Fără să fiu blasfemitor în vreun fel, în industria ceasurilor există așa numita Sfânta Treime a orologeriei, cele 3 branduri care definesc practic haute horologie, considerate cele mai bune branduri, din toate punctele de vedere, din lume. Acestea sunt Patek Philippe, Vacheron Constantin și Audemars Piguet. La creme de la creme, absolutul când vine vorba de ceasuri și culmea e că, acest lucru este obținut nu atât prin modele avangardiste lansate an de an, cât prin cateva modele care nu doar că au trecut testul timpului, dar au definit o industrie. Vorbim de trei branduri care definesc într-un stil absolut, trei tipuri de ceas emblematice.
Despre Sfânta Treime a orologeriei
Până să ajungem la definirea clară a celor 3 stiluri, trebuie mentionat că până să ajunga să definească orice, aceste branduri reprezintă culmea maximă atinsă de om când vine vorba de ceea ce reprezintă un ceas. Reprezintă absolutul în inovație tehnică, în prelucrarea materialelor, în nivelul de execuție și de finisaj și nu în ultimul rând în măiestria artiștilor care le concep și le produc.
Sigur, mai există și alte branduri deosebit de puternice, respectabile, cu o istorie marcată de inovație și premiere, chiar la fel de bine finisate, dar nu reușesc să definească industria la fel de bine ca Sfânta Treime. Dacă s-ar da premii de consolare pentru ce reprezintă fiecare dintre cele 3 branduri, acestea cu siguranță s-ar duce la A. Lange e Sohne, Breguet și Jaeger LeCoultre, 3 producători excepționali care la rândul lor au creat modele emblematice, care au rezistat testul timpului și putem lua ca cel mai bun exemplu modelul Reverso a celor de la Jaeger LeCoultre.
Dar să vorbim puțin și despre ce cred eu că reprezintă fiecare brand din Sfânta Treime, pentru că atunci când vorbim despre acest subiect, nu mai vorbim doar de niște simple ceasuri, vorbim de niște opere de artă adevărate în adevăratul sens al cuvântului. Deci cel puțin eu, nu pot și nici nu am cum să fiu obiectiv, arta nu are nici o treabă cu obiectivitatea și gândirea rațională.
Vacheron Constatin Sfânta Treime a orologiei
Dacă putem spune ceva despre Vacheron Constatin este că reprezintă perfect ideea de ceas tradițional ca aspect, decorațiuni, exprimă lux, dar nu într-un mod opulent sau vulgar, este pur și simplu ceasul unui domn sau doamne care vrea să afirme ceva.
Patek Philippe Sfânta Treime a orologiei
Despre Patek Philippe, pot să spun că și eu m-am întrebat și nu o dată, ce e cu el, ce îl face să fie atât de apreciat, pentru că la prima vedere poate părea un ceas banal, la modul Seiko de banal. Vă puteți doar uita la modelul lor emblematic Calatrava. Nu înțelegeam fascinația unora pentru ceva care nu iese cu nimic în evidență, ceva care nu atrage privirile, ceva super discret, dar acum cred, sau măcar sper că am înțeles.
Patek reprezintă culmea ergonomiei și simplitătii, fără înflorituri în exces, fără elemente extravagante și exact despre asta e vorba, perfecțiunea din spatele simplității, pentru că la Patek, totul este la locul lui. Chiar și modelele lor Grande Complication, reușesc să rămână simple și elegante, doar întorcând carcasa se poate vedea adevărata măiestrie a ceea ce reprezintă un Patek.
Audemars Piguet
Am lăsat la final preferatul meu, Audemars Piguet cu al său model Royal Oak. Royal Oak are poate cel mai emblematic design al unui ceas făcut vreodată, ieșit din mintea unui ceasornicar de geniu, Gerald Genta.
Domnul Genta este cel responsabil și pentru modelele Nautilus al celor de la Patek, un ceas modern și simplu și Ingenieur al celor de la IWC și dacă vreți să vă amuzați, combinați elementele de design ale modelelor Royal Oak, Ingenieur și puțin din Nautilus și vedeți ce alt model de succes al unui foarte puternic brand obțineți.
