Poliesterul

Când vine vorba de alegerea unui articol vestimentar, primul lucru la care mă uit este eticheta pentru a observa compoziția materialului. Un material care îmi displace este poliesterul, chiar dacă este mai ieftin decât celelalte.

Ce este poliesterul?

Poliesterul are rezistență împotriva șifonării, nu se decolorează repede și se zice că ar fi mai durabil. El mai este folosit pentru fabricarea diverselor materiale plastice. Evident, datorită tehnologiei poliesterul este mai ușor de obținut și din punct de vedere tehnic are multe avantaje. În plus, sunt multe piese vestimentare realizate din reciclarea hainelor care au în compoziția lor poliester. Pe internet circulă sub pseudonimul de „the poor man’s cotton”.

Materiale naturale precum bumbacul, absorb și elimină transpirația, în timp ce poliesterul o ține aproape de corp și nu cred că vrei să te afli în preajma acelei persoane. Dar asta nu înseamnă că poliesterul este un material care ține de cald.

Bumbacul are o senzație plăcută asupra pielii, poliesterul poate provoca mâncărimi și nu este recomandat copiilor și celor cu pielea sensibilă.

Produsele din acest material sunt mai ieftine, dar nu înseamnă că sunt mai de calitate. În același timp, hainele confecționate din acest material sunt mai potrivite sportivilor datorită proprietăților.

Un alt aspect care nu-mi place la poliester este din cauza luciului pe care-l oferă. La diverse lumini parcă porți haine din plastic. Evită să porți costumele din poliester arată pur și simplu urât.

Totuși, să nu uităm de Ducele de Windsor și de Gianni Agnelli pentru că ei au investit în haine de calitate și acestea sunt păstrate într-o stare bună, chiar purtabile.  Dacă te uiți atent la compoziția hainelor care se vând în second hand-uri, multe sunt din fibre naturale. Adică avem cu ce să înlocuim poliesterul.

Poliesterul poate intra la apă dacă este spălat în temperaturi foarte ridicate. Produsul din poliester se poate mișcora dacă este uscat la temperaturi foarte ridicate.

Pentru a putea face diferența dintre un material bun și unul de proastă calitate am introdus un mostrar special în cartea Cum să te îmbraci bine cu bani puțini

Bineînțeles, părerile sunt împărțite. Eu știu că nu vreau să port plastic pe mine. Tu ce alegi, fibra naturală sau sintetică?

Ai purta acest material?

sursa foto: tradeindia.com

Related Posts

25 thoughts on “Poliesterul – bumbacul omului sărac

  1. Marius spune:

    evident natural …chiar daca e second hand …am un pulover in v de la second luat cu 10 lei…din bumbac 100% care e perfect si dupa 3 luni. Zilele astea am facut prostia sa iau un pulover in v din magazin 60 ron din polistiren ..facut prin Iasi care dupa a 3 purtare a inceput sa se destrame la maneca stanga … :)) Invatatura de minte

    1. stv3 spune:

      de ce ar lua oricine pulover in V?

  2. Mircea spune:

    Eu am un costum care e doar 35% poliester. Ce fac il arunc deacuma doar pentru 35%?

  3. Laci spune:

    @ Mircea Restul compozitiei de 65% din ce este?

  4. Mircea spune:

    20% vascoza si 45% lana

  5. Mircea spune:

    fabricat in turcia mai scrie pe el :P

  6. Laci spune:

    @ Mircea 55% din costum este din material sintetic restul de 45% este din fire naturale.

    Probabil nu ai nevoie de acel costum prea des, dar faptul ca este facut din alt material de vede.

    Recunosc ca un costum este o investie, dar daca il iei din prima asa cum trebuie atunci nu mai ai batai de cap.

  7. Mircea spune:

    l-am luat acu 2 ani si nu stiam nimic despre materiale.
    Dar sunt curios de un lucru Laci, cand te-ai uitat atunci la poze si m-ai vazut in costum ti-ai dat seama ca avea in compozitie si material sintetic?
    Lasam la o parte faptul ca era prea larg pentru ca intre timp l-am dus la croitor si l-am facut sa imi vina exact

  8. Laci spune:

    @ Mircea Ma bucur ca ti l-ai dus la modificat. Iti dai seama ca dintr-o poza nimeni nu-si da seama nimeni din ce material este facut.

    Avand in vedere unghiul de pozare, de luminare, calitatea pozelor si nu in ultimul rand, trebuie sa simti textura.

  9. Mircea spune:

    Ok, am inteles.

  10. Piatti spune:

    Cravatele din poliester sunt ok, nu? Am cateva si arata chiar acceptabil, la preturi mai mult decat ok.

  11. kata spune:

    @Piatti

    Nu prea sunt ok.Se cam observa,datorita materialului care este putin lucios.Ca pret sunt acceptabile,dar mai bine iti iei 2-3 din materiale naturale decat 10 din poliester.

    Dar daca nu se poate,e ok totusi ca porti cravata:D

  12. Piatti spune:

    Cravatele din magazinele din mall sunt in general peste 90 ron. Una din poliester, acceptabila, te ajunge la 30 ron maxim, cu imprimeu 35. Nu e ok?

  13. Laci spune:

    @ Piatti Pe Stil Masculin, cravatele din bumbac si matase costa 60 de lei.

    Legat din cele din poliester, nu vei putea pacali pe nimeni cum ar fi un eveniment GQ Trends. Pentru ca majoritatea sunt cunoscatori si te vor demasca.

  14. Manu spune:

    Hainele din poliester sunt ft. bune cand faci sport…de ex eu fac ciclism si in mare parte port doar haine din poliester cand sunt pe bitza .. mai ales cand e rece afara – in bumbac mi-ar fi rece caci as transpira si aia mi-ar tine de rece…. In rest, atunci cand nu fac sport, si eu prefer haine din bumbac! :)

  15. Laci spune:

    @ Manu Ma leg de ciclisti doar atunci cand sunt bine imbracati cum sunt evenimentele Tweed Run.

  16. Jean spune:

    Totdeauna fibrele naturale au fost mai apreciate decat cele sintetice, dar fiecare caz trebuie judecat separat.
    In articol se discuta despre costume, mai ales, iar concluzia este corecta, preferati lana.
    Totusi, in cazul articolelor sportive, fibrele sintetice sunt de preferat celor naturale pentru ca tehnologia indepartarii transpiratiei cat mai departe de corp a evoluat foarte mult si este mult superioara performantelor oferite de fibrele naturale.
    Exceptia de la regula vine prin recomandarea de a purta respectiveel articole sportive (tricouri, pantaloni) NUMAI acolo unde este potrivit si anume in sala sau pe terenul de SPORT, neaparat urmat de un dus!!
    Din pacate, in Romania, moda dezagreabila de a purta treninguri in autobuz vad ca se mentine, iar cum romanii nu sunt mari fani ai sapunului….

  17. George spune:

    *Produsele din poliester sunt mai ieftine, dar nu înseamnă că sunt mai de calitate.*

  18. iacob.l spune:

    pentru a verifica un material daca este sau nu natural(bumbac ,in,…)luam o bucatica dinmaterial si ii dam foc,Daca dupa ardere lasa cenusa inseamna ca este natural ,daca faceun bob tare inseamna ca este nailon.materialele in amestec o sa vedeti ca fac si bob si lasa si cenusain functie de proportii.

  19. istoricul spune:

    si eu purtam (si le mai port pe cele ramase) tricouri din poliester. Acum am inceput sa imi schimb garderoba, sa imi iau numai haine din bumbac (sunt si mai sensibil la piele, avand psoriazis, care are etape si etape). Haine de la second hand nu imi cumpar, deoarece nu sunt adeptul, insa prefer sa mai pun niste bani la o haina, daca stiu ca merita.

  20. Florin spune:

    Buna ziua, domnule Laci!

    Ce parere aveti de costumele Seroussi? Au 96% lana si 4% elastan. Scade, in acest context, elastanul calitatea tesaturii sau, din contra, o imbunatateste?
    Nu imi permit costum cu o suma ce depaseste 1000-1300lei si am nevoie pentru balul de absolvire de un costum (smoking) care sa merite. Seroussi am inteles ca ar fi cei mai buni pret/calitate in aceasta gama de preturi si as vrea sa stiu daca e pentru umplutura acel elastan sau merita firma.

    Stima, Florin!

  21. Bogdan spune:

    o stofa care are 80% lana si 20% fibre sintetice este destul de bun?.. nu gasesti pe piata super 100-110 etc…ma ajutati va rog frumos cu o solutie, voi fi mire in 4 saptamani. va multumesc

  22. Gabriel spune:

    @Bogdan , este ok aceast raport intre lana si poliester. Poliesterul ajuta la pastrarea formei produsului ! Lana ori intra la apa oti se lasa , depide si de calitatea ei , de modul de spalare , etc ! Am de ex un tricou de vreo 10 ani , cu 75 % bumbac si 25% poliester in compozitie , care dupa atata purtari si spalari inca isi pastreaza aproximativ forma ( s-a mai decolorat intre timp … ).Eh , tin sa spun ca si anume tricourile pe care le am de doar cativa ani si care au 100% bumbac in compozitie , au intrat la apa , s-au labartat si decolorat ! Deci de aici si concluzia ca poliesterul si elastanul , au contributia lor in compozitia textilelor ! Numai bine , sanatate ! :)

    1. Laci spune:

      Daca imi permiti sa aduc o completare. Nici bumbacul nu mai cea fost. Multe haine se fac dintr-un bumbac de o proasta calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *