Băuturile aperitive datează din perioada Egiptului Antic, dar cel mai probabil ele sunt din secolul al XVI -lea când au fost create cele medicinale. Acestea se obțineau din infuzia de plante, rădăcinoase, mirodenii și altele în lichior. Chiar dacă și-au dat seama că acestea nu au efectul prevăzut ei tot le consumau înainte de masă datorită gustului.
Băuturile aperitive se consumă înainte de masă pentru stimularea apetitului. Aperitiv provine din cuvântul în latină aperire care înseamnă a deschide. Aceste băuturi sunt de regulă seci și au avb-ul între 11-25%.
Printre băuturile aperitive cele mai populare regăsim:
Cuprins
Vermouth
Denumirea provine din cuvântul în germană „Wermut” care înseamnă pelin. Are la bază vin fortificat cu brandy și este aromatizat cu ierburi medicinale, flori și rădăcini. Vermouth se găsește în două variante dulce și sec. Le avem pe cele italienești: Martini, Cinzano și Punt e Mes, dar și pe cel franțuzesc Noilly Prat.
Campari
Este obținut din infuzia unor ierburi amare, plante aromatice, fructe în alcool și apă. Rețeta e ținută secretă din 1860 când fondatorul Gaspare Campari a îmbuteliat prima sticlă. Unii au încercat să ghicească numărul ingredientelor și au ajuns între 20-60. Deși Campari datează din 1860 a prins popularitate prin anii 1920 -1930 datorită faimoaselor reclame.
Lillet
A fost creat în regiunea Bordeaux din Franța în 1872 de către frații Raymond și Paul Lillet. Un aperitiv care are la bază vinul provine din Franța și se găsește în cinci variante. Se folosește des ca ingredient în băuturile aperitive.
Aperol
A fost lansat în 1919 și creat de frații Barbieri. Băutura se poate recunoaște după nuanța portocalie. Ea este realizată dintr-un mix de bitter, portocale dulci, ierburi și rădăcinoase.
Dubonnet una din băuturile aperitive care provine din Franța
A fost inventat 1846 ca o băutură medicinală pentru trupele franceze din Africa de Nord împotriva malariei.
Este una dintre băuturile aperitive care provine din Franța care are circa 150 de ani vechime. Se găsește în două variante alb și roșu.
Cynar
Angelo Dalle Molle a creat Cynar în 1952. Gustul lichiorului este îmbogățit de cele 13 ierburi și plante. Numele provine de unul dintre ingrediente și anume anghinare. Mai exact din denumirea în latină Cynar scolymus.
Luxardo Aperitivo una dintre băuturile aperitive
Un exemplu perfect al tradiției italiene căruia îi poartă numele, Luxardo Aperitivo Bitter-Sweet este un lichior dulce amărui, obținut prin infuzarea a cojii de portocale amare și grapefruit împreună cu alte botanice precum chinină și pelin.
Se mai pot considera aperitive: prosecco, șampania și anumite vinuri spumante și unele cocktail-uri despre care voi nota într-un articol viitor.
Care sunt băuturile aperitive preferate?