Revenind la Royal Oak și la versiunea mai mare Offshore, pentru că ăsta e modelul care definește Audemars Piguet. Dacă Patek face obiecte simple și ergonomice, iar Vacheron face obiecte de lux, Audemars face mașini care arată ora. Totul, de la bezelul hexagonal prins în 8 șuruburi din aur alb, la cureaua specială din zale, la întreaga formă, la materialele folosite, ceramică, cauciuc, fac din Royal Oak un obiect de artă parcă inspirat din filmul lui Fritz Lang, Metropolis.
Îți lasă impresia unui model făcut în anii ’20, inspirat din ce credeau atunci că va fi viitorul. Este extraordinar. Singurul meu regret este tendința nouă, dictată de piață, de a pune și diamante, la un ceas bărbătesc, ceea ce duce un pic spre vulgaritate. Diamantele ar trebui să fie la gâtul doamnei, nu la ceasul domnului.
Și aceasta este Sfânta Treime a orologiei, 3 branduri atât de diferite având ca punct comun faptul că atunci când atingi perfecțiunea în ceva, atunci devine artă.
Bun articol.
sunt ceasuri deosebite dar pretul este enorm citeva zeci de mii de euro pt un ceas este enorm …….si atlantic doxa certina sau tissot ofera ceasuri excelente la preturi de citeva mii de leii
Interesant…!!!
vorbind despre Royal Oak…..1972…..a fost primul ceas din segmentul Haute Horlogerie, sport cu carcasa si bratara din otel. nu au sperat sa aiba un impact foarte mare, dar s-a dovedit contrariul.
….. un alt ceas facut de marele si raposatul Gerald Genta, este vorba de modelul 222 al celor de la Vacheron
patek philippe – superb
vacheron constantin – de neinteles si cred ca nu este practic
audemars piguet – nu stiu de ce mi se par liniile cam aspre
Nautilus + Royal Oak + IWC Ingenieur = Hublot Big Bang?
;)
sunt dezamagit de articol,suntem prea saraci sa ne permitem asemenea ceasuri..
si ce voiai altceva si de ce te-a dezamagit? :)))))
ca nu ne permitem ceasuri de asemenea preturi,
Perfect de acord cu tine, sunt 3 marci de exceptie. As mai adauga una, poate la fel de importanta, in mod cert una din preferatele mele Ulysse Nardin.
Sa nu uitam ca Breguet este inventatorul turbillonului, patentat in 1801 la Paris. Stiti ce ceasuri avea Napoleon? Sau tarul Rusiei? Breguet !
Sa nu uitam ca Breguet este inventatorul turbillonului, patentat in 1801 la Paris. Stiti ce ceasuri avea Napoleon? Sau tarul Rusiei? Breguet !
Sa nu uitam ca Breguet este inventatorul turbillonului, patentat in 1801 la Paris. Stiti ce ceasuri avea Napoleon? Sau tarul Rusiei? Breguet !
Ionut Valera nu sunt facute pentru tine! Relaxeaza-te, pentru tine e fossil. Pe rationamentul asta ridicol fa o plangere si la topgear. Lame….
Ionut Valera nu sunt facute pentru tine! Relaxeaza-te, pentru tine e fossil. Pe rationamentul asta ridicol fa o plangere si la topgear. Lame….
pana acum ai dormit?
pana acum ai dormit?
pana acum ai dormit?
si eu ma gandeam la acelasi lucru!
M-a mai impresionat o reclama la VC care suna asa: "In 1825 cand se inaugurau primele cai ferate in England, Vacheron Constantin avea 70 de ani". Este vorba de cea mai veche manufactura elvetiana…
Rarefiat aerul din acest articol :)) adevarul este ca vorbim de arta si nu de ora exacta.Frumos scris dar dureros de inaccesibil…macar pentru admirat si tot nu am intalnit in realitate aceste ceasuri.