Valentin Frunză

Valentin Frunză este un cizmar în a doua generaţie din oraşul Chişinău. A început să lucreze în cizmărie de la vârsta de 12 ani, în atelierul tatălui său. Pe atunci, dânsul, facea pantofi pentru dansatori. După 4 ani de experiență adică la 16 ani și-a confecționat prima pereche de pantofi, fără ajutorul părintelui. Era un derby din piele întoarsă pe care îi mai are şi acum în atelier.

Cine este Valentin Frunză?

Acum 6 ani a început să facă pantofi pentru bărbaţi folosind metoda tradițională de coasere a ansamblului superior de talpă prin intermediul unei rame. Această metodă se foloseşte la confecţionarea celor mai buni pantofi din lume. Anume aceşti pantofi au un aspect clasic impecabil şi pot fi purtaţi mulţi ani fără să-şi schimbe forma sau să se deterioreze. Pentru confecţionarea unei perechi de pantofi clasici se foloseşte doar piele naturală de diferite feluri de prelucrare. Pentru ansamblul superior se foloseşte piele moale, de obicei de vită. Cea mai bună fiind pielea de viţel „boxcalf”.

12063891_1177699518924673_836298862526988358_n

Clienţilor care doresc ca pantofii lor să arate ca noi şi peste 20 de ani, Valentin Frunză le recomandă pielea de crocodil. Talpa pantofului este alcătuită din diferite sorturi de crupon. Cruponul este o piele prelucrată vegetal şi tăbăcită cu tanina absorbită din coaja de stejar. Talpa este cel mai important element la o pereche de pantofi. La talpă se dă cea mai mare silinţă şi se folosesc cele mai bune materiale.

Rama pantofului este cusută cu o aţă răsucită de meşter din 6 fire de in şi tratată cu un amestec de ceara. Tot cu aţă de in este cusută şi talpa de crupon. Între talpă şi branţul principal se lipeşte plută. Acest material este uşor şi este un bun termoizolant. Astfel piciorul este protejat bine de pamîntul îngheţat iarna.

12115676_1177702132257745_2018202108333772150_n

O dată pe an, Valentin Frunză, merge la Viena să cumpere piele. El folosește crupon marca Rendenbach care este fabricat în Germania şi se respectă o reţetă veche de peste un secol pentru tăbacirea acestor piei de viţel. Acest crupon se lucrează bine, este flexibil, uşor şi rezistent. Pielea pentru ansamblul superior o cumpără din una din cele mai bune prăvălii de piele din Europa – Herbert Kolde. Nu e de mirare că găsește aproape tot de ce am nevoie în acest oraş deoarece Viena este renumită prin atelierile sale de cizmărie. Unul chiar este cel mai vechi din Europa. Dinastia Scheer face pantofi şi cizme de călărie timp de două secole.

12191830_1177702285591063_8389635654764801067_n

Valentin Frunză are atelierul în centru oraşului Chişinău. Ajutat de două calfe fac cei mai buni pantofi clasici din regiune. Clientul este invitat în atelier pentru a i se lua măsura piciorului. Împreună aleg calapodul potrivit, pieile din care urmează a fi cusuţi pantofii şi modelul. După ce adaptează calapodul după măsura şi amprenta piciorului, dacă e nevoie, face o machetă pe care clientul o probează.

În caz că vine bine şi clientului îi plac formele şi liniile, face pantofii. Odată ce tiparul individual al clientului e gata, se taie pielea şi se coase ansamblul superior. Pantoful stă întins pe calapod cel puţin o săptămână pentru a prinde bine forma acestuia. În tot acest timp se lucrează la construirea tălpii. Baza tocului este bătută în cuie de lemn de mesteacăn. La final, talpa este tratată bine cu ceara de cizmărie pentru ca pielea să reziste la apă. Întreg procesul durează cel puţin o lună.

Din octombrie 2015 Valentin Frunză realizează exclusiv pantofi la comanda pentru clientii din Romania, doar prin intermediul Zenonni.

sursa foto

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *