Londra, 7 octombrie 1666. În această zi, regele Charles al II-lea introduce un nou element în vestimentația bărbaților, vesta. Ea era lungă, trecea de șolduri și ajungea aproape la genunchi, și era proiectată, de cele mai multe ori, cu mâneci lungi.
Cuprins
Costumul din trei piese
Istoria avansează, ajungând la începutul secolului al XIX-lea, când apare curentul dandy. Un exemplu îl reprezintă George Brummel, fost soldat, care începe să-și croiască haine pe linia corpului, fără material în plus. De altfel, el introduce și ceea ce noi numim astăzi ”costumul din trei piese”, care conținea pantaloni, vestă și sacou, toate croite pe corp.
După ce revoluția industrială ia amploare, tot mai mulți oameni de afaceri aleg să poarte vesta, doar că într-o variantă foarte apropiată de cea pe care o vedem astăzi, deoarece conferea un plus de formalitate și seriozitate.
”Moda” costumului din trei piese ține până în anii ’50, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. În timpul conflagrației, materialul pentru confecționarea hainelor era din ce în ce mai greu de găsit, iar croitorii erau nevoiți să renunțe la o piesă din costum, alegând, astfel, vesta. Deci, începând cu anii ’50, bărbații au început să poarte doar costumul din două piese, format din sacou și pantaloni, ”modă” care ține până astăzi. Această trecere se observă și în serialele în care sunt descrise vremurile anilor ’20 și ’60, ”Boardwalk Empire” și ”Mad Men”.
Componența costumul din trei piese
După cum spune și numele, în această ținută găsim trei elemente vestimentare: pantalonii, vesta și sacoul.
Pantalonii
Aceștia erau la început trei sferturi cu dantelă la capăt, scurți cu dantelă la capăt, iar în final, lungi, simpli, ca cei pe care îi purtăm astăzi.
Regulile de purtare a acestora nu erau diferite de zilele noastre. Existau aceleași sisteme de prindere, cu excepția bretelelor.
Sacoul
Exact ca la pantaloni, această piesă vestimentară nu și-a schimbat nici modul de purtare, nici forma, poate cu excepția eliminării câtorva nasturi, reducându-se la unul, doi, sau maxim (acceptați!) trei.
Vesta
Deoarece acest element vestimentar face diferența între costumul din două piese și cel din trei piese, el a suferit mai multe modificări pe parcursul celor 400 de ani de la inventarea lui. Prima dată, cum am spus mai sus, era lungă până pe la genunchi și cu mulți nasturi. Apoi s-a tăiat partea din față, rămânând lungă doar la spate. Ulterior, a devenit cum o știm astăzi, lungă până la șolduri, cu doi până la cinci nasturi, la un rând sau doi, cu două, trei, sau maxim patru buzunare, în formă de ”V”, sau în formă de ”U”
Până la inventarea ceasului de mână, la începutul anilor 1910, bărbații aflau ora cu ajutorul ceasului de buzunar, prins cu ajutorul unui lanț, denumit ulterior ”lanțul Albert”, de vestă, printr-o gaură de la un nasture, și introdus într-unul dintre cele două sau patru buzunare.
Unde se poartă costumul din trei piese
View this post on Instagram
Acest tip de costum, deoarece conferă un plus de formalitate, va fi purtat, de regulă, la ținute Business, Black Tie și White Tie. Evident, poate fi purtat oriunde, însă, pentru a te conforma dress code-ului evenimentului respectiv, costumul din trei piese nu prea poate fi purtat la evenimente informale. Ca precizare: în zilele actuale, vesta nu mai este așa populară nici la ținuta Black Tie, foarte puțini fiind cei care o mai poartă. La White Tie, vesta albă este obligatorie.
Câteva reguli de purtare
1) Vesta nu se încheie niciodată la ultimul nasture, aplicându-se aceeași regulă ca la sacou.
2) Costumul din trei piese nu trebuie să fie neapărat din aceeași culoare, unul dintre elemente poate fi diferit, fie ca nuanță, fie poate fi o culoare diferită, dar care se asortează.
3) Când stai jos, vesta rămâne închisă, doar sacoul se deschide.
4) Dacă dorește, purtătorul poate să scape de sacou, după o perioadă, și să rămână doar cu vesta și pantalonii, oferind o mai bună vedere asupra cămășii.
5) Vesta va trebui neapărat să acopere șoldurile și cureaua de la pantaloni, dar nu foarte mult. Dacă se vede cămașa, este prea scurtă, dacă acoperă prea mult cureaua, este prea lungă.