Marian Vițel

Navigând pe internet am dat de site-ul unei croitorii care deși avea informațiile trecute în italiană atelierul îi aparține unui român pe nume Marian Vițel. Mi-am dorit să aflu mai multe despre el și atelierul și l-am luat la un interogatoriu.

Marian Vițel are în Roma un laborator unde realizează cămăși și costume pentru bărbați. De fapt în conversația noastră Marian a accentuant de mai multe ori laborator și eram curios să aflu de ce folosește această denumire. În zona din Roma în care activează Marian nu se folosește termen de atelier, dar e ceva normal să auzi laboratorio.

Marian Vitel
Marian Vitel

Mai multe detalii despre Marian Vițel

În 2002 a plecat din țară exact când era valul cu plecatul la lucru în Italia. Din păcate în România nu se putea face prea mult în acest sector. Între timp lucrurile s-au mai schimbat a precizat Marian.

Pentru că nu stă în zona centrală, clienții lui Marian sunt persoane cu venituri medii. E mulțumit cu tipul de clientelă care în calcă în atelier. 80% dintre comenzile pe care le primește Marian se ocupă personal. De restul 20% se ocupă câțiva colaboratori pentru este greu să facă totul de unul singur.

Camasa Marian Vitel
Camasa Marian Vitel

Tarifele pentru o cămașa Marian Vițel sunt între 70 și 130 de euro, costumele între 700 și 1300 de euro, iar paltoanele între 750  și 1150 de euro. Prețul diferă în funcție de materialul utilizat. Lui Marian iar plăcea să lucreze doar cu Zegna sau Loro Piana. Din păcate are puțini clienți care înțeleg diferența.  Din punctul meu de vedere, acestea sunt prețuri decente pentru Italia. Oare de ce unele ateliere din România practică aceleași prețuri sau mai mari? Pentru ca tu să primești un produs made-to-measure și nu bespoke?

Palton Marian Vitel
Palton Marian Vitel

Prețurile devin din ce în ce mai mari cum înaintezi spre zona centrală. Acest tip de atelier este pe moarte pentru că tinerii italieni au alte înclinații. Puțini sunt cei care vor să ducă tradiția și arta croitoriei mai departe.

Concurența pentru Marian Vițel nu este o problemă. Pe o rază de 5 km majoritatea croitoriilor nu fac altceva decât retuși și tuvuri. În plus, aceste croitorii nu au pregătirea necesară de a face „su misura” (la comandă). Asta îl face pe Marian să se diferențieze foarte ușor de restul atelierelor.

Sacou La 2 Randuri
Sacou la 2 randuri

Marian Vițel s-a școlit la Școala profesională de arte și meserii. A terminat secția de design vestimentar la Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iași. Experianța și-a dobândit-o lucrând la o fabrică din România și câteva ateliere de confecții. După mutarea în Italia din 2002, a lucrat într-un atelier de cămăși la comandă până în 2005 când a făcut parte din echipa unui atelier mai mare. Având în vedere experiența pe care și-a dobândit-o și-a deschis propriul său atelier în 2010 unde activează și în prezent.

Sacou Tweed
Sacou tweed

Despre clienți

Atelierul lui Marian Vițel a devenit cunoscut realizând produse de calitate la prețuri modice. Iar plăcea ca să-i calce pragul mai multe persoane, dar timpul le va rezolva pe toate având în vedere că a pornit această afacere de la 0. În aproximativ 4 ani peste  400 de clienți s-au ales cu produse făcute la comandă , iar peste 50 dintre ei revin în mod regulat pentru serviciile lui Marian. Majoritatea își fac 1/2 cămăși pe lună și un costum o dată la 5 luni.  O cămașa e gata într-o zi, pentru un costum cu tot cu probe necesită cam 4 zile, iar un palton trei zile.

Italienii din acea zonă nu prea sunt încântați de idee că sunt îmbrăcați de un român, dar prin faptul că vorbește limba lor destul de bine l-a ajutat să mascheze originea. Inclusiv numele de Marian li se pare că sună mai mult a francez decât a român.

Sahariana Bumbac

Clienți lui Marian sunt funcționari, avocați sau doctoti și au vârsta cuprinsă între 25 și 50 ani. În funcție de vârstă și pretențiile sunt diferite. Cei mai în vârsta sunt familiari cu termenul “su misura” (la comandă), știu exact ce vor de la produsul finit : confort,croială clasică și textura stofei. În schimb cei tineri vor doar ceva strâmt pe talie și haine în ton cu moda. Pentru produsele făcute la comandă Marian oferă ca și garanție aproape orice retuș pe care îl cere clientul după ridicarea produsului. De fapt, garanția lui constă în faptul că un client care îi calcă pragul revine de fiecare dată și este foarte mulțumit de serviciile oferite.

 Mai multe detalii despre atelierul lui Marian le vei găsi pe acest site  www.sartoriamarianvitel.com

Related Posts

10 thoughts on “Marian Vițel – românul care face haine la comandă italienilor

  1. Marian VITEL spune:

    Super ok facut materialul. Vreau sa iti realizez o camasa,cum se face aici in Italia, pe masurile tale ,apoi o sa iti cer feedbackul tau. Cand ai putin timp trimite-mi masurile tale de baza : bust- talie-Lat. spate- Lung.maneca- Lung. camasa -circumferinta gatului si a mansetei(poti sa masori si o camasa gata facuta, care iti sta bine). O zi buna Laci si merci frumos!

    1. Laci spune:

      In regula. Merci.

    2. cosmin spune:

      :)
      Felicitari

  2. Silviu spune:

    Frumos articol, felictari Laci si Marian Vitel!

  3. B.+Alex spune:

    frumos articolu, un om care merita apreciat pentru ceea ce face si ar trebui promovat mai mult.
    Multumesc pt articol Laci

  4. Alin spune:

    Mie personal mi se pare foarte interesant insemnul brandului. Un M si V impreuna. Foarte subtil.

  5. Andrei B spune:

    bravo Laci pentru articol si ar fi frumos sa mai scrii si despre alti romani pòecati in strainate,BRAVO Marian Vitel pentru DARUIRE PASIUNE IUBIRE!RESPECT!

  6. Andrei Tedy Balan spune:

    Bravo Laci pt articol,si sper sa mai vad articole de acest gen cu maestri romani plecati in afara(asta in cazul in care nu ai scris)BRAVO MARIAN VITEL pentru DARUIRE PASIUNE pt MUNCA!RESPECT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *