Muzeul Astra Sibiu

Am mai trecut prin Sibiu, dar fără să știu că există Muzeul Astra unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din Europa. La invitația unor persoane specializate pe partea de călătorii mi s-a oferit oportunitatea de a-l vizita .

Muzeul Astra – locul din România pe care trebuie neapărat să-l vizitezi

Pentru a putea parcurge cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA și de vizionat cele peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice vei avea nevoie de cel puțin una sau două zile.

Muzeul are în jur de 180 de angajați care se ocupă de buna desfășurare a lucrurilor. Aici vei găsi gospodării autentice reprezentative pentru fiecare zonă din România. Majoritatea au fost cumpărate și doar câteva au fost primite prin donație. După achiziție, acestea, se dezmembrează și se asamblează în forma lor inițială la muzeu. O parte din ele au peste 100 de ani sau 300 de ani. Precum biserica din lemn din Dretea care datează din 1672.

Vei găsi 23 de tipuri de mori de vânt care au aproape 15 metri înălțime. Este una dintre cele mai variate colecții de mori din Europa și sunt în stare de funcționare. Cea mai veche moară din muzeu a fost construită în 1833.

La Muzeul Astra are loc periodic Târgul Creatorilor Populari prin participarea a peste 250 de meșteri populari. Contrar altor evenimente similare participanții nu trebuie să plătească pentru a expune și pentru a-și vinde produsele. O parte dintre expozanți primesc cazare și transport, iar o parte din produsele nevândute pot fi comercializate de muzeu. Care dintre cei care doresc să ducă tradiția mai departe sunt susținuți în acest fel?

Îmi pare bine că am reușit să stau la povești cu o parte din expozanți și am cunoscut o familie de români care s-au întors din Italia pentru a face ii precum modelul pe care îl port mai jos.

Pe langă asta am aflat că există un fel de asociație de cusătorese cu peste 30.000 de persoane active. La asta nu m-am așteptat să aflu. Plus că am interacționat cu o persoană care broda cojoace. Cine ghicește cât costă un astfel de cojoc? Dacă nu ai ghicit costul era de două bovine.

Fiecare casă are propria sa poveste și dacă ai noroc să primești un ghid nu vei scăpa prea curând. Sunt niște persoane foarte pasionate de ceea ce fac precum și directorul muzeului care mi-a prezentat gospodăria lipovenească din Mahmudia, judeţul Tulcea. Această gospodărie reconstituie fidel viaţa de pescar din Delta Dunării, atât prin amplasamentul ei în apropierea lacului din Dumbrava Sibiului, cât şi prin obiectele piscicole expuse.

Prin abonamentele anuale care sunt puse la dispoziție accesul este facil pentru toata lumea. La muzeul Astra mai ai parte de: activități pentru copii și părinți, relaxare activă, divertisment, conectare cu natura, gastronomie, mișcare în aer liber, cadrul perfect pentru picnic, trasee pentru alergare și ciclism, plimări romantice, fotografii, filmări și multe altele.

În incinta muzeeului vei găsi și două localuri unde se pot ține diverse evenimente sau a servi masa, etc.

Dacă plănuiești să faci un city break în Sibiu îți recomand treci și pe la muzeul Astra. Mai multe detalii vei găsi despre muzeu vei găsi la ei pe site.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *