
Discuţia noastră de astăzi porneşte de la ultimele vizite şi observaţii atente ale persoanelor care frecventează cluburile şi cafenelele zilelor noastre. Tema acesteia este alegerea corectă dintre două componente definitorii ale ţinutei masculine, şi anume, cravata şi papionul şi marea rivalitate dintre cele două. Trebuie să menţionez de la început că fac discriminare între acestea, fiind un iubitor şi un adept al cravatelor.
Papion versus Cravata
Să începem cu un scurt istoric, necesar pentru a înţelege felul în care trebuie purtate acestea.
Se presupune ca papionul este nepotul esarfelor, lucru dovedit de modul în care se formeaza nodul in cazul acestuia. Trebuie mentionat că este asociat în primul rând ținutelor formale (smoching sau frac), dar niciodată nu purta unul gata legat, ci învață să-ți faci singur nodul, la fel ca și în cazul cravatelor. Acest ritual poate face diferenta dintre un baiețandru și un gentleman. Spațiul în care papionul a rămas pe baricade, nefiind devansat de papion este, fără îndoială, Marea Britanie.
Cel mai vajnic purtător de papion, din spatial britanic și nu numai, este reprezentat de fostul prim-ministru al Angliei în perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Winston Churchil. În România, persoane care au purtat sau poartă cu talc această podoaba sunt Ioan Ratiu (om politic si intellectual roman, doctor in economie al Universitatii Cambridge) si Horia Roman Patapievici (eseist, filozof,fost sef al Institutului Cultural Roman).
În ultimul timp văd tot mai mulţi tineri, chiar dintre cei “nesiguri”, care încep să aibă un interes sporit faţă de acest tip de accesoriu masculin, făcându-l să cadă în derizoriu, în normalitate. Încercaţi să evitaţi acest lucru! Clubul, cârciuma, taverna sau birtul nu sunt locuri în care să apari accesorizat cu un papion! Niciodată! Este o lipsa de respect faţă de ceea ce înseamnă acesta! Nu uită, alege-l în funcţie de formă fetei, altfel vei aminti de Donald Duck.

Cravata trebuie să fie un element nelipsit din garderoba masculină. Nu mulţi ştiu că termenul provine de la o grupare croată de mercenari care lucrau la curtea franceză pentru Ludovic al XIV-lea. Aceştia îşi înfăşurau nişte bucăţi de material în jurul gâtului, de obicei într-o anumită culoare, fără a simboliza ceva special.
Prima dată apare în istoria modei, în felul în care arată astăzi, în primul deceniu al secolului al XIX-lea. Aceasta este coloana vertebrală a ţinutei, făcând legătura între partea superioară şi cea inferioară. Există nu mai puţin de 85 de modele de noduri în care cravată poate să fie legată. Modul în care se realizează acesta trebuie să fie în concordanţă cu evenimentele la care este purtată, cămaşă căreia îi este ataşată sau pur şi simplu preferinţă purtătorului.
Este un accesoriu versatil, care poate fi purtat atât la ţinute formale sau bussines cât şi la cele casual. Cei mai înverşunaţi purtători de cravată sunt consideraţi italienii, pentru felul în care ştiu să o scoată din anonimat prin intermediu Sprezzatura, dar şi pentru modul în care ştiu să o aşeze, astfel încât aceasta să aibă o poziţie “erectă”, dând un aer de siguranţă ţinutei.
Completează-ţi outfitul căruia i-ai adăugat acest accesoriu cu un ac de cravată sau cu un ac pentru gulerul cămăşii (dacă aceasta îţi permite) sau o batista pentru buzunarul sacoului ori al vestei (niciodată cu acelaşi imprimeu cu cel pe care îl întâlnim la nivelul cravatei). Două personalităţi demne de urmat şi când vine vorba de modul în care poartă cravatele sunt Lino Ieluzzi şi Fabio Attanasio.
Voi enumera doar două dintre cele mai importante reguli legate de modul în care trebuie purtată:
- Potriveşte-i lungimea! Vârful acesteia trebuie să se afle în centrul cataramei de la curea, atingând-o uşor.
- Include un “dimple” în nodul de la cravată!
În concluzie, cumpăneşte bine la evenimentul la care participi înainte de a alege unul dintre aceste două accesorii pentru a-ţi completa ţinuta. Dacă nu eşti sigur, reciteşte cele de mai sus şi mai apoi purcede la drum.
Ce alegi dintre papion versus Cravata ?