Motivele Etnice

Motivele etnice sunt, de ceva vreme, sursa de inspirație a marilor case de modă. Cum inovația în materie de îmbrăcăminte a atins punctul terminus, designerii se uită peste umăr, în trecut, și împrumută elemente pentru a le reinterpreta într-un stil propriu.
Mustrările de conștiință vin, însă, atunci când nu știi cărei etnii sau trib aparțin. Motivele sunt „pescuite” din vremea când aceste desene dădeau identitate tribului din care un om făcea parte.

2

Motivele etnice, sau tribale, așa cum mai sunt ele numite, au fiecare câte un character vizual specific. Diferind în funcție de cultură și zona geografică, ele au grosimi, lungimi, linii, texturi și direcții diferite (orizontale sau verticale). De pildă, în cultura nubiană palmierul este unul dintre principalele motive vizual culturale pentru că acesta reprezenta, în imaginarul comun al grupului, simbolul prosperității și al bunăstării.

Dar nu e musai ca noi să știm asta. Vom fi totuși „iertați” pentru că ducem, în schimb, mai departe, identitatea culturală al unui te miri ce trib. Iar asta poate calma spiritele celor care au desenat, pentru prima oară, acele motive. În plus, animi răceala și culorile fade ale noului sezon rece. Iar un cocktail de motive etnice va fi oricând cel care va sparge gheața în public.

Motivele Etnice: Poartă-Le Fără Mustrări De Conștiință

Motivele etnice au fost întotdeauna un simbol al apartenenței unui grup. Pentru că nu existau granițe fizice care să separe etniile, aceste simple desene grafice primitive erau cele care stabileau de unde și până unde începe și se termină o populație, și unde începea alta.

Astăzi, chiar dacă am depășit limitele primitivismului, omul rămâne un animal social care are nevoie să aparțină unui grup. A apărut în consecință un nou trib. Cel urban, în care outfit-ul fiecăruia este delimitat de sferele de interes care îl reprezintă. Un exemplu este corporatistul care nu va veni cu blugi la birou. Considerând pantalonii chino ultima treaptă de confort pe care și-o poate permite in astfel de circumstanțe. Asta nu înseamnă că dacă apari la o petrecere cu o cravată și o cămașă imprimată cu motive nigeriene vei fi considerat ca scăpat din trib. Câteodată omul face haina, și nu haina pe om.

Motivele Etnice: Poartă-Le Fără Mustrări De Conștiință

Motivele entice aveau de asemenea ca scop satisfacerea nevoii de reprezentare estetică a tribului. Erau primitivi, dar voiau totuși să arate bine, să se simtă încrezători că fac parte dintr-un grup. Ciudat aspect este că desenele etnice multicolore te vor face să pari mai încrezător. Poate nu pentru că spiritele nomade îți sălășluiesc în pulover, ci mai degrabă pentru îndrăzneala de a purta mai multe colori pe un singur articol de îmbrăcăminte.

Motivele etnice de iarnă

Large

Dacă credeați că acestea nu țin cont de sezon, vă înșelați. Un motiv etnic des folosit în perioada sezonului rece este imprimeul Fair Isle folosit îndeosebi pe puloverele groase din lâna. Puloverele sunt numite după o mică insulă din Scoția. Iar moda lor a apărut odată cu vizita oficială a Prințului de Walls care a purtat acel pulover în public cu aproape un deceniu în urmă. Tradiționalele pulovere aveau o limită de până la 5-6 culori, folosite câte două pe un rând.

Concluzionând, motivele etnice, sau tribale, cum mai sunt ele numite, denotă un stil de îmbrăcăminte pentru bărbații multiculturali, versatili, care își mulează propriul stil pe cultura care îi adoptă, indiferent că motivele vin din Africa sau din Iran, că sunt aztece, filipineze sau chiar românești.

Tips: Cum să porți aceste motive etnice

5

Pentru că au o bogată încărcătură coloristică, aceste imprimeuri trebuie să se afle doar într-o singură parte a outfit-ului pentru a nu a da impresia de „prea mult”. Un singur articol e deajuns – pantaloni, cămașă sau chiar palton, dacă găsești, pot da un aspect global, care sfidează granițele. Iar ca accesorii vor merge întotdeauna brățările hand made din piele și accesoriile vintage cum ar fi o geantă masivă din piele maro.

Surse imagini: aici

Related Posts

2 thoughts on “Motivele Etnice: Poartă-le fără mustrări de conștiință

  1. Aurelian spune:

    Nu vreau sa fac reclama, dar ca tot veni vorba de imprimeurile etnice, am o camasa noua, pe care nu o port. Poate intereseaza pe cineva.

  2. Mircea Jr spune:

    :> Frumos articol,felicitari Laci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *