelor).

        Si aici nu e vorba despre ce imi permit sau nu, ci despre a fi rezonabil…

      3. Nelu spune:

        Esti un prost fudul si plin de snobisme. Cumpara-ti matalutza si tigari incrustate cu cristale svarovski pe filtru pe care sa il arunci in scrumiera dupa ce ai fumat tigara, daca vrei dar, nu arata cu degetul pe altul. Intr-adevar preturile sint exagerate. Poate si din cauza unor snobi ca si Mario.

      4. Georgi spune:

        La un moment dat nu se mai pune problema banilor, ci doar ce obtii in schimbul lor. Si cunoscatorii nu vor da bani pe aceste haine, ei vor observa la fel ca autorul articolului. Acum sincer Laci, tu stiind cu ce se mananca….ai plati bani pe costumele astea? Ti-ai facut vreunul la ei?

        1. Laci spune:

          Eu lucrez cu un alt croitor.

    2. Laci spune:

      Singura modalitate, este sa-i trimiti un mail sau sa ii dai un telefon. Probabil veti gasi o modalitate să colaborați.

  3. Cristian Mari spune:

    Salut.Nu as vrea sa fiu interpretat gresit,dar se vorbeste de miloane de parca am vorbi de 2lei,240 Ron cravata?180 Ron papionu?Butoni 420 Ron?Oameni buni,mediul pe economie este de de 750Ron…Zi faina va doresc.

    1. Dumi spune:

      Minim pe economie, vrei sa spui.

      1. Cristian Mari spune:

        Da,la asta m-am referit,multumesc ptr. corectare.:)

    2. Adi spune:

      Inteleg ca preturile par mari, dar publicul target nu cred ca sunt cei care castiga salarul mediu pe economie :) Materialele de calitate, munca unor oameni calificati etc probabil ca justifica preturile. In plus, ca orice lucru facut la comanda (vs. ceva produs „industrial”) e evident mai scump.

      1. Georgi spune:

        Daca tu numesti aici 5 oameni calificati de la astia…eu personal iti cumpar un costum de la ei!

    3. paul spune:

      La minim pe economie nu ai ce sa cauti in costum. Vezi poate faci ceva gresit. Bafta!

  4. Marius M. spune:

    @Mario

    Prost nu e acela care cere, prost e acela care da … astea sunt preturi de Bucuresti care vad ca incep sa se practice si la Cluj … e adevarat ca nu te obliga nimeni sa dai daca nu iti convine, diversitatea e mare de aceea sunt diferite posibilitati si preturi variabile

    1. Emanuel spune:

      Preturi de Bucuresti?Preturi de Cluj? De Londra?
      :O
      Sa nu uitam ca si H&M, Zara, C&A (toti retailerii de altfel) practica aceleasi preturi in oricare colt de Romanie. Si cam aceleasi si in lume.
      De ce nu s-ar aplica aceasi teorie si in cazul acestor produse?
      Si inca ceva: targetul acestui brand are veniturile peste medie spre ridicate, deci…
      ;-)
      Spor in toate!

      1. Emanuel spune:

        @Laci- legat de „greselile” pe care le-ai sesizat:
        Pentru ca acele costume sa respecte toate regulile mentionate de tine ar fi fost necesara o investitie mult mai mare. Ma refer la faptul ca dincolo de prezentare in sine, costumele ar fi trebuit croite pentru masurile modelelor respective – ceea ce n-o sa se intample niciodata la noi.
        Ei au fost alesi probabil de la Cluj, hainele au fost create pe masuri standard, iar nenorocul organizatorilor a fost ca modele nu s-au incadrat in ele…
        Sunt total de-acord cu tine insa tre sa vezi si mai departe de greseala in sine. Tre sa cauti cauza.
        Nu spun ca sunt in asentimentul celor de la Tudor Tailor, de departe… doar ca nu aveau cum altfel sa gestioneze situatia.
        ;-)

        1. Adi spune:

          E ceva adevar si in asta, dar s-a dat si exemplul cu tivul de la pantaloni. Autorul are dreptate, se rezolva in 5-10 minute. Chiar n-au probat hainele deloc inainte de prezentare?

      2. Robert W spune:

        E adevarat ca pentru un produs facut la comanda din materiale de calitate ne putem astepta la preturi mai mari, dar totusi pentru Romania, adaugand costurile de zi cu zi, un costum la comanda nu are de ce sa coste mai mult decat unii croitori din New York. Toata lumea zice ah materiale de calitate, sunt scumpe….nu sunt chiar atat de scumpe pe cat credeti. Am lucrat pentru un designer de lux in New York si o haina de piele barbateasca care se vindea pentru $1600 retail il costa pe designer pana in $300 cu tot cu manufactura, shipping si materie prima.

        Preturile Tudor Tailor sunt umflate artificial, dar cat timp sunt oameni in Romania care platesc, bravo celor de la Tudor Tailor pentru a capitaliza pe „prostia” altora.

        Despre pantofii de $500…nu inteleg de ce un pantof basic, facut in Romania, fara a fi made to measure cu materiale mai exotice (vezi Istvan Campan din Cluj) ar costa asa de mult

        1. kata spune:

          Aceeasi parere cu „umflatul artificial” o am si eu,dar nu doar in cazul lor.

        2. Gina Butiuc spune:

          In calculul pretului unui produs se aplica o formula din care fac parte, pe langa materii prime si materiale, costurile de productie (energie, chirie, forta de munca, transport etc)+ taxe si impozite + publicitate&marketing + profit. Trebuie sa ai vedere ca in Romania nivelul de impozitare pe forta de munca este unul din cele mai ridicate, la fel si cel al chiriilor.

      3. cristi spune:

        Aici te contrazic, nici retailerii amintiti de tine nu practica aceleasi preturi. Au preturi pentru Spania?Portugalia (cu o medie de 20 de euro mai mici decat la noi), au preturi de Europa Centrala (cu o medie de 10 euro decat la noi) si preturi pentru restul lumii, care difera probabil in functie de profitul adus (taxe etc). Orisicum, a compara hainele unui retailer cu unele hand made, da cam cu virgula.

  5. Căpitanul spune:

    Salut băieți,

    Sunt de aceeași părere cu voi în privința prețului și nu sunt nici genul care să arunce cu banii pe fereastră, nu că asta ar însemna a-ți cumpăra un costum pe comanda.

    Haideți să ne uităm puțin la concurență. Ca în orice domeniu sunt de părere că și în modă se aplică aceleași principii. Cum într-un bâlci, vânzătorii ambulanți vorbesc și stabilesc de comun acord ca prețul la porumb fiert să fie același indiferent de tarabă, la fel cum un BMW Seria 3 costă aproximativ aceeași sumă cu un Audi A4, la fel se întâmplă și aici.

    Ideea de bază este aceeași, de ce să vinzi un produs de calitate, sau care arată de calitate la un preț mai mic, când poți să-l vinzi la un preț mai mare? Știu, nu e corect, însă nu așa gândește un om de afaceri. Dacă piața suportă, crești prețul, nu? Dar nu putem compara totuși hainele de la H&M, Zara și C&A (de la care cumpăr frecvent) care sunt totuși niște cârpe de cea mai proastă calitate realizate pe ultimele trenduri prin India, Bulgaria sau uneori chiar Romania cu ceva realizat pe comandă sau făcut pe un eșantion mai mic.

    Pentru o operă de artă unicat se plătesc bani buni, acum… da știu că nu e unicat, dar cu cât se produc mai puține, cu atât mâna de lucru este mai scumpă și produsul are o valoare mai mare. De ce are o valoare mai mare? Pentru ca nu-l vezi agățat la orice colț de stradă. Vrei să fii unic, atunci trebuie să plătești sau să știi ce să alegi. Dacă nu, poți să te duci la H&M și cu 1000 de lei să-ți faci 3-4 ținute de sezon (repet nu am nimic cu H&M și eu cumpăr frecvent de la ei).

    În fine, am cam deviat de la subiect, ceea ce vreau să zic este că analizând concurența ne putem da seama dacă prețul pentru produsele Tudor Tailor este corect sau nu, după părerea mea nu este, însă target-ul folosit de ei, este același ca la magazinele High Street, respectiv Adina Buzatu și Ego. Cât costă o ținută în aceste magazine? Aproximativ la fel cât costă și ținutele Tudor Tailor. Diferența este că majoritatea brandurilor Adina Buzatu sau Ego sunt italienești cu tradiție deja, hainele lor sunt realizate pe scară largă și sunt necunoscute încă la noi în pătura de jos sau de mijloc, pe când la Tudor Tailor, practic vorbim de un brand la pubertate aș putea spune, care însă fac haine pe comandă la o scară mai mică.

    Dacă am greșit cu ceva, sunt deschis la orice discuție.

    Cu respect,
    Căpitanul

    1. Lex spune:

      Costumele Ego se fac in Botosani din cate stiu eu. Nu stiu ce sa zic de traditie italieneasca. :)) …..dar poate nu am eu informatia corecta :)

  6. GentleGiant spune:

    salut, poti recomanda niste branduri din Bucuresti care realizeaza costume la comanda? exclus Ciucu sau Tudor

    1. Laci spune:

      Sarto, Zenoni,Marsay,…

  7. Marius spune:

    Felicitari pentru site-ul dvs,in curand voi deschide si eu un nou magazin/website.In Romania meg bine afacerile ,cu cat ii spun unui client ca este mai scump acel produs cu ata cumpara mai multe.
    Deci vom avea la vanzare :
    – izmene du fromage _ pret : 500$
    – chilotei cu danteluta ( barbatesti ) _ 1500$ oferta pret redus de la 2000$
    – papion facut de mama mare _ 800$
    – costum la comanda cu dungi transparente si infuzie de urzici cu frunze la subrat ( tot de urzici ) …unicat super oferta doar pt Romani made by Snoby _ 15000$

    Va asteptam dragi snobisori.

  8. Aurelian spune:

    daca am cumparat o haina la 2 randuri de nasturi din lana de pe net asos.com si la umeri mi-e mare, un croitor obisnuit poate sa modifice umerii?
    multumesc!

  9. Cristi M.P spune:

    pentru cine e pasionat de costume la comanda (ma refer la varianta bespoke, nu la made to measure) in bucuresti, facute de croitori cu scoala, va pot recomanda un atelier pe Calea Mosilor. Manopera este in jur de 500 de roni. Stofa poti lua de la ei sau poti sa iti cumperi direct de la Dorobantul Ploiesti (intre 30 – 80 ron/mp). per total, iesi la 700 – 900 roni costumul, totul facut manual, cu captuseala de panza in 3 straturi, etc. Iar stofa de la Dorobantul bate cam tot ce este pe piata din Romania in prezent. Bineinteles, pentru cei care stiu cum arata lana, care stiu sa aprecieze un costum de lana. Nu pentru cei care se lasa impresionati de cuvinte mari, gen loro piana, scabal, etc… daca sunteti interesati, va pot da contactele.

    1. Laci spune:

      Am avut ocazia sa pun mana pe cateva stofe de la Dorobantul si mi s-au parut destul de dure si rigide. Nu spun ca sunt de proasta calitate.

      1. Cristi+M.P spune:

        au stofe si stofe, de la 20-90-120 de ron pe mp. cand ai drum in bucuresti/ ploiesti, iti pot aranja o vizita la fabrica, au peste 100 de modele de stofe pe stoc. sa ai bani la tine :), eu iau de fiecare date 2 – 3 stofe cand merg. lasand gluma la o parte, dorobantul livreaza de multi ani in franta si anglia pentru producatorii de costume de acolo, fac modele / tesaturi la comanda, inclusiv pentru designeri romani. eu imi fac costume de 3 ani cu stofe de la ei si sunt foarte multumit. cum arata, cum se comporta in timp, nu fac patze, etc.

  10. AUREL LUNGU spune:

    Mai baieti, eu am intrat o singura data intr-un magazin TUDOR si acolo am vazut profesionism iar eu asta cautam,mentionez ca sunt expert in vinzari si lucrez ptr mine,am vazut de cum am intrat ca baiatul care m-a intimpinat si am sa-i dau si numele OCTAVIAN stia sa creeze atmosfera de cum am intrat sa ma simt bine in magazin un adevarat profesionist ,a stiut sa-mi prezinte marfa,costume incepind de la 2800lei,pantofi de la 1200lei,dar eu va intreb daca vrei sa arati ca un gentelmen mai conteaza pretul,calitatea are un pret ,iar aici am vazut materiale unde in alte parti nu am vazut si de ffoarte buna calitate.Eu ii urez mult succes firmei TUDOR mai ales ca in ROMANIA este nevoie de asa ceva.

  11. Doina Petcu spune:

    sunt foarte urte costumele

  12. Bobi Neacsu spune:

    La Gina Butiuc costumele din doua piese pornesc de la 2.380 de lei. Probabil ai avut o reducere consistenta daca ai reusit sa faci un costum din trei piese la 1.600 de lei. Poti sa-mi spui ce tip de lana (ma refer la finete) are costumul de 1.600 de lei de la Gina Butiuc. Multumesc frumos.

    1. Laci spune:

      Costumul l-am facut in 2013 si de atunci probabil si-a schimbat si furnizorii de materiale. Nu stiu sa iti spun ce finete are lana folosita in costum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *