Sunt perioade în viaţă când împrejurările îţi cer să porţi un costum: fie la o nuntă, un eveniment, o înmormântare, sau de ce nu, o ieşire într-un loc mai „elegant”. De regulă în aceste situații se cere să alegi și cravata perfectă în funcție de ținută.
Cum să alegi cravata perfectă
Şi cum de cele mai multe ori nu deţii unul, sau poate că deţii, dar este ponosit, dă impresia de vechi şi nu-ţi mai place, te încumeţi să-ţi achiziţionezi un costum care să reflecte perioada în care trăieşti. Variantele cele mai la îndemână fiind: ori unul gata făcut, dintr-un magazin de nişă, ori unul pe „măsura ta” – cum ar fi cel mai corect şi recomandat chiar. (Despre paşii conceperii unui costum la comandă, la un croitor modern şi profesionist, găseşti câteva articole pe blog, scrise cu ceva timp în urmă.)
Mai departe, presupunem că ţi-ai văzut sacii în căruţă, costumul este cumpărat, îţi vine ca turnat pentru că ai ţinut cont de toate criteriile alegerii unuia corect, etc. Dar, ca orice bărbat ce se vrea a fi elegant, imediat îţi fuge mintea către mult subestimata cravată a zilelor noastre: „Nu pot purta acest costum dacă nu am şi cravată!”. Şi uite aşa, din lipsă de informare (de cele mai multe ori), mergi la cumpărat de cravate, şi atât. „Şi atât” însemnând: fără a ţine cont de material, texturi, culori, imprimeuri, proporţii. Cravata se poate asorta la cămașa foarte ușor.
Şi acum vreau să notez câteva cuvinte despre ultimul aspect.
Când alegi o cravată, ai mare grijă la lăţimea acesteia. La fel ca aspectele de care trebuie să ţii cont când îţi alegi un costum, şi cravata se alege în funcţie de dimensiunea umerilor, a pieptului, de lăţimea gulerului cămăşii, a reverului şi de forma feţei.
Şi pentru a simplifica lucrurile foarte mult, iată o regulă pe care să o reţii pe viitor (vezi foto): Potriveşte cel mai lat punct al cravatei cu cel mai lat punct de pe reverul sacoului – ambele zone ar trebui să aibă dimensiuni egale!
Nu uita să porți cravata cu atitudine.
Tu ce ponturi ai? Cum îți alegi cravata perfectă?
Foarte utila formula matematica. Multumim pentru sfat! O intrebare totusi: daca alegem sa purtam o cravata slim fit (era un articol mai vechi pe site), atunci ce facem cu sacoul, ce regula mai aplucam?
Aceeaşi.
Deoarece atunci când porţi o cravată slim fit, fii sigur că ai făcut această alegere deoarece eşti o persoană slăbuţă, cu umerii mai înguşti. Nu oricine poate purta cravate slim fit. Asta e şi ideea.
Astfel, persoanele slăbuţe vor purta sacouri cu revere înguste, că altfel nu cadrează cu proporţiile corpului lor. Şi întervine aceeaşi regulă: dimensiune rever sacou – dimensiune cravată. Atât de simplu :).
Atat de simplu si practic, multumesc!
Cel mai mult imi place o cravata neagra,un costum de aceiasi culoare si o camasa alba