manusile

Manusile sunt prezente încă de pe vremea faraonului Tutankhamon, în mormântul căruia a fost găsită o pereche din aceste obiecte. Există mențiuni ale ei și în opere precum ”Odiseea” lui Homer, dar și în realitate, în scrierile istoricilor greci din primele secole înaintea erei noastre. Cu toate acestea, ele erau considerate simbol al efeminizării, deoarece se consideră că cei care le purtau nu erau destul de rezistenți la condițiile neprielnice ale vremii.

Ulterior, în secolul al XIII-lea au apărut breslele creatorilor de mănuși, unii ocupându-se doar cu mănușile din pânză și mătase, iar alții cu cele din piele și blană. După o perioadă au apărut cele cu bijuterii, dar erau accesibile doar celor de viță nobilă (Henry al II-lea, Napoleon I, regele Eduard ș.a.)

În Epoca Contemporană avem două modele, unul masculin, Michael Jackson, iar cel feminin, Audrey Hepburn. Primul, celebru pentru mănușa albă cu cristale Swarovski pe mâna dreaptă, iar cea de-a doua cu mănușa neagră, lungă, ”trei sferturi”.

Utilitate

manusile din piele
manusile din piele

În primul rând, utilizarea de bază a mănușilor este protecția. Există mulți oameni cu mâini sensibile, sau care pur și simplu aleg să-și păstreze mâinile intacte. Putem include aici medicii, care poartă binecunoscutele mănuși de latex, ce îi protejează atât pe ei, cât și pe pacienți; mai putem include lucrătorii agricoli, muncitorii de pe șantiere, pe scurt cei care se ocupă în mare parte cu munca fizică, care preferă să își protejeze împotriva prafului, pământului, impurităților, materialelor de construcție etc. De asemenea, vom adăuga aici sporturile în care se folosesc mănuși, de exemplu fotbalul, unde portarul va avea o priză mai bună folosind mănuși speciale, boxul, care protejează încheieturile, dar și corpul adversarului ș.a.m.d.

În al doilea rând, manusile sunt folosite în vestimentație ca accesoriu.

Manusile ca accesoriu

În secolul al XIX-lea mănușa a primit o nouă întrebuințare, fiind purtate la operă. Ea era lungă de 40-50 de centimetri, era confecționată din piele fină și era de culoare albă sau neagră și era purtată exclusiv de doamne.

În prezent, aceste mănuși nu mai sunt așa de populare în rândul femeilor, ele preferând, în cel mai bun caz, mănușile din același material, dar scurte.

Bărbații, pe de altă parte, au adoptat manusile ca accesoriu în timpul lui Napoleon I, când ele erau îmbodobite cu pietre prețioase, așa cum putem observa în portretele vremii. În prezent, acest tip de mănușă nu mai este folosit nicăieri.
Dar ce se întâmplă atunci când putem îmbina utilul cu plăcutul? Adică, cum am putea confecționa mănuși care să protejeze și să arate bine?

Răspunsul este chiar simplu. Astfel, avem în prezent manusile din piele, care au fost alese ca fiind cele mai elegante și mai formale dintre toate celelalte tipuri de mănuși. Ele pot fi negre, maro, camel, iar pe interior pot fi sau nu îmblănite. Recomandarea mea este să alegi o pereche cu blană pe interior, din moment ce îți asigură confort, iar timpul de încălzire este mai scurt față de cele fără blană.

Mai există și alte tipuri de mănuși pe care le putem purta pe timpul sezoanelor reci, cum ar fi cele din bumbac sau lână, însă ele nu reprezintă o alegere elegantă și stilată, mai ales că în cazul în care ele se vor uda din cauza unei eventuale zăpezi sau ploi vor rămâne așa o perioadă îndelungată până când se vor usca; pe de altă parte, pentru cele din piele este aproape imposibil să rămână ude.

Cum purtăm manusile

Pentru a fi scurt și la obiect, mănușile din piele se poartă în combinație cu haine precum: paltoane și trenciuri în sezonul de iarnă, sacouri cu care să se potrivească din punct de vedere cromatic (de exemplu: tweed cu mănuși maro, sacou negru cu mănuși negre), pulovere; de asemenea se potrivesc cu gecile de blugi sau piele. Uneori, dacă ești mai rezistent la frig, însă mâinile nu cooperează, poți merge pe cămașă, cravată și mănuși și să arăți de milioane.
O categorie ceva mai aparte de mănuși pe care bărbații pot sau nu să le poarte sunt cele din ținuta white tie. Alături de joben, aceste mănuși au devenit opționale, însă purtarea lor crește formalitatea și eleganța ținute exponențial.

Curiozități și reguli de purtare

Din punctul de vedere al Codului bunelor maniere, atunci când vom da mâna cu cineva, ne vom da jos mănușa, lucru care se aplică atât în cazul bărbaților (mai ales), dar este valabil și pentru femei. O excepție de la regulă o reprezintă manusile lungi, care trec de cot. Ele vor fi păstrate pe mână pe durata întregului eveniment.

Manusile se poartă doar în spații deschise, excepție făcând recepțiile oficiale, teatrul, opera sau balurile.
La masă mănușile se vor da jos, la fel și în timpul dansului. Bijuteriile nu se poartă peste mănuși. Nu se poartă aceeași pereche de mănuși în zile consecutive.

Manusile nu se dau jos cu dinții, iar scoaterea lor începe de la degetul mic spre degetul mare.
Demnitarii spanioli nu aveau voie să poarte mănuși în prezența regelui sau a papei.

În Evul Mediu, dacă cineva primea o mănușă de la suveran însemna că statulul său social se îmbunătățea. Luarea mănușii reprezenta denigrarea, pierderea unei funcții.

În aceeași perioadă, în cazul unui duel, cel care arunca mănușa era cel care provoca, iar cel care o ridica era cel care accepta duelul.

Sursa foto: aici, aici

Related Posts

1 thoughts on “Manusile. Doar ne țin de cald?

  1. Florin spune:

    Am cateva perechi de manusi pe care le port de cate ori se iveste ocazia,sunt fanul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *