Am stat la discuții cu Stan Vlăduț Marius – colecționarul celor 2000 de cravate despre ce înseamnă să ajungi la un asemenea număr.
Cum a ajuns colecționarul la 2000 de cravate
El a început să colecționeze cravate din 2017 pe când avea vârsta de 21 ani. Din punctul lui de vedere, cravata este și a fost mereu esențială în ținuta unui bărbat, fie că vorbim de anii ’50, ’60, ’70, ’80 etc. Bărbații civilizați care au o cultură vestimentară, istoricii, profesorii, cei care au o vastă cunoștință în ceea ce privește stilul masculin, ș.a.m.d., poartă cravată. Din momentul în care a început să meargă pe drumul consilierii vestimentare, pur și simplu s-a îndrăgostit de acest accesoriu, datorită versatilității, în ceea ce ține de material, textură, model, istorie, redarea unor momente istorice, lucrări celebre de artă, design propriu etc.
O astfel de colecție înseamnă și o gestionare mai atentă. Din acest motiv, periodic face curățenie și vinde modelele care nu-i plac.
Marius le achiziționează fie de la magazine second hand, direct de la brand-uri, eBay sau târguri după următoarele reguli pe care le respectă cu strictețe:
1. Dacă sunt din mătase, fie ele uni sau cu model, dar 100% curate și fără defecte, de la brand-uri mari, le cumpără.
2. Mereu verifică eticheta interioară, canvasul și materialul folosit pentru realizarea ei!
3. Face o excepție de material, doar dacă cravata respectivă este extrem de vintage și cu un model unicat!
4. Colecționează cravate cu lățimea de la 6 cm până la 8-9 cm!
Targetul lui este să ajungă la 10.000, inspirația lui fiind domnul Ernst Toma, care a reușit să colecționeze aproximativ 6000 de cravate!
Colecția lui este alcătuită din vintage 70% și cravate noi 30%. În principiu, alege orice cravată care îl atrage, fie că e nouă sau nu, dar modelele moderne nu îi inspiră personalitate și originalitate, ci doar copii fidele între branduri! Desigur, apreciează brand-urile care fac colecții limitate, modele speciale, ce transmit un mesaj! Cravatele vintage transmit energie, personalitate, frumusețe și originalitate! Marius apreciează atelierele italienești, englezești și japoneze! Mai ales cele japoneze care au început să facă lucruri extraordinare în materie de bespoke.
Cravatele de mai jos sunt printre cele mai scumpe achiziții. Printre ele se regăsesc modele de la Zegna, Wall Disney limited edition, Hugo Boss limited edition și câteva care sunt de la atelierele englezești.
Până în prezent a investit circa 3000 de euro în întreaga colecție având un preț de achiziție pe bucată între 2 lei și 60 de euro. Iar suma maximă pe care ar investi într-o cravată este de 100 de euro.
L-am întrebat cât ar valora actuala colecție, dar mi-a răspuns sec că nu e de vânzare deși a primit multe ofere în momentele în care o ducea prost din punct de vedere financiar.
Momentan colecția este împărțită în două localități o parte în București și o altă parte în orașul de unde este originar. Pe viitor vrea să creeze un dressing special pentru întreaga colecție și pentru noile cravate care se adăuga la colecție. Chiar dacă are colecția împărțiță în două locuri el poartă cravatele prin rotație, câteodată și de două ori pe zi.
Aș putea zice că e locul ideal de unde îți poți împrumuta o cravată, dar Marius e genul de om care nu doarme noaptea liniștit până nu o vede în garderoba sa
Cum ți se pare colecționarul de 2000 de cravate? Ai investi într-o astfel de pasiune?
Interesanta cravata cu paisley din imagine!
Am cateva batiste de la T. M. Lewin cu modele de genul acesta de model, i.e. paisley format mare.
By the way, am si eu o colecție de vreo cateva sute de cravate si cam tot atatea batiste.
Laurentiu
Super! Mă bucur să aud asta.
Și eu colecționez din 2005.Ajunsesem la câteva sute însă m am oprit la 50.Restul am făcut cadou
Te înțeleg. M-am gândit la varianta de a colecția, dar mi-am dat seama că nu am unde să le depozitez.