Manșetele Funcționale

Manșetele funcționale  ale unui sacou de costum sunt acel detaliu prin care se observă că produsul este de calitate și că a fost făcut la comandă. Acest amănunt te scoate în evidență prin lăsarea primului nasture de la manșetă descheiat. Dacă observi un bărbat care se folosește de acest artificiu subtil, el nu și-a pierdut nasturele (am auzit de prea multe ori această poveste) doar atrage atenția asupra costumului făcut la comandă.

Manșetele funcționale la sacoul bărbătesc

În trecut, acești nasturi funcționali au apărut din cauza unei necesități. În multe meserii, bărbații trebuiau să își ruleze mânecile de la sacou și cred că pentru a simplifica, câțiva croitori s-au gândit la manșete funcționale. Nasturii pe lângă rolul ornamental și-au asumat și funcționalitatea în urma căreia puteai să îți deschei cu ușurință manșeta pentru a te spăla pe mâini fără a uda sacoul.

În cadrul hainelor Ready to Wear acest detaliu este întâlnit în foarte puține cazuri, chiar rar aș putea spune. După câțiva ani, industria Ready to Wear a început să producă sacouri cu manșete funcționale și butoniere cusute de mână sau mașină cu ață colorată. Dacă tragem o concluzie, acest artificiu nu mai poate fi considerat detaliul unui costum la comandă.

Cum Purtăm Casual Sacourile Colorate Seroussi Stil Masculin
Manșetele funcționale la sacoul bărbătesc

Totuși, este interesant că cei de la Anderson&Sheppard care fac parte din asociația Sawile Row Bespoke nu au făcut costume cu manșete funcționale, deci pentru ei acest detaliu nu a fost niciodată un semn al costumelor la comandă bespoke.

Dacă este să revenim la noi în țară, aproape orice croitor priceput îți poate transforma un sacou cu nasturi ornamentali în funcționali. Astfel, fiecare bărbat care știe acest detaliu își poate îmbunătății banalul sacou într-unul „la comandă”. Cât de bine își joacă acest rol noul sacou depinde doar de bărbatul în cauză. Am avut neplăcerea să descopăr mai multe sacouri pentru femei cu nasturi funcționali decât pentru bărbați. Sugestia mea este ca atunci când îți faci un costum la comandă să îi explici foarte clar croitorului sau oricine ți-ar lua măsurile că dorești sau nu acest lucru. Sau poate nu discutați acest subiect și probabil că nu te va interesa dacă manșetele sunt sau nu funcționale.

Ce părere ai despre manșetele funcționale?

sursa foto

Related Posts

11 thoughts on “Manșetele funcționale la sacoul bărbătesc

  1. bogdan spune:

    ce ce pana mea sa ma duc la critor sa ii fac cunctionali ? am vreo 3 sacouri si le port bine si asa, nu vad nici un rost in a le face nasturii aia..

    1. Laci spune:

      Atunci nu-i modifica.

  2. Alex Ionita spune:

    intradevar, in secolele trecute, era cerut acest lucru de domnii din inalta societate pt a nu se dezbraca atunci cand isi spalau mainile ;)

  3. Claudiu spune:

    Văzusem la H&M un sacou bej care avea nasturi funcționali și imediat mi s-a dus gândul la acest articol.

  4. nu iti modifica nici un croitor tie nasturile sa fie functionabile , un croitor priceput iti explica de ce nu.

  5. Laci Nagy spune:

    Nasol. Mi-am facut la cateva sacouri nasturi functionali.

  6. si in cluj unde iti modifica , si cu cat?

  7. Laci Nagy spune:

    Raymond Kocsis Pe str. Napoca parca 25 de lei am dat acum 2 ani.

  8. Alexandru spune:

    Sa-ti faci butonierele functionale la un sacou care nu e bespoke( sau macar mtm) e ca si cum ai pune abtibildurile unui brand de masini de lux pe Dacie.

    1. Laci spune:

      E cam exagerata comparatia. Sunt multe costum scumpe si de calitate care nu pun accent pe nasturi functionali. Atunci de ce sa nu-i faci?

      1. Alexandru spune:

        Salut. Daca sacoul unui costum de calitate, care nu au butoniere functionale, este facut de un croitor(priceput!) , acesta va avea alte detalii tipice care nu le gasim la cele gata facute. (Ex. constructia reverului, rascroiala manecilor…).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *