Cât E Ceasul

Acest articol își propune să aducă o completare articolului despre Sfanta Treime a Orologeriei. Pentru că “până la Dumnezeu te mănâncă sfinții” e bine să avem și câteva cunoștinte generale despre ceasuri. În acest demers ne vom ghida după criterii generale pe care e bine să le cunoaștem, informații pe care le putem folosi pentru a diferenția dintre tipurile de ceasuri.

Cât e ceasul?

Pentru că avem baza putem trece mai departe. În fiecare propozitie există cel putin o excepție, acest articol are un caracter general.

Mecanic vs. Cuart- O scurtă istorie

Primele ceasuri mecanice au fost create în secolul XIII. Există documente din 1286 care atestă faptul că un angajat era plătit în paine și bere pentru a întreține ceasul catedralei Sf.Paul din Londra. Ceasurile respective măsurau aproximativ 2m3. Următoarea etapă majoră în industria orologeră a fost crearea Breslei Ceasornicarilor la 1601 în orașul Geneva. Acest lucru a permis înbunătățirea functionării și dezvoltarea unor noi tehnologii. A permis ceasornicarilor să creeze ceasuri de dimensiuni mai mici, care puteau fi ținute în buzunar. Pe vremuri doar doamnele purtau ceasul pe încheietură. Bărbații au adoptat ceasul purtat pe încheietură la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru coordonarea atacurilor pe timp de război.

Descoperirea electricității la sfârșitul secolului al XVIII-lea a însemnat posibilitatea folosirii unei noi surse de energie pentru funcționarea ceasului, bateria. Inițial electricitatea era folosită exclusiv ca sursă de putere, dar până la introducerea temporizării cuarț încă erau folosite componentele mecanice tradiționale. Cuartul a generat o mărire considerabilă a preciziei ceasului. Același principiu de funcționare se folosește și astăzi.

Elvetienii sau japonezii?

Aici ne vom limita la titanii Japonezi și Elvețieni. Contextul istoric a făcut ca elvețienii să fie percepuți ca maeștrii orologeri din categoria ceasurilor mecanice pe când maeștrii japonezi sunt mai cunoscuți pentru categoria de ceasuri cu mecanism cuarț. O diferență dintre cele două tări în materie de orologerie o constituie certificarea.

În Elveția exista Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (C.O.S.C), o certificare de acuratețe și precizie pentru ceasuri. Existau și alte certificări care țin cont de diferite standarde de estetică, performanță tehnică, durabilitate etc. Valoarea de vânzare a ceasului este determinată de gradul de atenție al manufacturii și a certificărilor obținute însă componența de marketing joacă și ea un rol foarte important. Această valoare este inclusă în prețul ceasului, iar la anumite modele se păstrează, uneori putând chiar deveni o investitie care se apreciază în timp.

Pretul corect

Trebuie să avem în vedere diferențele dintre elementele estetice și cele tehnice rămânând ca mixul optim să fie decis de fiecare în parte, raportat desigur la bugetul disponibil. Carcasa ceasului poate fi confectionată din diferite materiale: plastic, oțel, metal de bază cromat, aur etc. Cureaua poate fi confectionata din plastic, material textil, piele, oțel, aur etc. Împreună cu designul carcasei și al curelei avem un prim indicator al diferențelor de prețuri care pot exista și care țin de estetică.

Din punct de vedere tehnic în general ceasurile cu mecanism cuarț sunt mai accesibile ca preț decât cele mecanice. Datorită multitudinii de componente mobile ceasurile mecanice sunt mai greu de construit. Aspectele importante sunt și complicațiile cu care ceasurile sunt dotate. Un ceas care arată doar ora și data va fi mai accesibil decât un ceas care în plus are un cronograf. Cronograful mecanic are mai multe componente și necesită mai multă măiestrie în construcție decât un cronograf cuarț. Însă ceasurile cu meacanism cuarț au o acuratețe mai mare.

Un element subiectiv de care fiecare cumpărător de ceas trebuie să țină cont este faptul că ceasurile mecanice necesită întoarcere la cateva zile iar la cele cu mecanism cuarț trebuie doar să tinem minte să înlocuim bateria când acesta nu mai funcționează. Ce ține de costurile de mentenanță periodice putem spune ca o servisare la un ceas mecanic este mai scumpă decât la un ceas cu mecanism cuarț.

Mentenanta

Sunt câteva aspecte de mentenanță pe care e bine să le cunoașteți până faceți o achiziție. Aurul se zgârie mai ușor decât alte metale, dar își păstrează valoarea. Oțelul este alegerea optimă pentru perfecționiști pentru că este ușor polișabil și își poate mentine aspectul de ceas nou. Brățara de oțel este durabilă și poate fi polișată, dar pe timp de iarnă datorită frigului aceasta rămâne rece în contact cu pielea. Cureaua de piele se uzează in medie după un 1-2 ani de purtare.

Alegerea corecta

În spiritul stilului masculin vă voi încuraja să ascultați de sfaturile cunoscătorilor, dar întotdeauna să alegeți ceasul care vă place. Și nu uitati un lucru: Ceasurile fake sunt pentru oameni fake. Domnii cu stil vor opta întotdeauna pentru un ceas original fie ca este cumparat de la un distribuitor autorizat sau la mana a II-a.

Cât e ceasul?

sursa foto

Related Posts

1 thoughts on “Cât e ceasul?

  1. Cristi Mihai spune:

    Un alt standard al ceasurilor de lux este HALLMARK OF GENEVA (de ex. vezi la Vacheron Constantin)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *