Ai bani, ai găsit un croitor foarte bun, și vrei să-ți construiești un costum la comandă. Următorul pas este să citești acest articol despre ce ar trebui să urmărești când îi explici croitorului cerințele tale, explicate din perspectiva unuia care a trecut prin acest proces.
Detaliile unui costum la comanda
Cuprins costum la comanda
Materialul
Abolut și imperios necesar este ca materialul să fie 100% natural, nimic plastic, cu excepția căptușelii din interior. Încearcă lâna 100′-120′, fiind cea mai populară și cea mai elegantă, potrivindu-se atât vara cât și iarna, în funcție de grosime. Pe de altă parte, poți încerca bumbacul și inul, dar nu sunt la fel de elegante și funcționează doar vara.
Două sau trei piese?
Personal, eu aleg mereu trei piese, tocmai pentru că vesta îmi permite să o folosesc și la alte piese vestimentare, cum ar fi o pereche de jeanși sau chinos, sau chiar la alt costum, dacă reușești să asortezi culorile bine.
Acum, depinde de fiecare cum dorește. Două piese este mai modern, cel mai uzitat în zilele noastre, mai ales în sezoanele calde. Trei piese este mai clasic, dar și mai elegant, conferind un plus de seriozitate și influență.
Sacoul
Această piesă este cea mai complicată și va fi probată cel mai des, de cel puțin 2 ori, în funcție de dificultate și experiența croitorului (unul foarte bun te nimerește chiar după o singură probă). De asemenea, este și piesa la care se pot adăuga cât mai multe detalii. Să enumerăm câteva:
- Umerii: poți alege umerii italienești, puțin ridicați și mai lați decât forma naturală, conferind un aer de superioritate și control; de asemenea, poți alege umerii englezești, care cad exact pe linia naturală, fiind preferată de oamenii care vor să pară mai supli și mai înalți
- Reverele: există trei tipuri de revere. Primul este cel clasic și cel mai folosit (”notched” în engleză), fiind descris prin unghiul de aproximativ 90 de grade pe care îl formează. Al doilea este cel ascuțit (peaked), care conferă înălțime în plus purtătorului, tocmai prin faptul că duce privirea în sus (mai rar folosit, dar purtătorul emblematic din televiziune este Harvey Specter). Ultimul tip de rever este cel șal (chal), folosit la ceremonii, fiind cel mai elegant, dar nu folosit mai deloc în mediul business și casual.
- Fentele (tăieturile de la spate): două fente conferă volatilitate și mobilitate și este cea mai populară, indicată pentru persoane cu posteriorul proeminent. Una era folosită înainte de călăreții englezi pentru a se putea apleca pe spatele calului, și este folosită mai ales la sacourile sport (blazere), și conferă mai puțină mobilitate față de cel cu două. Sacoul fără fente se întâlnește în Germania, deoarece acolo este nepoliticos să ții mâinile în buzunar, iar purtarea unui asemenea sacou cu mâinile ținute astfel afișează o imagine urâtă și neelegantă. De asemenea, dacă nu ai fente, nu ai prea multă mobilitate.
- Buzunarele: Cel de la piept este de obiecei în partea stângă, dar poate fi purtat și în partea dreaptă (vezi Antonio Centeno), depinde de preferința fiecăruia. Buzunarele laterale pot avea sau nu clape. Sfatul meu este să aveți clape, iar dacă nu vă place aspectul, puteți să le băgați în buzunar și să pară că aveți buzunare simple. De asemenea, deasupra buzunarului drept poate sta un buzunar mic, suplimentar, care măsoară cam jumătate din cel mare, numit ”ticket pocket”, sau ”buzunar pentru bilete”. Nu este foarte recomandat persoanelor scunde, deoarece întrerupe linia verticală care s-ar putea crea.
- Nasturii: doi nasturi e clasic și cel mai recomandat. Trei nasturi pentru persoane mai înalte. Șase nasturi pentru sacourile la două rânduri. Acestea din urmă sunt recomandate persoanelor mai înalte și mai solide sau corpolente.
- Lungimea: Dacă ești mai scund, ar fi de preferat să porți un sacou mai scurt, care să acopere pe jumătate posteriorul. Dacă ești mai înalt, îți poți permite să ascunzi posteriorul sub un sacou mai lung.
- Butonierele la mâneci ar fi de preferat să fie funcționale, deoarece acestea sunt cele care certifică faptul că sacoul este de cea mai înaltă calitate și că a fost făcut la comandă. Pentru a evidenția acest lucru, poți lăsa un nasture descheiat atunci când mergi pe stradă.
Observație: ”Decolteul” sacoului ar fi de preferat să fie cât mai adânc pentru persoane mai scunde, pentru a crea iluzia de alungire; la persoane înalte nu contează prea mult.
Pantalonii
Pantalonii vor fi făcuți din aceeași stofă cu sacoul, dacă e costum întreg, având evident aceeași culoare și compoziție.
La această piesă multe lucruri pot fi lăsate la voia purtătorului. Poți opta pentru o curea, sau poți cere nasturi suplimentari pe interior pentru a pune bretele (acestea avantajează oamenii scunzi și pe cei grași).
Poți opta pentru mașetă, deși ar trebui să o alegi doar dacă ești mai înalt, pentru că la cei scunzi, privirea oamenilor vor rămâne pe manșetă, nu va curge în sus, spre față.
Pantalonii ar fi de preferat să fie la dungă, pentru un plus de eleganță. Închiderea se va face cu fermoar și nasture sus, nu cu nasturi de sus până jos, ca la unii jeanși.
Buzunarele pot fi ori orizontale, ori oblice, ambele dând iluzia de alungire. Pentru a introduce mâna mai ușor în buzunar, preferința mea sunt buzunarele oblice.
Vesta
În cazul în care optezi pentru costum din trei piese, nu este necesar ca vesta să fie din aceeași stofă ca celalalte două piese. În multe locuri din lume este foarte elegantă și întâlnită combinațiile de genul acesta: sacou și pantaloni de un fel, iar vesta de alt fel. Cu toate acestea, recomandarea mea este să alegi și vesta din aceeași stofă.
Și la această piesă pot fi făcute multe artificii, astfel încât poate fi făcută la două rânduri, la un rând, cu trei nasturi, cu șapte nasturi, cu patru buzunare sau cu niciunul. Recomandări: cei scunzi să opteze tot pentru un ”decolteu” mai lung, deci pentru o vestă cu trei nasturi.
De asemenea, poți opta pentru un tip de guler ca la sacou (clasic, ascuțit sau șal), pentru un plus de eleganță.
Ca ultime observații , tot din experiență personală, dacă vrei să aduci un plus de valoare costumului, echipează sacoul și vesta cu niște nasturi metalici, aurii sau argintii, în funcție de culoare, de preferat și cu un mic model pe ele.
Acum că știi ce și cum să-i spui croitorului, contactează-l și du-te să te măsori pentru noul tău costum la comandă!
Acum intrebare simpla. Ce croitor recomanzi in Cluj din experienta si ceva range-uri de preturi.
Ai mai multe preferinte si nu pot sa iti recomand pentru ca fiecare percepe in alt fel calitatea, etc. Preturile incep de la 7-800 de lei cu materialul tau.