Personajul James Bond are milioane de fani în întreaga lume, iar filmele realizate despre el au generat încasări de miliarde de dolari. Ian Fleming este omul care l-a creat pe Bond și l-a avut ca sursă de inspirație pe Dusko Popov.
Acesta s-a născut la data de 10 iulie 1912, în Titel, Austro-Ungaria, locul în care în prezent se află Serbia. El provenea dintr-o familie înstărită, a avut o educație aleasă și a fost licențiat în drept, pentru ca apoi să-și înființeze propria companie.
A fost un agent dublu și, pentru că îi detesta pe naziști, s-a infiltrat în anul 1940 în serviciul german de informații, Abwehr. Avea legături puternice în Franța și Marea Britanie și nemții îl considerau valoros, însă el le oferea numeroase informații inexacte în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Pe de altă parte, britanicilor le-a oferit numeroase informații bune, chiar dacă aceștia au fost sceptici în primă fază. El a fost angajat la oficiul de control al pașapoartelor, care era plin de agenți MI6 sub acoperire. Astfel, Popov a primit numele de cod „Tricycle”.
În rolul său de agent dublu, Popov primea ca misiune din partea nemților să afle informații despre englezi. Aceștia îi ofereau însă informații false, pe care ulterior Popov le trimitea naziștilor, fără ca ei să îl considere un agent dublu. Conform informațiilor existente, lucrul cel mai de preț făcut de Popov a fost să îi convingă pe naziști că invazia aliată din Europa nu va avea loc în Normandia, ci la Calais.
Ulterior, în anul 1941, nemții l-au trimis pe Popov în SUA, unde avea ca misiune să formeze o rețea de spioni și să adune informații. Trebuia să ofere inclusiv informații despre capacitățile defensive de la baza Pearl Harbor din Hawaii.
Ajuns în SUA, el a mers la sediul FBI, unde i-a avertizat pe americani în legătură cu interesele nemților. Totuși, J. Edgar Hoover nu l-a crezut și nu a dorit să coopereze cu el.
A dus o viață de lux pe banii nemților
Rămas în SUA, Popov a dus o viață de lux în SUA. Pe banii nemților, el s-a distrat cu vedete, a mers la stațiuni populare de schi și era foarte pasionat de jocuri de casino. Obișnuia să fie o prezență constantă la masa de ruletă și la jocuri de cărți, iar pasiunea pentru jocuri de noroc a fost transpusă și în filmele din seria James Bond. Din biografia lui Popov, scrisă de Larry Loftis, am putut afla cum la un joc de baccarat acesta a pariat împotriva unui adversar bogat ce fugise din Germania Nazistă. Popov a mizat 40 de mii de dolari pe care îi avea de la guvernul britanic, iar adversarul său s-a speriat și s-a retras din joc.
În perioada petrecută în SUA, Popov a avut și o idilă cu actriță Simone Simon. El iubea viața de lux și femeile frumoase, motiv pentru care ulterior, după ce povestea lui Bond a devenit faimoasă, au apărut și celebrele „Bond-girls”. Popov a fost însă căsătorit de două ori, între 1946 și 1961 cu Jacqueline Popov și între 1962 și 1981 cu Jill Jansen. El a avut în total patru copii.
Decesul lui Popov a fost înregistrat pe 18 august 1981, când acesta avea 69 de ani. Era stabilit în Franța și suferea de o boală grea. În schimb, cel care a dat naștere personajului James Bond, Ian Fleming, a murit în 1964, la 56 de ani, după ce a suferit un infarct. Astfel a apărut acest personaj îndrăgit de foarte mulți oameni, care, de decenii bune, ține capul de afiș al filmelor cu spioni.