Discuţia pe care vreau să o lansez este legată de o latură a vestimentaţiei masculine foarte importantă, accesoriile. Unele dintre cele mai controversate din această categorie este Lapel Pin sau florile. Acestea pot lua şi alte forme, de la capele de ren până la măşti veneţiene, steaguri sau diferite simboluri) pentru butonieră.
Cum a apărut Lapel pin?
După o scurtă documentare se pare că acestea au apărut pentru prima dată cu 2000 de ani înainte de Hristos. Aztecii purtându-le în timpul bătăliilor pentru a-şi arată credinţă în izbândă, se pare că acelaşi lucru îl făceau şi egiptenii. Un motiv practic al purtării unor flori ca accesorii erau strâns legat de miresmele pe care le emanau. O altă atestare apare în timpul “Războiului celor două roze” (război civil dinastic între casele de Lancaster şi York, pentru ocuparea tronului Angliei). Soldaţii familiei Lancaster erau diferenţiaţi printr-un trandafir roşu, iar cei din familia de York printr-un trandafir alb. Acest lucru era necesar din cauza lipsei diferenţelor între uniformele militare ale vremii (secolul XV).
Istoria modernă a acestui accesoriu a început în perioada domniei Reginei Victoria a Marii Britanii şi a prinţului consort Albert. Acesta avea obiceiul de a-i oferi flori soţiei. Iar pentru a duce această rânduială la un rang superior şi-a făcut o gaură în reverul hainei pentru a putea avea întotdeauna la îndemână o floare. Astfel. se naşte o nouă tendinţă în vestimentaţia masculină. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial aceste accesorii devin foarte apreciate şi uzitate de orice general sau politician de rang înalt, dar rămân în mintea publicului datorită unor personalităţi precum vocile anilor 60’ Dean Martin sau Frank Sinatra.
În ziua de astăzi florile naturale şi-au pierdut funcţia practică. Rămânând doar cu cea decorativă. Fiind înlocuite cu cele făcute din materiale precum fetru, stofa şi multe altele, în funcţie de imaginaţia producătorului.
Argument lapel pin
O parte din accesoriile folosite de bărbaţi au fost înţelese şi acceptate de marea masă a populaţiei, acestea sunt elementele precum cravata sau ceasul. Cum există întotdeauna excepţii, sunt elemente ce nu pot fi înţelese, precum batista de buzunar la pieptul unui sacou, butonii preţioşi pentru o cămaşă, pensele de la nivelul pantalonilor şi evident florile pentru butonieră. Toate acestea vin în ajutorul bărbatului stilat pentru a-şi complete ţinutele.
Principalele reguli:
- Se va aşeza pe reverul stâng al sacoului sau paltonului, în apropierea zonei în care se află inima (în general, sacourile de calitate au realizată deja o butonieră pentru aşa ceva, o gaură în care să poată fi introdus acul accesoriului)
- Poartă acest accesoriu doar în momentul în care simţi că îşi are locul său în ţinuta pentru acel eveniment, cum ar fi la o întâlnire importantă sau specială, la birou (dacă mediul în care lucrezi îţi permite), la anumite festivaluri sau întruniri (aici cel mai elocvent exemplu este Pitti Uomo).
- Pune alături de butonieră o batistă de buzunar şi o cravată sau un papion.
- Foloseşte-o cu încredere! Încearcă nuanţele tari precum roşu, portocaliu, galben sau mov.
- Nu exagera! O floare, maxim două sunt îndeajuns, altfel vei ajunge să cazi în sfera ridicolului. Aceastea sunt folosite ca accesorii, nu pentru a avea un buchet la îndemână!
Concluzie despre lapel pin
Domnule, te rog să rămâi măcar cu un singur lucru în minte după lecturarea acestui articol. Accesoriile au avut întotdeauna un rol decisiv în ceea ce priveşte originalitatea unei ţinute. Foloseşte-le cu încredere!
daca "cu totii stim", cum scrie in primul paragraf, atunci de ce sa mai citesc?
Unde se gasesc de cumparat in Romania?