Un stil de viață distins, o personalitate desăvârșită, cultură, literatură și bun gust, toate acestea stau scrise pe eticheta bărbatului dandy.
Dandysmul ca și fenomen a aparut acum 200 de ani și a devenit un tipar pentru tinerii bărbați ai acelei perioade, care contrastau culoarea secolului al XIX-lea. Aspectul fizic elegant, atitudinea ironică, ușoara impertinență, superioritatea și costumele elegante, au construit din bărbatul acelei perioade dandy-ul, imaginea romantică a acelei epoci. Plini de mister și cultivându-și propria persoană, acești bărbați au adus o nouă doctrină estetică originală, grație impactului lor în societate, care a influențat într-o măsură semnificativă și literatura de la acea vreme.
Existența dandysmului este atât efemeră, cât și reală și putem observa că acest curent criticat la vremea aceea, există și astăzi, adaptat la societatea secolului XXI.
Ce este dandysmul ?
Dandysmul este un fenomen social și stilistic ce nu se lasă ușor definit și integrat în timp. Moda vestimentară masculină în aceeași măsură mitizată, imitată și satirizată, atât în epoca sa de glorie, cât și astăzi, un cod esențial riguros, maniera de a purta și de a se comporta, cultul unei personalități vedetă, cu abilități oratorice dezvoltate, mizând pe armonia gesturilor, a cormaticii și a mișcărilor, a limbajului, a ironiei și a aroganței calculate, descriu fenomenul dandysmului. Din punct de vedere psihologic, personalitatea bărbatului dandy este predominată de orgoliu, narcisism și mizantropie.
Cine este bărbatul dandy ?
Bărbatul dandy este acela aflat în căutarea frumuseții, a eleganței și a intelgenței. De o superficialitate unică, el creează moda și se revoltă unui ordin social mediocru. Elegant și rafinat, se ateașează în primul rând de limbaj și de vestimentație. Din definițiile din acea perioadă ale barbatului dandy, reieșea că acesta are o alură prețioasă, originală și studiată, împreună un un limbaj ales și că acesta trebuie să trăiască și să doarmă în fața oglinzii.
Cele 3 date de naștere ale dandysmului
1833 : în octombrie și noiembrie, Honoré de Balzac, publică în „La Mode” „Tratatul vieții elegante” („Traité de la vie élégante „)
1845 : Jules Barbey d’Aurevilly publică „Despre dandysm și desre George Brummel” (‘Du dandysme et de George Brummel”), mai mult un tratat de estetică decât o biografie riguroasă
1863 : Charles Baudelaire publică în „ Le Figaro” eseul „Pictorul vieții moderne” („Le peintre de la vie moderne „), care conceptualizează definitiv bărbatul dandy ca pe noul aristocrat.