Te Îmbraci În Funcție De Aerul Condiționat

În unul din ultimele articole pe tema auto sau a condusului am dezbătut subiectul mobilității la volan, mai exact ce ne poate spune aceasta despre hainele pe care le purtăm, dacă au sau nu dimensiunea corectă. Astăzi, în schimb, vom aborda din nou același subiect și nu numai. Cu alte cuvinte, vom discuta despre problema confortului unui șofer din punct de vedere al temperaturii optime, la care trebuie adaptată vestimentația.

Te îmbraci în funcție de aerul condiționat

Deși multă lume merge pe ideea că în mașină căldura nu e o problemă datorită aerului condiționat, cel mai bun sfat în această privință e să îți alegi ținuta după temperatura de afară. Deci, salvarea din partea aerului condiționat pică. Putem să ne îmbrăcăm iarna mai subțire considerând faptul că ne vom petrece ziua la căldură, în mașină sau la birou. Nu putem însă să spunem pe perioada verii „mă îmbrac puțin mai gros și în caz că îmi va fi cald voi porni aerul condiționat”.  

Aerul condiționat e o soluție în momentul în care cu ținuta pe care am ales să o purtăm în ziua respectivă nu ne mai asigură confortul necesar, după ce ne așezăm pe scaunul de la volan. Desigur, nu e o greșeală să ne folosim de el pentru a readuce temperatura din mașină la normal, după ce aceasta a fost parcată într-o zonă însorită, iar aerul dinăuntru este foarte încălzit. Totuși, să ținem cont și de considerentul că aerul condiționat nu e tocmai favorabil pentru sănătatea noastră și nici fluctuațiile de temperatură.

Așadar, cel mai bun sfat în acest sens este să luați mereu în calcul temperatura de afară. Dacă respectați vestimentația potrivită vremii de afară, nu veți avea nevoie să vă bazați pe reducerea sau creșterea temperaturii din mașină.

Urmează mâine un articol cu trei ținute pentru un condus lejer, care să te facă să te simți cât mai confortabil când șofezi, păstrându-ți în același timp stilul vestimentar cu care te-ai obișnuit sau pe care poate abia acum îl dezvolți.

sursa foto: aici

Related Posts

2 thoughts on “Te îmbraci în funcție de aerul condiționat din mașină?

  1. Sorin Daniel spune:

    Tudore, tu pui in aplicare sfaturile pe care le oferi altora? Ai aer conditionat la masina? Iarna cum te imbraci? Pui 2 tricouri, bluza, vesta, plover, geaca groasa, pantaloni de schi, bocanci si trei perechi de ciorapi, manusi groase si… te urci in masina dupa 3 minute de mers pe afara, pornesti motorul, se incalzeste si? Ce faci? Incepi sa te dezbraci? Sau cobori geamul si mergi asa? Ca esti imbracat corespunzator?
    Iar vara? Aici e oricum mai simplu, ca te imbraci de vara, lejer. Nu pornesti aerul, lasi sa transpiri ca in sauna? Stii ca poti regla aerul asa incat sa nu fie o diferenta mare intre ce e afara si ce ai in masina, ca sa nu fie un soc puternic atunci cand cobori. Stii? Ai masina?

    1. Tudor Costinas spune:

      Salut, Sorin.

      În primul rând, cred că ai înțeles puțin greșit mai multe din ideile pe care le-am scris în articol.

      Iarna mă îmbrac normal – cămașă pulover și palton, ținută cu care pot face fata temperaturilor chiar și de minus 5 grade, dar cu care(desigur, fără haina groasă pe care o dau jos) nu mă deranjează sa ma urc într-o mașină cu temperatura setata pe 20 de grade. Cum așa? pai cred ca știi și tu ca pe perioada acestui anotimp corpul nostru tânjește după căldura chiar dacă nu degerăm în frig, și un mic soc în direcția rece spre cald nu e deranjant.

      În schimb, după cum am spus și mai sus, un șoc în cealaltă direcție, de la cald spre rece poate fi dăunator. Exista zile de vară în care cu un tricou polo și în pantaloni scurți mă topesc de cald. Pentru asta, când urc în mașină și trec de la o temperatura de 35 de grade la una de 20 de grade, nu e un șoc, pentru ca la 20 de grade e tot cald. Situațiile dăunatoare sunt cele în care oamenii își setează aerul condiționat pe 13, 14 grade când urcă în mașină și vin din canicula de afara. Și sunt destui care fac asta.

      Nu, nu am mașină, conduc destul de rar, însă călătoresc foarte des cu alți șoferi, momente în care experimentez fel și fel de gusturi ale celor de la volan.

      Probabil ce am scriu eu e interpretabil sau nu am fost destul de clar, dar nu îți înțeleg răutatea cu care ai scris acest comentariu. Totuși, o sa reformulez câteva din afirmațiile făcute în articol:

      Putem să ne îmbrăcăm iarna mai subțire considerând faptul că ne vom petrece ziua la căldură, în mașină sau la birou. Nu putem însă să spunem pe perioada verii „mă îmbrac puțin mai gros și în caz că îmi va fi cald voi porni aerul condiționat”. – adică, poate ești genul de persoana care nu suportă deloc căldura, și atunci, dacă știi că stai toată ziua la cădură(birou sau mașină), ți-o ok sa iți iei doar o cămașă și un sacou sau o geacă peste, pe care sa o dai jos. În schimb, ar fi total aiurea sa acționezi similar pe timpul verii.

      Aerul condiționat e o soluție în momentul în care cu ținuta pe care am ales să o purtăm în ziua respectivă nu ne mai asigură confortul necesar – Dacă te topești de cald sau dârdâi de frig, aveai alte opțiuni de ținută dar abia aștepți să ajungi în mașină la rece sau la cald, înseamnă că te-ai îmbrăcat greșit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *