Știu că alegerea unui ceas poate fi foarte grea, având în vedere că avem atât de multe opțiuni: casual, sport și clasic. Dacă punem în calcul bugetul și tipul de mecanism, opțiunile sunt nelimitate. Ne mai rămâne doar să fim fideli unui brand datorită istoriei sau inovației pe care o are în spate.
Citizen sau Seiko? Care ceas ți se potrivește?
Astăzi vă prezint două branduri japoneze cunoscute în întreaga lume: Citizen și Seiko.
Citizen
Istoria Citizen începe din 1924 când Shokosha Watch Research Watch Institute a produs primul ceas de buzunar. În acea perioadă ceasul era considerat o piesă de lux, dar Shimpei Goto, primarul din Tokyo, l-a numit „CITIZEN” pentru ca acest ceas să fie accesibil tutoror categoriilor sociale.
Parashock a fost primul ceas rezistent la șocuri realizat de japonezi în 1956. După trei ani s-a lansat Parawater ceasul rezistent la apă. Pentru a demonstra că modelul Parawater este într-adevăr rezistent la apă au aruncat 120 de ceasuri în oceanul Pacific pe care le-au recuperat după un an de pe coasta Americii de Nord datorită curenților. Bineînțeles, ceasurile erau în stare de funcționare.
În 1976 au folosit sursa de lumină pentru a o transforma în putere electrică. Astfel, în 1995 s-a lansat ceasul Eco Drive oferindu-i ceasului energie nelimitată fără să mai depindă de baterie.
În 1997, Citizen au depășit producția de 300 de milioane de unități.
2013 este anul în care Citizen a lansat cel mai îngust ceas alimentat de la o sursă de lumină, pe nume Stiletto.
Citizen a fost cronometrul oficial la U.S. Tennis Open.
Seiko
Compania a fost fondată în 1881 de către Kintarō Hattori purtând denumirea de K. Hattori, și în 1892 a început să producă ceasuri sub denumirea de Seikosha. Seiko este un cuvânt japonez care înseamnă rafinat sau succes.
Primul ceas produs sub denumirea Seiko a apărut în 1924.
În 1969, Seiko a lansat Astron – primul ceas cuarț din lume.
1973 este marcat de lansarea primului ceas cuarț LCD cu afișaj digital de 6 cifre, marca Seiko.
Inovația lor continuă cu primul ceas multifuncțional din lume care a fost lansat în 1975, urmând ca după 7 ani să lanseze primul ceas cu TV. În următorii ani au lansat primul ceas cu înregistrare audio și primul ceas cu funcții de calculator.
În 2012 au relansat modelul Astron fiind primul ceas solar din lume cu GPS. Acesta recunoaște 39 de regiuni diferite de timp din lume.
Câteva modele reprezentative Seiko și anii lor de lansare sunt: Seikosha Timekeeper (1895), Laurel (1913), Seiko Marvel (1956), First Grand Seiko (1960), Seiko Crown Chronograph (1964), Seiko Diver’s 150M (1965), Seiko 5 Sports Speed Timer (1969) și Seiko A.G.S. “Kinetic” (1988).
În plus, Seiko a fost cronometrul oficial la foarte multe competiții sportive precum: Jocurile Olimpice, FIFA și IAAF.
Dacă îți place ceasul Citizen, îl poți găsi aici. Mai multe ceasuri Seiko se pot vedea aici.
Deci ce alegi între Citizen și Seiko?