Urmărindu-i pe cei din jur observam încrederea cu care poartă un papion, deși acel element vestimentar de la gâtul lor nu putea fi numit un papion în adevaratul sens al cuvântului. Primeam pe facebook diferite invitații de a da „like” la anumite pagini ce comercializau papioane, dar ce vedeam acolo mă oripila, iar acestea sunt motivele, care m-au făcut să scriu acest articol.
Papion, operă de artă sau kitsch
Istoria începe în secolul al XVII -lea cu acei mercenari croați, care își legau cămășile cu bucăți de pânză însă nu se știe exact, dacă rezultatul final era o cravată sau un papion. Cert este că scopul acestor pânze era de a crea un nod estetic care urma sa țină strânsă cămașa în zona gâtului. Aceste elemente erau de culori diferite, pentru a distinge diferite gradații militare. Ulterior, francezii au văzut o eleganță în acest accesoriu și l-au adoptat imediat în aristrocație. De acolo vine și denumirea elementului, „papillon”, ce înseamnă fluture datorită formei sale.
Îmi place să includ papioanele în două categorii: cele purtabile si cele nepurtabile.
Prima categorie include papionul universal, ce în general este simplu, negru, vișiniu, de regulă culori închise, un detaliu scos în evidență prin contrast cu o cămașă deschisă la culoare. La aceste papioane nodul se face manual.
Tot în această categorie intră și genul de papion care poate fi privit ca o adevărată operă de artă. Acesta este confecționat din mătase, are două fețe din aceași paletă coloristică, însă pattern-urile sunt total diferite. Ca în cazul anterior , acestea se înnoadă manual. Aici intră și papioanele de tip fluture sau diamand, ce se diferențiază prin forma atipică. Aceste tipuri de papioane denotă stil, eleganță și versatilitate.
Acum hai să vorbim despre kitscuri, adevăratul motiv pentru care am scris articolul.Te-ai prins că acest tip de papioane fac parte din categoria celor nepurtabile. Pentru cei ce nu cunosc, atunci când nu este folosit, papionul arată ca o fâșie lungă, ce la capetele ei are acea formă de papion. În momentul înnodării se respectă câțiva pași simpli pentru a-l duce la forma finală. Nu este greu deloc să-i faci acel nod, deși peste 90% dintre purtători îl consideră dificil de aranjat. Din cauza comodității aceștia își cumpără o variantă cu artificii care dau direct forma finală.
Observ lume ce poartă practic niște bucăți de material în forma unui dreptunghi strâns la mijloc cu un atașament ce permite prinderea la spate în jurul gâtului. Nu, acela nu este un papion, este doar o bucată textilă lipsită de stil. O mică excepție de la această categorie o pot face papioanele diamand si fluture, deoarece sunt foarte greu de găsit în comerț în forma simplă și în același timp nodul este ceva mai dificil de făcut din cauza extremităților .
Întotdeauna, înainte să pleci în căutarea unui produs pe care vrei să-l achiziționezi, e de preferat să știi pentru ce îl cumperi și să-i găsești adevărata utilitate , să urmărești ca părțile sale să formeze un tot unitar, original si autentic, evitând artificiile ce nu își au locul, ce transformă elementul final într-un kitsch. Depinde doar de tine ce vrei să exprimi.