Croitorul - Prietenul De Nădejde Al Bărbatului Modern

Croitorul trebuie să fie cel mai bun prieten al bărbatului. Orice am face, trebuie să o recunoaștem… Se întâmplă, s-a întamplat și se va întampla mereu! Este imposibil ca măcar o dată în viață, să nu fi cumpărat o haină care să nu vină tocmai “mănușă”, doar din prisma faptului că era foarte frumoasă ori că v-a plăcut pe moment, ca mai apoi să constați cu stupoare că nu vine tocmai cum îți doreai sau că parcă în magazin arăta mai bine pe tine. În acest moment există două opțiuni. Unu, o arunci în dulap și uiți de ea, și doi, apelezi la croitorul „din dotare”, iar despre cea din urmă opțiune vom discuta astăzi.

Primul pas este să găsești croitorul potrivit. În primă instanță poți face asta prin intermediul cunoscuților, căutând o recomandare bună. În caz contrat puteți căuta pe internet, iar dacă și această metodă eșuează, nu vă rămâne decât să luați orașul la picior și să căutați un atelier de croitorie.

Al doilea pas, este să verificați cât de bun este croitorul. Scopul acestei incursiuni nu este doar de a scurta sau de a cambra o haină, ci de a aduce acea piesă vestimentară în armonie cu trupul dumneavoastră, într-un mod cât se poate de natural, încât modificările aduse nu numai să fie impecabile, ci și insesizabile. De aceea este foarte important ca înainte să vă lăsați piesele vestimentare în atelierele de croitorie, să îi cereți croitorului cu care doriți a colabora să vă prezinte un articol la care lucrează, ca să vă formați o idee despre aptitudinile sale.

Este foarte important ca el să folosească ață de aceeași culoare cu cea a articolului vestimentar, chiar și dacă cusătura nu este la vedere. Cusăturile trebuie să fie întocmai cu cele originale, excesul de material de asemenea și este musai să aibe atenție la detalii. Toate aceastea denotă faptul că ați găsit un profesionist, iar acesta este croitorul pe care îl căutăm.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Laszlo Nagy (Stil Masculin) (@stilmasculin) on

Ce articole vestimentare poate croitorul să modifice?

 Pantaloni

Lungime Pantaloni
Ce poate să modifice croitorul

Fie ei de stofă sau blugi, acesta este cel mai des întâlnit articol pe care îl veți găsi într-un atelier de croitorie, și de asemenea este și cel mai simplu de modificat. O pereche de pantaloni poate fi scurtată, aici se poate opta pentru un tiv normal, în cazul blugilor, sau pentru manșete, în cazul pantalonilor de stofă (mai multe informații despre pantalonii cu manșetă găsiți aici).

De asemenea ea poate fi și strâmtată. Acest procedeu se realizează de obicei pe cusătura interioară a pantalonului și este foarte important ca excesul de material să fie îndepărtat, căci în caz contrar, acesta poate cauza discomfort. În ceea ce priveste strâmtatul în talie, nu apelați la pense, căci sunt inestetice. În schimb cereți desfacerea cusăturii din laterale și dintre buzunarele de la spate, iar apoi sa fie strâmtați în așa fel încât gaicile din talia pantalonului să pastreze o simetrie.

Cămăși

Cămășile pot fi scurtate, atât în lungimea propriu-zisă cât și lungimea mânecilor, cambrate, însă nu li se poate modifica gulerul. De aceea este foarte important ca atunci când alegi o cămașă, să te siguri că ea îți vine corespunzător pe gât și că acesta este in concordanță cu fizionomia feței tale(mai multe despre cum să alegi gulerul potrivi în funcție de forma feței găsiți aici).

Pulovere

În cazul acestora, lucrurile se complică. Un pulover poate fi cambrat cu ușurință, însă întâmpinăm dificultăți la scurtatul său și al mânecilor. Singurul mod prin care un pulover poate fi scurtat este de a crea o nouă cusătură ce leagă manșeta inferioara de corpul puloverului, iar apoi se îndepărtează excesul, însă cea mai bună opțiune este suflecarea pe interior a manșetei inferioare, sau dacă puloverul permite, introducerea manșetei în pantaloni și restul de material lăsat să curgă peste curea.

Când vine vorba de scurtatul mânecilor, trebuie să avem în vedere un aspect foarte important la achiziționarea puloverului dacă dorim să-l modificăm, și anume, mâneca trebuie să fie cusută de coprul puloverului în linie dreaptă. Acest lucru înseamnă că vom întâlni cusătura în exteriorul umărului, maneca putând fi detașată, scurtată, iar apoi atașată la loc. În cazul în care cusătura mânecii se continuă pe umăr spre gât, scurtarea ei prin metoda de mai sus menționată este imposibilă și nu rămâne decât opțiunea de a adăuga o cusătură la manșeta manecii, fapt ce nu este mereu estetic.*

Bluze

Bluzele și cardiganele pot fi cambrate fără probleme(exceptie făcând cardiganele tricotate din lână) și li se pot aplica aceleași procedee ca și în cazul cămășilor. Pentru scurtatul bluzelelor ce prezintă fermoar, este necesar ca fermoarul vechi să fie îndepărtat, se scurtează bluza, iar apoi trebuie să achiziționați un fermoar după noile dimensiuni.*

*Foarte important este faptul că puloverele sau bluzele tricotate, în special cele de lână sau materiale asemănătoare, sunt imposibil de modificat la croitor, extrem de rar acestea putând fi modificate prin tricotaj.

Veste

 Cele din stofă se cambrează ori prin îndepărtarea excesului de material din dreptul abdomenului, ori prin folosirea de pense pe spatele vestei, ori folosind ambele metode. În ceea ce privește scurtatul unei veste, dificultățile ne sunt date de amplasamentul buzunarelor.

Sacouri

Li se pot aduce orice fel de modificări, singurele dificultați pe care le întâmpinăm sunt ca și la veste, legate de scurtare și amplasamentul buzunarelor (mai multe informații despre cum trebuie să pice sacoul pe dumneavoastră gasiți aici).

Paltoane și Pardesie

Cabratul se realizeaza prin aceleași metode ca la vestă, scurtatul mânecilor se realizeaza la manșete, iar la scurtatul lungimii de asemenea se ține cont de buzunare.

 Haine de piele

Ca orice alt articol, și acesta poate fi modificat, însă nu toți croitorii pot modifica astfel de piese vestimentare, căci necesită ace speciale și pricepere. Dacă nu puteți să vă modificați articolul din piele la croitor, puteți oricând încerca la o tăbăcărie.

Geci și Jachete

Acestea pot suferi fără probleme aceleași modificări ca și cămășile. Dificultăți întâmpinăm la gecile de fâș, în special cele căptușite cu fulgi sau puf, căci compartimentele în care puful se află necesită rediminesionare, aceasta fiind necesara pentru ca linia compartimentelor să fie continuă, geaca menținându-și astfel aspectul original.

În concluzie, nu exista piesă vestimentară(cu excepția tricotajelor), care să nu poată fi modificată la croitor! De asemnea, croitorul poate foarte bine să vă readucă la viață piese vestimentare deteriorate, acest aspect are în vedere natura deteriorării și ține de imaginația dumneavoastră și a croitorului.

Related Posts

12 thoughts on “Croitorul – prietenul bărbatului modern

  1. Adrian spune:

    poti sa-mi dai adresa unui croitor bun si capabil sa faca modificarile din articol in Cluj-Napoca?

  2. ionut spune:

    Perfect de acord ca trebuie gasit un croitor bun pentru operatiunile de modificari…mai ales in cazul articolelor de vestimentatie care necesita o atentie deoaebita datorata tesaturilor din care sunt lucrate.

  3. Serban spune:

    O recomandare pentru o croitorie buna in Bucuresti?

    1. Angelescu spune:

      Desigur. Eu îmi duc hainele la o croitorie situată pe strada Corbeni la intersecție cu Calea Moșilor. Este lângă o florărie. Dacă dorești sa-ți faci și haine pe comandă, pot să-ți ofer numarul de telefon al croitorului. Un weekend plăcut în continuare.

  4. Radu Lazăr spune:

    Imi poate recomanda cineva un croitor bun in Iasi?
    Caut de foarte mult timp dar nu am primit nici un raspuns sigur…
    Multumesc anticipat

  5. Mario spune:

    Care este diferența dintre geci/jachete si vesta/sacou atunci cand vorbim despre scurtarea lungimii propriu-zise ale acestora? La sacou si vesta scrie ca intervin probleme in acest procedeu datorită amplasamentului buzunarelor insa la geaca si jacheta, acesta transformare nu întâmpina dificultăți(ajustarea facandu-se ca la cămăși).Pana la urma si aici exista buzunare.

  6. marian spune:

    am o geaca de fas la care mansetele s-au deteriorat.
    de unde pot cumpara alte mansete pentru a le putea inlocui pe cele vechi?

    1. Laci spune:

      Vezi la mercerie sau intreaba-l pe croitor de unde iti poti lua altele.

  7. Maris spune:

    Buna! Stii cumva un croitor bun prin Bucuresti care sa transfome o geaca din piele barbateasca marime mai mare intr-una de dama tip biker cu vreo trei marimi mai mica ? Pielea e foarte buna si nu imi vine s-o arunc

  8. Ilie Mihai spune:

    Am cumparat camasa si veste de la magazinul obor si le am stramtat la croitor. Best deal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *