
Mulți bărbați nu au abilitatea de a deschide o sticlă de șampanie – poate la fel ca atunci când li se cere sa țină în brațe un copil pe care nu-l cunosc. Nu e vorba de actul în sine, ci, mai degeabă, de frica de ce s-ar putea întâmpla. Numai ignoranța poate cauza această frică, iar deschiderea unei sticle de șampanie ar trebui să fie la fel de ușoară ca și câștigarea încrederii unui copil de șase luni.
Cum se deschide o sticlă de șampanie

Pentru început, asigură-te că sticla e bine răcită, punând-o în frigider cu cel puțin două ore înainte de a o bea, sau douăzeci de minute într-o frapieră. Șampania trebuie băută la o temperatură de 8-10°C, iar dacă e prea rece, își poate pierde aroma. Servirea acesteia se face, aproape întotdeauna, într-un pahar de forma unei lalele. Eleganta cupă de șampanie ajută la păstrarea bulelor splendidului vin de sărbătoare pentru care a fost creat. Forma delicată ajută la menținerea efervescenţei șampaniei. Paharul se tine de picior, deoarece dacă ții mâna pe corpul acestuia, se va încălzi lichidul din interior.
Povestea acestei minunate licori începe cu mult timp în urmă, pe teritoriul actualei provincii Champagne din Franța. Locul, deși aspru ca și clima, beneficiază de o “îmblânzire” dată de influența oceanică. Solul este în mare parte calcaros, asigurând astfel o bună irigare a viței de vie. Despre şampanie sau vinul spumant se spune că se pot consuma în aproape orice ocazie, că puţine ar fi împrejurările în care nu s-ar potrivi. Se bea la aperitiv, la felul principal sau, la desert. Cu toate acestea, gândul la o şampanie bună apare firesc în preajma sărbătorilor de iarnă, când e aproape obligatoriu ca toate cupele să fie pline pentru a celebra finalul unui an şi a ne bucura de noi începuturi.
Șampania este extrem de versatilă şi se poate consuma atât ca aperitiv, cât şi în asociere cu preparate antreu, preparate fel principal sau deserturi nu foarte dulci. Dacă ne referim la Champagne doux (cea mai dulce dintre şampanii), sau vinuri spumate dulci sau demidulci, le asociem cu preparate dulci, deserturi şi produse de patiserie, dar şi preparate din carne, servite cu sosuri dulci de fructe.
Desigur, o cupă de şampanie arată foarte bine aşezată lângă stridii, crustacee, sushi sau sashimi, carne de prepeliţă, preparate din carne file sau muşchi de vită pregătit tartar sau la grill în sânge (sau mediu). La fel de bine ar merge şi cu rulou din muşchiuleţ de vită împănat cu legume şi stafide şi asezonat cu nucşoară, scorţişoară şi alune.
Acum, partea cea mai importantă : pentru a deschide sticla, se învelește într-un prosop sau un șervet și se scoate firul și foița care înconjoară dopul (nu se ia niciodată mâna de pe dop imediat după ce a fost scos firul). Sticla trebuie ținută în așa fel încât să nu se ținteasca vreun invitat, sau vreo lustră. Apoi, orientând sticla la un unghi de 45 de grade, se ține ferm dopul cu o mână, iar cu cealaltă se rostește sticla in sensul acelor de ceasornic, trăgând încet până când dopul iese cu un pocnet.
Acesta se numește pocnet sec, deși pocnetul poate fi mai puternic dacă deschizi rapid sticla. Pocnetul dopului de șampanie face parte din canoanele băuturii si a devenit ritual al generației de astăzi , un spectacol grosolan.
Se toarnă apoi o treime din pahar, iar după ce trece spuma, se adaugă încă o treime.
Cum crezi că se deschide o sticlă de șampanie?
mai exact, ceva de genul asta…
https://www.courier-journal.com/videos/life/food/2014/12/30/21044771/
Sau mai e sabrarea. O procedura mai complicata, din pacate nerecomandata si interzisa in UE :)