De câte ori când ți-ai luat un costum sau un sacou te-ai uitat la câți bani ai dat pe el? De câte ori ai verificat ca înainte să dai banii pe sacou să fii convis că îți cumperi ceva de calitate? În mod normal cam aici ar trebui să se termine articolul pentru a îți lăsa destul de mult timp de gândire și să revin într-o zi, două sau peste o săptămână cu răspunsul.
Pentru început aș vrea să discutăm despre cele trei diferențe dintre sacouri în funcție de modul în care au fost construite:fused, half canvas și full canvas.
Diferența dintre fused, half sau full canvas se rezumă la timpul de producție și a calității materialelor folosite.
Fused
A luat naștere în momentul în care piața costumelor s-a industrializat. Pentru ca un costum fused să fie calitativ (deși nu le recomandăm) contează foarte mult ca termocolantul să fie de calitate deoarece acesta se lipește de material. De multe ori când vezi pe raftul magazinelor un sacou prea ieftin este foarte posibil să se fi folosit un termocolant foarte ieftin pentru a scădea din costurile de producție.
Plastronul folosit la sacourile fused este o combinație dintre poliester și păr de cal ce îl situează ca fiind unul prost din punct de vedere al calității. Din cauza că plastronul este din poliester te va transforma automat într-o saună ambulantă pentru că plasticul nu permite materialului să transpire.
De regulă un astfel de sacou îl poți recunoaște după prețul foarte ieftin și după rigiditatea lui. Recomandarea noastră este să-l lași pe raft. La unele sacouri fused care trec prin procesul chimic de curățare rămân cu unele încrețituri care de fapt se datorează plastronului și termocolantului prost lipit și care s-a deplasat de pe loc. Din păcate acest lucru nu se mai poate repara. În concluzie este un sacou care are zilele numărate din momentul în care începi să-l porți.
Half canvas sau semi tradițional
Acest tip de sacou reprezintă granița sau compromisul dintre fused și full canvas. La half canvas se folosește termocolant și plastronul acoperă doar cea mai importană parte a sacoul și anume pieptul. Spre deosebire de cel fused, plastronul folosit este din lână și păr de cal. Avantajul plastronului din păr de cal este că acesta preia forma corpului și sacoul va arată ca făcut special pentru tine. În acest caz plastronul este prins cu mii de cusături de material ceea ce îți oferă garanția sacoului de calitate.
La un half canvas bine făcut nu vei întâlnii acele încrețituri care por apărea în cazul sacoului fused. În plus, reverul își păstrează forma naturală. La sacourile fused reverul pare a fi călcat forțat. Aici intră și câteva operațiuni care se fac manual, dar sunt mult mai scăzute față de cele de la Full canvas.
Half canvas reprezintă un compromis la preț dacă dorești un sacou de calitate și nu îți permiți unul full canvas.
Full canvas sau tradițional
Este cel mai calitativ sacou pe care îl vei întâlnii și este metoda tradițională prin care se făceau costumele. Plastronul este de la umăr până sub buzunar. El se prinde atât de materialul exterior precum și de cel interior pentru ai putea permite o ușoară mișcare între cele două straturi. De asemenea acesta îi permite sacoului să respire.
În plus sunt multe operațiuni care intervin în confecționarea sacoului care se fac doar manual. Full canvas este un lucru destul de rar. În ziua de azi foarte puține branduri mai apelează la acest tip de construcție.
Plastronul îi oferă sacoul full canvas longevitate deoarece cu timpul se va mula după corpului tău. În plus, ajută la distribuirea punctelor tensionate care apar în zona umerilor și a coatelor.
Cum să faci diferența între un sacou fused și full canvas
1) Testul ciupitului
Primul pas este să simți materialul de la mânecă între degete (care nu are plastron). Al doilea pas este să tragi de partea de exterior și de partea din interior a materialului de sub ultima butonieră a sacoului. Dacă simți că ar fi un al treilea material la mijloc atunci sacoul este full canvas dacă nu, ghinion.
2) Testul reverului
Sacoul full canvas are o parte din cusăturile care prind plastronul de materialul exterior vizibile în spatele reverului. Tot ce ai de făcut este să întorci reverul să vezi dacă sunt vizibile.
Concluzii
Din păcate în majoritatea magazinelor în care vei întreba dacă un sacou este fused, half canvas sau full canvas se vor ridica umerii din partea vânzătorilor. Ceva îmi spune că același lucru se va întâmpla și la unele ateliere made to measure.
Până la urmă răspunsul este în portofelul tău pentru că tu ești cel care decide pe ce dă banii!