Costumul
Costumul e pentru toată lumea

Suntem români, evident, și, statistic vorbind, aproximativ 45% din populația țării locuiește în zonele rurale. Astfel, mai toți dintre noi au rude la țară, fie că sunt bunici, unchi, mătuși, veri, cumnați și alții. Din aceste motive, măcar o dată în viața noastră ajungem la o nuntă mai mult sau mai puțin tradițională. Și ce observăm acolo?

Costumul e pentru toată lumea?

La o nuntă cât de cât tradițională este invitată majoritatea rudelor din fiecare parte a familiei, ajungându-se, de multe ori, la peste 500 de invitați. Așa că va veni atât directorul unui mare lanț de magazine, doctorul care și-a luat o seară liber, cât și vecinul care cultivă pământul pentru a trăi. Unde vreau să ajung este vestimentația fiecăruia.

Am scris în articolul anterior, ”Și totuși, de ce nu ne îmbrăcăm bine?”, că în România culorile predominante sunt griurile, violeturile și verdele închis, nuanțate de mult (pot spune uneori exagerat de mult) negru sau alb. Exact același lucru se întâmplă și la nunțile noastre. Oamenii de la țară, care nu sunt preocupați cu stilul, își cumpără un costum pe care îl poartă la evenimente și care este, evident, nu pe măsura lor. Ca să nu mai menționez de cămășile cu mânecă scurtă și pantofii pătrățoși.

Pe de altă parte, apari tu, cel care citești sfaturile de pe acest site, și care știi cât de cât cu ce se ”mănâncă” stilul și observi diferențele de la cer la pământ între tine și comesenii tăi.

Partea tristă în toată povestea asta e că acest fenomen, ”Nunta la români”, nu apare doar în zonele rurale. Chiar și în marile orașe vezi foarte des caracteristicile prezentate mai sus, ceea ce este destul de alarmant. Pentru mai multe detalii, vizitați seria ”Nunta la români”, episoadele de la 1 la 5.

În concluzie, cu ce vreau să rămâneți. Dacă vedeți un compatriot de-al vostru, fie că e tatăl, unchiul, bunicul sau oricine altcineva, de sex masculin, că se îmbracă antistil, iar voi știți cum stă treaba cu hainele bune și frumoase, vă rog, oferiți-i sfaturi, ajutați-l, pentru că eventual vă va mulțumi, chiar dacă va fi reticent la început. De asemenea, dacă în timpul nunții vedeți bătrâni, sau oameni care stau la țară și au ales o ținută proastă, nu le atrageți atenția și nici nu vă uitați de sus la ei sau să îi ocoliți. Pur și simplu n-au avut educația necesară (Vezi ultimul articol).

Acest articol nu a fost creat pentru a-i denigra pe oamenii de la țară, ci pentru a vă atrage atenția vouă, celor mai tineri, de impactul pe care îl puteți avea asupra celor apropiați și pentru a aduce în țara noastră o pată de culoare.

Costumul e pentru toată lumea…sau nu?

Related Posts

12 thoughts on “Costumul e pentru toată lumea…sau nu?

  1. George cu tot respectul pentru informtiile ce doresti sa le transmiti, tot articolul este scris atat de rudimentar din punct de vedere al regulilor limbei romane, incat nu am reusit sa il citesc cap-coada! Ar fi mult mai bine sa il corectezi, sau sa il dai la corectat inainte de a-l publica!

    1. George spune:

      E posibil, nu te contrazic, atâta timp cât îmi arăți unde și îmi dai forma corectă.

      1. George spune:

        ”Majoritatea” … ”este”? Dacă e acea greșeală, da, într-adevăr, mi-o asum. Acolo am greșit, mulțumesc pentru observație.

  2. George cu tot respectul pentru informtiile ce doresti sa le transmiti, tot articolul este scris atat de rudimentar din punct de vedere al regulilor limbei romane, incat nu am reusit sa il citesc cap-coada! Ar fi mult mai bine sa il corectezi, sau sa il dai la corectat inainte de a-l publica!

  3. Articolul ăsta este o rescriere a ce a spus Cezar Ionașcu, pe Domni de România.

    https://domnideromania.ro/2015/01/prea-costum-prea-devreme/

  4. Uite Geroge o varianta corectata a textului tau, fa si tu, te rog, diferenta!

    Suntem români, evident, și, statistic vorbind, aproximativ 45% din populația țării locuiește în zonele rurale. Astfel, mai toți dintre noi avem rude la țară, fie că sunt bunici, unchi, mătuși, veri, cumnați sau alte soiuri de rude si, la un momentdat, unii dintre acestia se vor casatori. Din aceste motive, măcar o dată în viața ajungem la o nuntă in mediul rural, mai mult sau mai puțin tradițională. Și ce observăm acolo?

    Observam ca la o astfel de nuntă sunt invitate majoritatea rudelor, din fiecare parte a mirilor, ajungându-se, de multe ori, la peste 500 de invitați. Așa că intre nuntasi pot fi, atât directorul unui mare lanț de magazine, doctorul care și-a luat o seară liber, cât și vecinul care cultivă pământul pentru a trăi.

    Unde vreau să ajung, este observarea vestimentației fiecăruia la evenimente publice. Am scris în articolul anterior, ”Și totuși, de ce nu ne îmbrăcăm bine?”, că în România culorile predominante in vestimentatie sunt: griul, violetul și verdele închis, combinate, uneori exagerat de mult, cu negru si/sau alb. Exact același lucru se întâmplă și la nunțile noastre, din mediul rural. Oameni, care nu sunt preocupați de stilul personal, își cumpără un costum pe care îl poartă la ocazii de gen, și care, evident, nu este pe măsura lor, din diferite motive: au slabit, s-au ingrasat, le-a intrat la apa, etc. Ca să nu mai menționez de cămășile cu mânecă scurtă și pantofii pătrățoși pe care continua sa le/ii poarte doar pentru ca nu s-au rupt.

    Partea tristă în toată aceasta poveste, este că acest fenomen, ”Nunta la români”, nu apare doar în zonele rurale, ci s-a extins chiar și în orașe, si cu totii am fost martori voluntari sau nu la astfel evenimente in care caracteristicile prezentate mai sus oupau statutul de normal, ceea ce este destul de alarmant. Pentru a intelege mai bine fenomenul si pentru mai multe detalii, vizitați seria ”Nunta la români”, episoadele de la 1 la 5.

    Ca un fel de concluzie, dacă vedeți vreo ruda de-a vostra, fie că este tatăl, unchiul, bunicul sau oricine altcineva, de sex masculin, că se îmbracă antistil, vă rog sa ii oferiți cele mai elementare sfaturi despre tinuat adecvata unui astfel de evenimnet. Ajuta-l, pentru că iti va mulțumi, chiar dacă exista posibilitatea de a fi reticent la început. De asemenea, dacă în timpul nunții vedeți o parte dintre nuntasii care locuiesc in mediul rural ca au ales o ținută care nu respecta nicio regula a bunului simt in vestimentatia aleasa, nu le atrageți atenția asupra nestiintei lor intr-o maniere grosolana, și nici nu vă uitați de sus la ei. Pur și simplu ei nu au avut sansa unei educații corecte. (Vezi ultimul articol).
    Deasemenea, acest articol nu a fost conceput pentru a denigra oamenii din mediul rural, ci pentru a atrage tuturor atenția, in special celor mai tineri, de impactul pe care îl puteți avea asupra celor apropiați prin tinuta voastra, ca unii care respecta regulile elementare in vestimentatie .

  5. Când mai corectezi pe cineva, încearcă măcar atunci să scrii corect. Îți lipsește o virgulă și ai vreo două puse fără să fie nevoie. Să nu mai vorbim de faptul că regulile alea sunt ale limbii, nu ale limbei române. De asemenea, informațiile*, pe care*.

  6. Augustin apreciez enorm justetea observatiilor tale si sunt deacord cu ea in ideea in care imi asum acele greseli/scapari, insa este inutila interventia ta in ceea ce ma priveste! Atata timp cat tu observi greselile mele, cred ca ti-ai irosit timpul pe site degeaba.

  7. Eu nu mi-am irosit prea mult timp, stai liniștit, eu pur și simplu am zis că atunci când corectezi pe cineva, trebuie să fii atent și să scrii tu, în primul rând, corect.

  8. Augustin Dominte ai spus un adevar! Multumesc!

  9. Augustin Dominte ai spus un adevar! Multumesc!

  10. :) si totusi nu ai raspuns la intrebare! Este costumul pentru toata lumea? Articolul nu spune nimic despre raspunsul acestei intrebari! Multa stima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *