Vinul Navicella, roșu, este cel mai de top produs, proaspăt lansat, în Bistrița- Năsăud, la sfârșitul lunii octombrie, de Crama Jelna. Când am descoperit această cramă m-am îndrăgostit de vinul lor Dealu’ Negru by Jelna Pinot Noir Wild Yeast și de atunci am o fixație pentru Pinot Noir.
Navicella e un cupaj format din 85% Pinot Noir, 9% Cabernet Sauvignon și 6% Merlot pe care Darius Pripon l-a maturat timp de 14 luni în barrique-uri de stejar transilvănean și apoi în sticlă preț de 8 luni.
Vinul Navicella de la Crama Jelna
Vinul roșu sec, Navicella, a fost creat de oenologul Darius Pripon care a o vastă experiență în domeniu.
Acest vin a primit denumirea după fresca pictată de Petrus Murator în biserica din Jelna în anul 1520.
În jurul anilor 1300 Giotto di Bondonne, un pictor renascentist italian a realizat la comanda papei o impresionată frescă numită Navicella. La reconstrucția bazilicii Sf.Petru din Roma din secolul al XVII-lea fresca este distrusă. Singurele copii ale acesteia cunoscute în lime sunt la Strasbourg (Franța), Florența, Pistoia (Italia) și „Navicella Transilvanica”, care a fost pictată în 1520 în biserica din Jelna/Senndorf.
Din registrele bisericii s-a aflat că pictorul a fost plătit în butoaie de vin de Jelna.
Fiind conștienți de terroir-ul lor, Crama Jelna, a creat un vin care este perfect atât din punct de vedere tehnic (alcool 12,5-13,5; ph 3,45-3,55; aciditate 5,4-5,8) precum și organoleptic. Din această gamă s-au îmbuteliat 2954 de sticle.
Pentru a înțelege potențialul acestui vin sticla trebuie deschisă cu 24 de ore înainte.
Cine a încercat sau vrea să încerce vinul Navicella de la Crama Jelna?