Am vorbit în două rânduri despre actorii de la Hollywood, o dată despre cei din generația veche, iar apoi, despre cei din generația nouă. Astăzi vom vorbi puțin despre doza de inspirație din seriale. Personajele întruchipate de ei în câteva seriale emblematice pentru stil.
În primul rând găsim serialul Suits, avându-i ca protagoniști pe Gabriel Macht, reprezentându-l pe Harvey Specter, cel mai bun avocat din New York și Patrick J. Adams, care îl joacă pe Mike Ross, asociatul și ”mâna dreaptă” a primului. După cum spune și numele, vestimentația joacă un rol esențial în viața personajelor, acțiunea desfășurându-se mereu într-un cadru legislativ, de aici și ținutele care trebuie să fie mereu perfecte. De acest lucru se ocupă Jolie Andreatta, care, într-un interviu, a descris procesul de îmbrăcare și accesorizare al personajelor.
Doza de inspirație: personaje fictive din seriale
Astfel, în toată garderoba există aproximativ 100 de costume, dintre care 30 sunt doar pentru Gabriel Macht, purtând aproximativ zece combinații în fiecare episod. ”Costumele sunt ca armurile medievale. Ele arată cine ești, de unde vii, și ce statut social ai” declara Andreatta. Pentru vestimentația celor două personaje principale se folosesc două mari case de modă: Burberry, în cazul lui Patrick Adams și Tom Ford pentru Gabriel Macht, fiecare piesă fiind croită special pentru ei.
Harvey Specter (Gabriel Macht), fiind personajul mai bătrân, deci mai experimentat și mai puternic, poartă costume clasice, la trei piese, cravate late și butoni, prin care emană încredere de sine. Mike Ross (Patrick Adams), pe de altă parte, este mai tânăr, abia intrat în afaceri, și adoptă un look mai tineresc și mai amuzant, cu cravate subțiri, și uneori un ac de cravată. Fiind influențat și de stilul lui Steve McQueen, Harvey Specter poartă culori solide în majoritatea timpului, foarte rar dungi verticale extrem de subțiri și fine.
Cămășile sunt mereu lucrate special pentru fiecare actor de Harry Rosen, o casă de modă canadiană. Pantofii sunt italienești, de la A. Testoni, butonii și cravatele sunt de la Armani, Etro și Hermes.
Următorul serial pe lista noastră este Boardwalk Empire. Plasat în anii ’20, prezintă lupta câtorva personaje de a prelua și a menține controlul asupra jocurilor de noroc, a traficului ilegal de alcool și droguri din timpul Prohibiției, cu scopul de a se îmbogăți. Dar pentru că ne aflăm în anii 1920, costumul era imperios necesar, doar cei din pătura de jos a societății fiind incapabili de a se îmbrăca astfel.
Din punctul de vedere vestimentar, în prim-plan există un singur personaj, cu multe altele învârtindu-se în jurul lui. Astfel, îl avem pe Enoch ”Nucky” Thompson, jucat de Steve Buscemi, cel mai bogat și influent om din Atlantic City în anul 1920, ”semnătura” lui fiind o garoafă prinsă în locul lapel-pin-ului.
În anii 1920, stilul timpului era reprezentat de costume din trei piese, cu dungi, cel mai des, și carouri. Din punctul de vedere al culorilor, albul era considerat plictisitor, astfel încât portocaliul, rozul, roșul, galbenul, albastrul și verdele erau la mare căutare. Excepție făceau gulerul, de cele mai multe ori detașabil, și mânecile cu butoni, care rămâneau albe. Gulerul cămășilor era de cele mai multe ori rotund, cele ascuțite devenind populare începând cu 1924.
Câteva elemente rămân reprezentative pentru acea perioadă. Cele mai bune exemple sunt vesta și pălăria. Deși unii ar susține contrariul, aceste două piese au cam dispărut din garderoba masculină, vesta reprezentând acum un maxim de formalitate în mediile office, iar pălăria fiind rezervată persoanelor trecute de vârsta a două (deși nu mereu este cazul!). Vesta în anii 1920 era un must-have, care trebuia să se asorteze cu întregul costum, fiind mai mereu, dar nu tot timpul, confecționată la pachet cu sacoul și pantalonii. Dacă erau cumpărate separat, vesta trebuia să fie confecționată din același material și să se asorteze cromatic și din punctul de vedere al modelului (dungi sau carouri) cu restul costumului. Câteva pălării populare în acea perioadă sunt: basca, pălăria de paie, Panama, Derby, Fedora și Top Hat, ceva mai formală.
Pantofii întâlniți în serial, și care sunt emblematici pentru persoana lui Nucky Thompson, sunt cei Brogue Wingtip în două culori, maro și crem, maro și alb, negru și alb, negru și maro. De altfel, mai toate personajele adoptă stilul Brogue la pantofi, fie că sunt full wingtip, semi-wingtip, quarter-wingtip sau long wingtip. Pe final, batista de buzunar nu exista mereu, însă în cazul lui Nucky Thompson, cum am menționat și mai sus, el poartă o garoafă naturală în piept, în locul lapel pin-ului.
Ultimul, dar nu cel din urmă, de pe această listă este Jon Hamm, care îl joacă pe Don Draper, cel mai bun director de creație din New York. Serialul ”Mad Men” este o dramă care prezintă viața acestui personaj ce a adus o schimbare în vestimentația multor bărbați din birourile americane. Don este director de creație la firma Sterling – Cooper, ce își schimbă numele de multe ori pe parcurs. Este un bărbat șarmant, reușind să își treacă pe lista cuceririlor zeci de femei.
Din punctul de vedere vestimentar nu sunt multe de spus. Acțiunea are loc în anii 1960, iar stilul era destul de simplu. Se renunțase în mare parte la vestele din anii 1920, însă culorile erau încă prezente. Cu toate acestea, Don Draper alege doar culori simple pentru costumele office, cum ar fi gri, albastru și negru. Pentru stilul casual, preferă sacourile sport cu modele și un singur nasture, în culori precum maro sau crem.
Emblematice pentru întreg serialul sunt batista de buzunar albă din bumbac, așezată perfect drept în buzunarul de la piept și cravatele subțiri, foarte populare la acea vreme. Astăzi sunt purtate ambele stiluri, așa cum am văzut la început, în funcție de conformația trunchiului. Ce mai găsim nou este perechea lui de ochelari de soare de la Ray-Ban, folosită de multe ori din necesitate, în timpul călătoriilor sale prin California.
Deși înaintăm cu 40 de ani față de acțiunea din Boardwalk Empire, pălăriile sunt în continuare la ele acasă, însă doar modelul Fedora. Albul pe cămăși devine un semn al curățeniei, Don purtând aproape în fiecare episod o cămașă imaculată albă, pe care le încheia la mâneci cu o pereche clasică de butoni. Tot la mână poartă un ceas ce se asortează cu ținuta sa, cureaua fiind de culoare neargă, dar pentru stilul casual optează pentru curea maro.
Pe lângă el găsim multe alte personaje, la fel de bine îmbrăcate. De exemplu: Peter Campbell, cu un stil simplu, tineresc, rebel, ce îi scoate la iveală personalitatea; Roger Sterling, cu costumele gri la trei piese, ce se asortează cu părul alb; Stan Rizzo, cu puloverele și pantalonii colorați, asortați foarte bine cu accesoriile, brățări, medalioane și eșarfe; Salvatore Romano, cu costumele la trei piese, vesta fiind mai tot timpul de o nuanță diferită de costumul întreg.
bun articol, studiind istoria imbracamintii intelegi mult mai bine sutele de chestii din zilele noastre. Astfel iti dai seama ce a contat cu adevarat si ce a fost doar un experiment esuat. Te-ai gandit sa faci mai multe materiale care tin de istoria imbracamintii? Poate chiar un produs informativ.
ati uitat un serial f bun cu o sursa buna de inspiratie, Magic City :)
Chiar daca nu e un serial, seria Comisarul Moldovan regizata si cu rol principal interpretat de Sergiu Nicolaescu este un bun exemplu pentru acest articol care reda cadrul Romaniei din 1940.