Istoria butonilor începe în anii 1200, când pentru a lega mânecile erau folosite bucăți de piele sau sfoară. Începând cu secolul al XVII-lea, sfoara a fost înlocuită cu bucățele de ață colorată, rolul funcțional fiind dublat de cel decorativ. În secolul următor, regele George al Angliei a înlocuit ața cu bijuteriile pentru a da și mai multă eleganță ținutei.
În actualii ani ’70, rolul funcțional al butonilor a fost înlocuit de nasturi, însă câțiva ”rebeli” au continuat să poarte aceste accesorii vestimentare, ținând în viață tradiția. Din fericire, după anii ’90 s-a revenit treptat la vechile obiceiuri, astfel că în zilele noastre bărbați, dar și femei, din toată lumea poartă butonii în fiecare zi.
Ei sunt confecționați fie din metale prețioase (aur, argint, platină), fie din fibre naturale (bumbac).
Cum și unde se poartă butonii
Există multe divergențe între fanii cămășilor la care se utilizează butoni (așa numitele French cuff) și cei ai cămășilor care se închid la mâneci cu nasturi (numite și barrel cuff). Din punctul de vedere al stilului, ambele stiluri de cămăși sunt o alegere excelentă. Diferența o face mediul, evenimentul și momentul zilei în care se poartă.
Astfel, cămășile barrel cuff de regulă merg oriunde, însă versatilitatea ei este sub cea French cuff. Dacă dorești să atragi atenția, alege cămașa cu butoni. Fie că lucrezi în mediul business și dorești să-ți impresionezi viitorii parteneri atunci când le strângi mâna și lași să se vadă metalul prețios de la mânecă, fie că ești la o petrecere care tinde spre formal și cuplezi butonii cu un papion self-tie, mereu vei avea ceva în plus și te vei distanța de mulțime. Le vei transmite oamenilor că dimineața ai petrecut câteva secunde în plus în fața oglinzii pregătindu-te, față de cei care doar au închis nasturii.
Ca să nu mai pomenim de complimentele pe care le vei primi din partea doamnelor și a domnișoarelor. Butonii sunt și vor fi mereu un deschizător de conversații, iar dacă ții în mână și un pahar de whiskey bun, cel mai sigur nu vei dormi în patul tău în acea seară.
Acum, dacă tu consideri la un punct al zilei că îți este prea cald sau că nu ai libertate deplină purtând butonii, sub nicio formă nu îi scoate pentru a desface mâneca. Pe lângă faptul că mâneca deja îndoită va atârna, vei arăta neîngrijit, iar aspectul tău va fi dezordonat. Dacă dorești neapărat, poți să-ți deschei un nasture la gât, dar numai atât, și asta în cazul în care porți cravată, nu papion.
Excepții și sprezzatura
O excepție la ce am spus în paragraful anterior este Lino Ieluzzi, care de multe ori reușește să poarte cămașa French cuff fără butoni și totuși arată de milioane. Evident, începătorilor în stil nu le-aș recomanda această abordare încă, din moment ce sprezzatura este deja unul dintre cele mai înaintate niveluri în stil, iar fără o cunoaștere temeinică a regulilor se pot genera greșeli mari.
Ultime recomandări
În primul rând, încearcă să porți butonii în combinație cu cravata/ascotul sau cu un papion, mai rar singuri.
În al doilea rând, nu alătura butonii argintii cu ceas/ac de cravată/alt accesoriu auriu și invers. Ca o regulă generală, nu pune în aceeași ținută argintiul și auriul.
În al treilea rând, încearcă să nu cumperi sau să porți butonii din același set cu acul de cravată, deoarece dă impresia de monotonie și tocmai asta vrei să eviți.
În al patrulea rând, cămașa cu butoni poate crea iluzia de alungire a mâinii. Astfel, lasă să se vadă 2-3 centimetri din manșetă pe sub mâneca sacoului. De exemplu, Frank Sinatra lăsa să se vadă 2-2,5 centimetri, iar alți artiști ai vremii chiar 5 centimetri, dar totuși să nu exagerăm.
În concluzie, nu trebuie să fii James Bond, Don Draper, Harvey Specter sau Lino Ieluzzi ca să porți butoni. Trebuie să fii TU, iar dacă TU ești destul de curajos să încerci să îi abordezi, vei avea doar de câștigat.
Pentru cei care nu știu cum se pun butonii la cămașă pot urmări sfaturile din materialul video de mai jos
Mai multe despre acest subiect vei găsi în materialul video Cum să-ți asortezi hainele.
Eu lucrez în vânzări și port în fiecare zi butoni
Salut Laci, poți sa ne dai si niste exemple de mediul, evenimentul si momentul zilei in care se poarta?
Eu am inteles ca ar fi obligatoriu de purtat daca porti cravata. Cu ce este bine sa asortezi butonii? Cu cravata, cureaua, camasa sau batista de la sacou? In ce situații se poarta butonii din bumbac sau cei din pietre prețioase? Cand se poarta butonii rotunzi/patrati/dreptunghiulari? Care ar fi un pret normal/decent pentru o pereche de butoni?
Salut, Alex! Să le luăm pe rând:
1) Mediul poate fi oricare, atât timp cât nu trebuie să fii îmbrăcat ultra casual sau casual. De la business casual în sus, adică smart casual, business, formal ș.a.m.d. se pot purta mereu. Evenimentul, așa cum am spus, depinde de dress code. Dacă nu are un dress code stabilit, de regulă la petreceri la care e posibil să întâlnești persoane cunoscute și care au loc undeva într-un restaurant, ar fi bine să-i porți. Dacă, de exemplu, mergi la un grătar cu familia sau prietenii nu are absolut niciun rost, e evident. Ca moment al zilei aș recomanda de la ora 7:30 când ieși din casă până când intri înapoi.
2) Nu prea contează ce formă au butonii, decât dacă vrei tu să evidențiezi ceva anume. Cei din bumbac sunt ceva mai puțin formali decât cei din pietre prețioase, așa că nu i-aș recomanda la o petrecere black tie, de exemplu. Pentru viața de zi cu zi sunt perfecți cei din bumbac.
3) Regula pe care am spus-o mai sus, cum că nu se asortează metale diferite, rămâne în picioare. Și metalele pe care le porți sunt de regulă: butonii, acul de cravată, ceasul, poate o brățară, catarama de la curea, de care mulți uită și posibil inele. Din punct de vedere al asortării, butonii se asortează cu ținuta în general. De exemplu, butonii aurii merg cu o ținută maro sau albastră. La fel, cei argintii merg cu negru sau gri. Combinațiile sunt multe. De asemenea, unii producători pun și alte pietricele prețioase colorate pe butoni. Dacă porți așa ceva, ai grijă să ai în vestimentație măcar o urmă din culoarea respectivă. De exemplu, dacă ai pe butoni smarald, ar trebui să ai pe cravată sau batistă dungi verzi. Poți de asemenea să faci un contrast foarte puternic între culoarea lor și celelalte culori din ținută pentru a-i scoate în evidență, dar trebuie să ai grijă ca să nu pară prea kitsch ținuta (vezi regula celor 3 culori)
4) Butonii pot ajunge de la câteva zeci de lei până la mii de euro, depinde de materialul din care au fost confecționați. Chiar dacă ai bani, chiar dacă nu, nu ți-aș sugera să-i iei pe cei de mii de euro. Am găsit butoni care arată foarte bine și la 25 de lei, și la 50 și la 100
Salut. Am auzit mai multe pareri despre butonii doar la papion. Unii spun ca butonii se poarta numai daca porti si un papion. Este adevarat? Voi ce parere aveti? Ar merge si la o cravata? Sau fara?
Butonii la papion se poartă doar în cazul ținutelor Black Tie. Ca un sfat, pe lângă subiect, e să nu îți cumperi papioane deja făcute și să nu porți acest element vestimentar decât în cazul în care dress code-ul este cel menționat mai sus, altfel riști foarte mult să intri în banalitate.
Trecând la întrebarea ta, butonii se poartă atât la papion, cât și la cravată, al doilea caz fiind întâlnit cel mai des. Cum am spus și mai sus, nu îi purta dacă nu ai nimic la gât, fiindcă vei arăta incomplet. Și încercă să asortezi culorile între ele.
Deci, papion self-tie + butoni = DA; cravată + butoni = DA.