Este primăvară şi tu încă eşti cu gândul la hainele de iarnă. Te gândeşti la o pereche nouă de mănuşi, un fular şi la ultimul tip de pulover croşetat din lână. Pleci din casă îmbrăcat gros pentru a preveni frigul. Surpriză! Afară este soare şi sunt 10 grade. Te grăbeşti la o întâlnire şi nu mai ai timp să te schimbi. Hainele groase devin o capcană şi tu ajungi la întâlnire stânjenit.
Cum să treci de la hainele de iarnă la cele de primăvară
Deoarece trecerea la hainele de primăvară se face treptat, îmbrăcatul adecvat poate fi o adevărată provocare. Observând câteva reguli te poţi asigura că vei face tranziţia uşor de la iarnă la primăvară în funcție de hainele alese.
În timp s-au dezvoltat unele reguli despre articolele care trebuie purtate în funcţie de sezon. Problema apare atunci când se face această trecere între sezoane deoarece nu se ştie ce stil de haine e potrivit în sezonul următor. Am pregătit o selecţie a paşilor pe care trebuie să-i urmezi.
Paşii sunt în funcţie de : culoare, material şi articol, accesorii, layering, păr şi parfum.
Primul criteriu la care m-am gândit ar fi culoarea. Negrul, griul şi maroul închis sunt culorile iernii. Vara este perioada culorilor pastelate, dar este un pic prematur pentru a putea fi purtate la hainele de primăvară. Culorile potrivite sunt cele deschise, dar nu chiar pastelate.
Materialul şi hainele potrivite de primăvară
Tu nu trebuie să porţi acelaşi material la hainele de primăvară pe care îl porţi şi la cele de iarnă. Confortul îţi este dat în funcţie de materialul ales.
Aici e simplu deoarece trebuie să renunţi la hainele care îţi ţineau de cald. Treci de la hainele groase la cele subţiri cum ar fi: geaca din piele, de blugi , cele sport şi blazerul. Renunţă la pulovere groase şi rămâi la cardigan şi pulovere subţiri din caşmir cu gâtul în V. Caşmirul este un material care ţine sau reţine căldura în funcţie de temperaturile de afară. Schimbă bluzele groase sau tricourile cu mâneci lungi în favoarea tricourilor polo. Poartă pantaloni mai deschişi la culoare cum ar fi blugii sau pantalonii kaki.
Tranziţia accesoriilor trebuie să coincidă cu sezonul. Dacă vrei să porţi eşarfe în continuare alege unele dintr-un material mai subţire. Desigur nici o ţinută de primăvară/iarnă nu va fi completă fără o pereche de ochelari. Poartă ochelari de soare. Un model recomandat este Ray Ban – Aviators. Este un model classic care nu se va demoda niciodată. Ei arată la fel de bine pe un bărbat de 20 de ani cât şi pe unul de 40. Poţi renunţa la cravatele de iarnă din lână în favoarea celor de vară din mătase deoarece cele de iarnă iţi vor ţine de cald. Poartă o batistă de buzunar pentru a adăuga fler ţinutei.
Layering cu hainele de primăvară
Criteriile pe care le -am conturat mai sus te vor ajuta să înţelegi esenţa tehnicii layering-ului. Layer reprezintă purtarea hainelor în straturi. Layering-ul îţi oferă confortul pe perioada unei vremi instabile. Cheia stăpânirii layering-ului ale hainelor de primăvară este purtatul de articole vestimentare subţiri. O combinaţie pe care o poţi încerca este formată dintr- o camaşă, un cardigan din caşmir şi un blazer peste. Lasă-ţi imaginaţia să curgă încercând orice combinaţie posibilă pentru un layering cu stil.
Layeringul este unul dintre cele mai sofisticate concepte din modă. Paradoxal, o dată înţeles devine simplu şi foarte practic pentru mai multe ocazii (şcoală, ieşit în oraş, muncă).
CÂTEVA REGULI DESPRE LAYERING
1) Hainele subţiri au prioritate. Începe prima dată cu cele subţiri cum ar fi un tricou sau o cămaşă, după care adaugi un cardigan şi un blazer.
2) Fii casual. Layering-ul e potrivit pentru ţinutele casual, dar nu pentru cele formale. Un layering poate conţine una sau două piese clasice cum ar fi o cămaşă sau un blazer.
3) Simte-te confortabil. Nu purta nimic care te stânjeneşte sau îţi provoacă iritaţii.
4) Îmbină culorile. Ai curaj şi injectează o pată de culoare în ţinută.
5) Layeringul e practic. Mai bine combini două – trei piese vestimentare decât să porţi pe tine ceva foarte gros iarna/primăvara. Dacă îţi este cald îţi poţi da lejer una dintre piese jos, dar dacă eşti cu puloverul acela gros de lână croşetat…ai înteles idea.
AVANTAJE ALE LAYERING-ULUI
1) Ascunde-ţi “gramele” în plus
Layering este o modalitate simplă de a masca kilogramele în plus. Dar trebuie să o faci cum trebuie pentru a evita opusul, adică să arăţi mai gras decât eşti. Dacă faci layering cu haine largi şi cu un material gros vei arăta la fel de gras sau chiar mai tare. Secretul e să foloseşte haine din material subţire şi care să îţi vină bine pe corp. Cel mai important “strat” de îmbrăcăminte este cel de deasupra care este vizibil în totalitate. Acest „strat” poate fi: o vestă, un cardigan, sau o bluză cu gât în V.
2) Versatilitate
Îţi poţi crea multe ţinute doar prin câteva reguli simple de asortare a “straturilor”. Să zicem că ai o pereche de blugi, un tricou, o cămaşă şi un blazer (presupunem ca toate merg bine între ele). Rezultă patru combinaţii:
Blugi + tricou + blazer
Blugi + tricou + camaşă
Blugi + cămaşă + blazer
Blugi + tricou + cămaşă + blazer
Dacă mai adaugi un cardigan, o vestă sau o bluză în V ai opt combinaţii. (nu le mai enumăr, te-ai prins tu)
3) Îmbogăţeşte-ţi stilul personal
Cu cât ai mai multe articole vestimentare pe care le poţi purta, cu atât vei avea mai multe variaţii şi îţi vei cizela stilul. Layering-ul e o modalitate de a atrage atenţia asupra ta. Uită-te pe stradă şi vezi cine arată stilat şi cine nu. De obicei cei care arată bine îmbrăcaţi poartă multe piese vestimentare.
4) Hainele de primăvară pentru layering sunt:
-Blazer , jachetă de blugi şi de piele
-Hanorac
-Bluze şi pulovere cu gâtul în V
-Tricouri cu sau fără mânecă
-Cravate
–Eşarfe
–Accesorii (pandantive, brăţări, inele)
–Batiste de buzunar
Părul
Scoate-ţi capul la iveală. S-a terminat vremea friguroasă. Încearcă o frizură nouă , o pălărie fedora sau de ce nu deschide-ţi culoarea părului.
Ai învăţat până acum cum să ai o ţinută perfectă, dar parcă lipseşte ceva. Pentru a creşte atractivitatea potriveşte-ţi parfumul conform personalităţii, ph-ului, sezonului şi perioadei zilei în care te afli. Primăvara se folosesc parfumuri medii, nici prea puternice, cum sunt cele de iarnă şi nici prea slabe, cum sunt cele de vară.
Doreşti ca simţul olfactiv a celor din jur să fie plăcut impresionat de alegerea făcută şi să te simţi mulţumit de parfumul ales. Astfel, parfumurile recomandate sunt:
Pentru mai multe informaţii despre parfumuri am detaliat aici.
Acum că ai învăţat soluţia la problema ta, poţi deveni mai creativ în alegerea hainelor, deoarece regulile nu sunt pentru a te limita, ci pentru a ghida.
Mai porți hainele de primăvară iarna?
Si un layering cu un hanorac cum ar veni ?
Pot purta hanorac peste camasa sau tricou polo de exemplu ?
Iti recomand urmatoarele combinatii:Sacou peste hanorac sau cravata, camasa si hanorac. Combinatia tricou polo si hanorac nu ti-o recomand.
Super tare :D
Cand am citit pe acolo layering nici nu stiam ce reprezinta, dar cand am citit mai detaliat, am vazut ca eu faceam asta de mult timp si nici nu stiam cum se numeste :)
Este foarte bine de stiut ceea ce ai postat aici chiar daca pare putin cam banal „cum sa treci de la iarna la primavara”, i-ti dau dreptate deoarece stiu oameni care nu pot scapa de articolele de iarna iar afara sunt 10-15 grade :)
Ma bucur mult ca am aflat cum se numeste(layering) :D
@ Alex Am detaliat si in alte articole despre layering.
Salut laci,hmm as putea sa imi cumpar pentru primavara o pereche de blugi pana galbeni?