În ultimii ani tehnologia a avansat foarte mult și la fel putem spune și despre modalitățiile cu care se creează diverse haine. Astfel, cel puțin în România, au apărut produse noi și publicul nu știe cum să reacționeaze la schimbare. Una dintre marile schimbări este cravata HandRolled. Deși pare ciudat există o diferență foarte clară între o cravată simplă și una handrolled.
Primul contact cu cravata Handrolled l-am avut anul trecut în cadrul unei petreceri unde unul dintre invitați mi-a arătat cravata lui proaspăt achiziționată din Italia. Nu auzisem despre acest acest tip de cravată și i-am dat uitării până m-am intersectat a doua oară cu ea în România prin intermediul The Urban Ties.
Mai multe detalii despre cravata handrolled
Vârfurile cravatei de regulă sunt cusute de mașină sau câteodată manual care este un semn distinctiv al unei cravate scumpe sau handrolled. Acest semn distinctiv vine și cu o extra calitate și finețe cu care s-a efectuat cravata. Dacă o cravată ți se pare prea scumpă verifică cusătura de pe vârf. Iar dacă cusătura este neregulată atunci ea a fost cusută manual. O cusătură perfectă înseamnă că s-a folosit o mașină de cusut. În cele din urmă realizarea unui cravate handrolled necesită mai mult efort față de una normală. Aceeași diferență este și între un sacou căptușit față de unul necăptușit și așa s-au născut deosebirile între prețuri.
Handrolled sau untipped cum mai este denumită cravata cu vârfurile rulate și cusute manual a început să își piardă din popularitate în 1930. Pe acea vreme era la modă să lași partea din spate a cravatei „neterminată” pentru a putea verifica lucrătura pe care au făcut-o artizani. După 1930 din ce în ce mai multe fabrici au început să acopere partea din spatele a vârfului cravatei folosind un material în contrast sau din materialul cu care a fost confecționată cravata. Din fericire această artă clasică de realizare a cravatelor Handrolled a redevenit la modă și unele persoane consideră este un omagiu adus vechilor artizani.
Din păcate sunt persoane care au înțeles total greșit termenul de untipped crezând că este un defect al cravatei. Am studiat acest fenomen și te asigur că această cravată este terminată și are și acel interlining până la baza cravatei (sau blade cum mai este denumită de experți) care îi permite cravatei să își păstreze forma și să nu se șifoneze. La cravatele de proastă calitate chiar dacă au interliningul până la vârf vei observa o șifonare rapidă a materialului fără ca această cravată să își mai revină la forma inițială.
Am studiat majoritatea cravatelor de la Pitti Uomo 86 și aproape toate erau Handrolled. Peste câțiva ani vei găsi în comerț doar cravatele foarte ieftine și din poliester care nu vor apela la acest detaliu.
Până la urmă cravata handrolled este o chestiune de gusturi.