Fie că Lumbersexual sau nu stilul unui bărbat este definit de vremurile pe care le trăiește și de trendurile pe care le urmează, de influențele sociale și de atributele pe care cred ei că ar trebui să și le însușească pentru a plăcea femeii secolului lor. Pentru că femeile sunt în schimbare și bărbații, vrând-nevrând, intră într-o criză a masculinității. Intră în vârtejul ăsta al schimbului cultural de identitate , a schimbării termenilor de la suprafața definiției bărbatului. Iar aceste schimbări spun multe despre statutul bărbatului secolului XXI.
Totuși, ce este acest Lumbersexual
Termenul „Lumbersexual” este o contaminare lingvistică, un cuvânt format din două cuvinte incomplete: „Lumberjack” (trad. rom. Cherestegiu) și „Metrosexual”. Neologismul a fost creat pentru a descrie bărbații interesați de modă dar care au un aspect mai aspru dar o barbă atent îngrijită. Urbandictionary.com îl definește astfel: „a sexy man who dresses in denim, leather, and flannel, and has a ruggedly sensual beard”.
Termenul de Lumbersexual a apărut prima oară pe platforma Urban Dictionary (USA) acum ceva timp, pe 27 februarie 2008, când un utilizator, Adam Mateljan, a postat o descriere pentru termenul deja inventat „Lumersexual”- Adică un bărbat metrosexual dar cu o barbă atent îngrijită.
Este tot mai greu, pentru un bărbat al erei digitale, să-și dovedească virilitatea, bărbăția și instinctual de supraviețuire. Acesta din urmă este unul dintre argumentele care stau la baza creării unui astfel de arhetip al masculinității. Dar semnificația exactă a lumbersexulitații încă se negociază.
În spatele acestui cuvânt stau stereotipurile despre cum ar trebui să arate un bărbat zilele astea. Iar stereotipurile coincid, în imaginarul colectiv, cu cele ale unui cherestegiu, sau al unui bărbat al pădurii, care este familiarizat cu vremea rece, cu condițiile de trai aspre și care are un comportament opus celui de gentleman. Totuși, comportamentul care îl definește pe lumbersexual nu este unul grosolan sau din topor, cu toate că în imaginile de prezentare toporul este și el pe undeva pe acolo gata să taie un copac.
Bărbații lumbersexuali vor să aibă mai puțin de-a face cu confortul cotidian și mai mult cu masculinitatea oferită de drumul cel mai greu pe care îl urmezi pentru a obține ceva. Cum ar veni, lumbersexualitatea este o metaforă a următorului exemplu: Vrei căldură în apartament? Nu deschizi centrala, ci îți iei tu lemnele. Le tai cu sudoarea frunții și le așezi în șemineu. Evident, în zilele noastre o astfel de practică pare aproape imposibilă, asta dacă nu cumva stai lângă o pădure cu destule uscături.
Dar totuși, asta să fie ideea centrală a noului tip de bărbat?
Schimbările în definirea bărbatului se dovedesc a fi ciclice: bărbații renunță la aparatul de ras și se reîntorc în sălbăticie. Sălbăticie mult spus atunci când ai un job de programator sau de web designer, biroul tău e în centrul orașului iar singura ta armă este un MacBook Air. Dar asta nu-l împiedică să fie un „om al cherestelei” și să aducă îmbrăcămintea și accesoriile outdoor în cotidian.
Lumbersexualul este un termen care descrie bărbatul care se reîntoarce în natură și luptă pentru supraviețuire. Probabil metrosexualul era atât de aproape de a se efemina încât bărbații din State (trendul vine de peste ocean) au lansat un nou trend: cel al bărbatului puternic, „manly”, care chiar dacă nu lucrează în exploatarea forestieră, transpiră bărbăție prin toți porii la fiecare mișcare pe care o face. Cu toate astea, el are o apetență pentru grooming și pentru felul în care se îmbracă. Materialele folosite de el sunt dure, rezistente, pentru a-l face să reziste condițiilor nefavorabile. Printre ele se număra pielea, denimul, flanelul și țesăturile groase cu imprimeuri cadrilate.
Lumbersexualii vor să își dea o aură de bărbăție primordială, de bărbat reîntors la muncile grele dar care are totuși un iPhone 6 și un băț de selfie. Iar pe instagram e maestru în folosirea filtrului retro.
Pozeaza in ”manly men”, dar acesti lumbersexuali nu sunt acei barbati autentici din ”salbaticie”. Cei care chiar au meserii grele din punct de vedere fizic s. Fiecare e liber sa aiba ce stil vrea dar deja e penibil. Chiar asa de lipsit de siguranta suntem noi barbatii in secolul 21 incat simtim nevoia sa ne impaunam(chiar si cu o barba deasa si cu o camasa in carouri) ca sa parem masculini? Barbatia, masculinitatea e data de atitudine, asertivitate,caracter nu de barba.
Pe zi ce trece tot mai penibil…daca ar fi aparut a o revolta impotriva efeminitatii inteleg pe de o parte, insa pe de alta nu inteleg de ce asa de mare barba?…poti sa porti o barba mai scurta ca un semn impotriva efeminizarii, nu trebuie sa o dai in penibil, ce fac e de fapt e sa schimbe penibilul cu alt penibil…cate putin din toate e cel mai bine , fara sa se exagereze, sprancene pensate doar daca ai o stufa prea mare si chiar se vede urat estetic si fara a abuza de pensat si sa le pensezi mai subtire decat o fata iar in ce priveste baraba, in functe de cum iti creste si cum se intinde pe fata ta ar trebui sa fie intre 0,5 cm si 2 cm maxim, parerea mea…
Consider ca sunt niste cetateni in cautare disperata dupa originalitate si aer de a fi altfel. Singura problema este ca deja am ajuns ca n-ai cum sa mergi din A in B fara sa te intalnesti cu cel putin 4-5 omuleti foarte originari si unicati, parca trasi prin copy/paste… Pe scurt: penibil!
… și gay-ul cu barbă de la Eurovision tot bărbat este?… Să fim seriosi, o barbă unsă cu ulei
Bărbatul adevărat trebuie să fie independent de trenuri de căcat născocite din motive de marketing sau mai știu eu ce…