Balul Vienez de la Timişoara 2014 este genul de eveniment la care bărbaţii cărora le place să se îmbrace elegant îşi doresc să ia parte. Şi eu mă număr printre ei, aşa că m-am bucurat să pot participa. Până la urmă, câte ocazii ai să porţi frac?
Codul vestimentar este black/white tie pentru domni şi rochii de seară pentru doamne. Locaţia este una superbă – Sala Teatrului Naţional din Timişoara, iar la eveniment este prezentă o orchestră venită special de la Viena, precum şi o soprană româncă ce se bucură de recunoaştere internaţională (în 2014 a fost Roxana Constantinescu). Meniul este pregătit de Antonio Pasarelli. Se întâmplă o singură dată pe an, în prima zi de vineri din luna decembrie, şi totul este la superlativ. În continuare voi descrie pe scurt conceptul evenimentului, iar apoi despre cum a fost experienţa asta pentru mine.
Mai multe detalii despre Balul Vienez de la Timişoara 2014
Balul Vienez de la Timişoara este al 31-lea Bal Vienez recunoscut la nivel internaţional de către Primăria din Viena. Pe această listă se mai găsesc oraşe precum New York, Moscova şi, bineînţeles, Viena. În România se mai organizează la Bucureşti. Deşi în fiecare an participă ambasadori şi multe personalităţi, evenimentul este deschis şi oricine poate participa, făcând o donaţie. Asta pentru că este un eveniment caritabil.
Conceptul de Bal Vienez există de peste 100 de ani. Iniţial, tradiţia era că în cadrul acestui eveniment, tinerii aspiranţi din familiile aristocrate îşi făceau debutul în înalta societate. După seara Balului ei făceau parte din generaţiile confirmate şi erau recunoscuţi ca adulţi.
Multe aspecte ale tradiţiei s-au păstrat, dar unele lucruri s-au mai schimbat. Acum oricine poate participa, evenimentul fiind unul caritabil. Poţi participa în două feluri: ca debutant (dacă ai între 16-24 de ani) sau ca invitat (indiferent de vârstă). Eu am participat ca debutant. Asta înseamnă că, împreună cu alţi 47 de tineri, am pregătit o coregrafie de dans formată din vals, tango, quickstep, Ciocârlia şi altele. Ne-am pregătit timp de 2 luni. Iar în seara evenimentului am dansat în faţa invitaţilor care au donat sume importante pentru cauze caritabile, dar şi pentru a se bucura de spectacol şi a socializa.
Ca şi debutant, la balul Vienez de la Timişoara 2014 eu am început pregătirile încă din octombrie, iar experienţa mea implică ceva mai mult decât seara evenimentului. Prima dată am trecut printr-un curs iniţial de dans unde am învăţat vals, cha-cha, jive şi quick-step, de la doi dintre cei mai de succes antrenori de dans din România, Diana și Raul Avram (ce e foarte interesant, e că asta a fost singura mea cheltuială în participarea la bal – taxa de 120 de lei pentru cursul inițial de dans).
Apoi am trecut printr-o selecţie pentru că eram mult mai mulţi candidaţi decât cele 48 de locuri disponibile. Nu mai dansasem până atunci dar, din fericire, am trecut mai departe şi sunt aici să povestesc despre experienţa asta.
Am lucrat, alături de antrenori, cu întreg grupul şi îndeaproape cu partenera mea, pentru a pregăti coregrafia de Bal. Pot spune că am fost privilegiat: partenera mea este o dansatoare extraordinară, cu adevărat pasionată de activitatea asta. M-a încurajat şi mi-a oferit multe tips&tricks care m-au ajutat să trec peste blocaje.
Ca şi grup, noi, debutanţii am participat la mai multe activităţi de promovare a evenimentului, ca de exemplu: flash-mob la aeroport, demonstraţii într-unul dintre cele mai tari cluburi din Timişoara, reportaje TV şi mai multe filmuleţe apărute pe pagina oficială de facebook a evenimentului. Peste tot pe unde am mers, oamenii ne-au primit cu entuziasm. În plus, am participat săptămânal la câte un party pregătit de echipa de organizare.
De ce spun şi despre experienţa de dinaintea evenimentului?
Ca şi debutant, seara la Balul Vienez de la Timişoara 2014 este doar cireaşa de pe tort: tot ce se întâmplă până atunci, însă, este foarte interesant.
Iar acum, despre ţinuta pe care am purtat-o în seara evenimentului; aceasta a fost formată din: cămaşă cu butoni, frac, pantaloni, pantofi de lac, bretele, brâu, guler, batistă de buzunar şi papion. Pot spune că este destul de complexă şi durează ceva până să o îmbraci. A fost prima dată când am purtat white tie şi m-am simţit excelent. E o ţinută care te obligă, prin croiala hainelor, să stai drept şi să ai o postură elegantă.
E important de menționat că organizatorii pun aceste ținute la dispoziția debutanților, tocmai pentru a-i încuraja să participe la un asemenea eveniment. Am probat mai multe ținute până când am găsit una care să mi se potrivească în mare parte, după care un croitor a făcut ajustările necesare. Așadar, vestea bună e că poți participa chiar dacă nu deții astfel de articole vestimentare.
Balul Vienez de la Timişoara 2014 a avut loc într-o vineri, în 5 decembrie 2014. Intrarea debutanților – unul dintre highlight-urile serii. Invitaţi care au donat sume importante pentru cauze caritabile așteptau nerăbdători în lojele Sălii Teatrului Național din Timișoara. În momentul în care a fost anunțată intrarea noastră și orchestra a început să interpreteze marșul de intrare, am știut că acesta era momentul pentru care ne-am pregătit 2 luni. Aveam să dansăm doar câteva minute, dar ce spectacol strălucitor… amplificat și de lumina reflectoarelor.
Înarmat cu zeci de ore de antrenament, cu o ținută elegantă și dorința de a participa la o seară de vis, am intrat încrezător pe scenă și, împreună cu ceilalți debutanți, le-am oferit invitaților un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. Să fiu sincer, nu știu dacă am mai primit vreodată atâtea aplauze. E un sentiment plăcut.
Printre altele, coregrafia debutanților este menită să îi inspire pe invitați pentru o seară întreagă de dans.
Așa cum urma să aflăm mai târziu, ne-am îndeplinit cu brio și acest rol. Balul Vienez de la Timişoara 2014 a continuat cu numeroase reprize de dans, socializare și donații pentru cauzele caritabile. Spre dimineață, când evenimentul a luat sfârșit, cu toții eram obosiți, dar simțind o satisfacție specială. Eram conștienți că seara aceasta va rămâne o amintire unică atât pentru cei care au participat, cât și în sfera culturală a orașului. Un Bal Vienez în Mica Vienă. Exact ca în capitala Austriei…
În concluzie, evenimentul mi se pare o ocazie foarte bună pentru tineri, deoarece îi învaţă multe lucruri despre eleganţă (atât îmbrăcăminte, cât şi maniere), dar şi despre dans şi muzică clasică. În cele 2 luni, cât durează această experiență, socializezi și lucrezi cot la cot cu un grup de oameni faini, ai parte de multă distracție, poți cunoaște oameni importanți și chiar să legi prietenii. Ca experienţă, îl recomand tuturor!

Surse foto: George Bufan Photography
Alin Surducan Photography
Frumos articol, Iosif! Multumim!
L-am scris cu mare drag. Ma bucur ca ti-a placut! Mersi!
Ai luat parte la un spectacol din alta lume.Esti cel mai norocos om din lume.
Am o intrebare, toata vestimentatia a fost oferita de catre organizatori, atat cea feminina cat si cea masculina? :D
Da, vestimentația e oferită de ei.