În timp ce mă gândeam la o introducere pentru acest articol, mi-am adus aminte de o discuție la care am asistat despre cum să te bronzezi natural. Un prieten râdea de un vecin de-al său care avea o piele extrem de albă. Îl tot întreba de ce nu se duce să se bronzeze, de fiecare dată primind tot felul de scuze. În ultimă instanță, prietenul meu l-a întrebat:
“Dacă ai vedea o femeie la fel de albă ca tine, te-ai culca cu ea?”
Răspunsul a venit imediat:
“Nu!”
Tu ce răspuns ai fi dat?
Bronzatul este o modalitate clară de a ieși în evidență. O piele bronzată este mult mai atractivă pentru sexul opus decât una albă.
sursa foto: post-gazette.com
Îți voi arăta în câțiva paşi simpli şi uşor de urmat ce ai de făcut pentru a evita un moment stânjenitor, asemenea celui de mai sus.
Cum te bronzezi natural?
Melanina este o substanță prezentă în piele, păr și membranele ochiului, responsabilă pentru culoarea pielii tale. Nu contează culoarea pielii ci cantitatea de melanină produsă de celule. Când te expui razelor solare, este stimulată automat producția de melanină. Unul din efectele razelor ultraviolete asupra pielii este creșterea cantităţii acestei substanțe, proces cunoscut sub numele de bronzare.
Melanina, odată produsă, îţi protejează pielea de razele ultraviolete, absorbindu-le în piele.
Foloseşte protecţie
Nu contează dacă te duci la soare sau la solar; nu există “bronz sănătos”. Chiar dacă te bronzezi natural fără să te arzi, pielea ta are de suferit. Mâncărimi, arsuri sau chiar cancer, toate acestea le riști dacă te expui la soare într-un mod neadecvat.
Principalele tipuri de raze emise de soare, implicate în procesul de bronzare, sunt radiațiile UVA și UVB.
UVB este radiația solară responsabilă de producerea vitaminei D, având un impact aproape instantaneu asupra pielii. Dacă ai venit vreodată de la plajă și ai constatat că pielea ta era extrem de roșie, UVB-ul a fost de vină.
UVA este radiația care nu lasă efecte vizibile dar este responsabilă de apariția ridurilor sau a cancerului de piele. Poate trece prin sticlă, deci te influențează chiar și atunci când ești în mașină.
Protejează-te în timpul expunerilor la ultraviolete cu ajutorul cremelor cu factor de protecție. Cu cât pielea ta este mai deschisă la culoare, cu atât gradul de protecție trebuie să fie mai mare.
Reguli de aplicare
Factorul de protecție solară (SPF) este un număr, de regulă cuprins între 2 și 30, inscripționat pe toate cremele solare puse în vânzare.
Acest număr nu reprezintă intensitatea protecției oferite ci cât timp poți sta la soare fără să te arzi (timp de siguranță).
Valorile SPF-ului sugerează căt % din radiațiile UVB poate bloca:
• SPF = 2: blocheaza 50% din raze,
• SPF = 10: 85%,
• SPF = 15: 95%
• SPF = 30: 97%.
Pentru ca acest număr să te ajute, s-a ajuns la formula de mai jos:
sursa foto:fotothing.com
timp de siguranță = timp normal X factor de protecție,
unde timpul normal arată cât poți sta la soare dacă nu ești dat cu cremă,
factorul de protecție este cel înscris pe tub sau cutie,
iar timpul de siguranță (cel care ne interesează și trebuie calculat) arată cât poți sta la soare cu cremă cu tot.
De exemplu, dacă știi că statul la soare fără cremă îți înroșeste pielea după 10 de minute și ai o cremă cu factor de protecție 15, înseamnă că poți sta la soare 10 minute X 15 = 150 de minute fără să te arzi.
Ce cremă se potrivește tipului meu de piele?
Pentru a răspunde cât mai ușor la această întrebare, aruncă o privire peste tabelul de mai jos.
Ten deschis | Ten normal | Ten inchis | |
SPF minim | 25 | 20 | 15 |
SPF recomandat | 30 | 25 | 20 |
Când trebuie aplicată crema solară?
1. Dă-te cu cremă cu 15-30 de minute ÎNAINTE să începi să faci plajă.
2. Dă-te încă o dată cu cremă DUPĂ 15-30 de minute de stat la soare.
3. Dacă, între timp, crema s-a dus de pe corp (ai făcut baie în mare, ai transpirat excesiv sau te-ai frecat prea mult de prosop), trebuie să reaplici.
4. Înmulțește factorul de protecție cu 10 sau 15 conform formulei, pentru a afla perioada maximă de timp în care poți sta liniștit la soare dacă ai aplicat crema conform instrucțiunilor de mai sus. După ce timpul a expirat (în majoritatea cazurilor, dupa 1,5h – 2h de stat la soare, o nouă aplicare este necesară.
SPF-ul este important însă acesta se referă doar la protecția UVB. De aceea trebuie să citeşti pe produs dacă acesta oferă și protecție UVA. Dacă crema ta conține ingrediente precum oxid de Zinc, dioxid de Titan, Mexoryl SX sau Tinosorb, înseamnă că oferă o protecție completă pielii tale.
Dă-ţi jos ochelarii
În organism ai un hormon legat la nervul optic, sensibil la lumina soarelui. Dacă iţi dai jos ochelarii de soare, acest hormon va stimula producţia de melanină, lucru benefic. În același timp este important să-ţi protejezi ochii de razele ultraviolete.
Soluția? Încearcă să NU porți ochelari de soare în primele 10-15 minute cât stai la soare. Cel mai bine este totuși să porți o șapcă sau pălărie. Pe lângă că îți protejează capul, permite ochilor să absoarbă destulă lumimnă din jur (spre deosebire de ochelari).
Încearcă să te bronzezi natural treptat
Când ieşi la bronzat, limitează-ţi expunerile la soare. În loc să petreci patru ore în continuu, limitează-te la o jumătate de oră, apoi stai puțin la umbră. Astfel, nu numai că vei preveni arsurile dar corpul tău va avea timp să producă melanină ce-ţi va da culoare şi-ţi va proteja pielea pentru următoarea sesiune de bronzat.
Cu cât altitudinea locului unde te bronzezi natural e mai mare, cu atât radiaţiile solare sunt mai intense.
Bea lichide. O piele hidratată nu se va arde foarte tare şi te bronzezi natural mai frumos.
Nu te bărbieri înainte să ieşi la bronzat. Unele loţiunii de bronzat iţi pot creea iritaţii sau mâncărimi ale pieli.
Nu sta la soare în perioada în care soarele bate cel mai tare, adică între orele 12:00 şi 16:00! Bronzează-te înainte de 12 sau dupa 4 după-masa.
Poartă șepci sau pălării dacă petreci mult timp în soare, pentru a-ți proteja capul. Chiar dacă arăți mult mai bine cu o freză bine făcută și ochelari de soare, trebuie să fii atent la sănătatea ta!
Nu lua pilule sau alte suplimente pentru a stimula producţia de melanină (și să sari peste pasul să te bronzezi natural mai repede). În prezent nu există nici o dovadă stiinţifică că acestea funcționează.
sursa foto: youthflag.com
Dacă suferi de albinism, expunerea directă la soare trebuie evitată, deci sfaturile din acest articol nu îți sunt de prea mare folos. În acest caz, probabil știi că pielea ta nu secretă melanină și, drept consecință, te vei arde dacă vei încerca să te bronzezi natural.
La final…
Am un mic secret pentru tine care, cu siguranță, dacă te bronzezi natural te ajută în stil. Cu cât o piele este mai închisă la culoare, cu atât îți permite să porți mai multe culori.
Notă: Sfaturile din acest articol sunt păreri ale autorului și nu trebuie confundate cu un diagnostic medical. Stilmasculin.ro nu își asumă responsabiltiatea pentru rezultatele aplicării sfaturilor din acest articol.
Ce sfaturi ai ca să te bronzezi natural?