White Tie

White Tie este cel mai formal, dar și cel mai rar întâlnit dress code dintre toate. Spre deosebire de Black Tie, el are o arie mai îngustă în care poate fi utilizat.

Componentele ținutei White Tie

Sacoul poate fi atât unul scurt la spate, cât și lung (fracul). Ce îl deosebește, în schimb, de tuxedo, este faptul că cei 6 nasturi (3 pe fiecare parte) nu se închid, sacoul rămânând pe toată durata purtării deschis. De asemenea, mânecile au 4 nasturi. Materialul din care este confecționat, la fel ca la Black Tie, este preponderent lâna.

Pantalonii sunt din același material și aceeași culoare ca sacoul. Ei se poartă cu bretele, nu cu o curea, pentru a evita atât cutele, cât și întreruperea liniei vizuale verticale.

Vesta este low-cut, adică are nasturii, 2-3 maxim 4 la număr, în zona abdomenului, astfel încât va fi lăsată la vedere o mare parte din cămașă. Este confecționată din bumbac și are de regulă culoarea albă, la fel ca papionul, care poate sau nu să existe.

Cămașa este albă, din bumbac. Ea poate fi de tipul rândunică, sau poate avea guler detașabil. De asemenea, în față poate prezenta niște cute pe lungime, specifice acestui dress code. Ea trebuie neapărat să fie de tipul French cuff pentru a permite utilizarea butonilor. Aceștia, ca și celelalte bijuterii, trebuie să fie doar din aur, argint sau alte metale prețioase. De asemenea, nu se amestecă metalele între ele.

Ceasurile nu se poartă la mână, doar cele de buzunar, în interiorul sacoului. Se poate purta o batistă de buzunar și/sau o floare la butonieră, însă în Franța nu se poartă amândouă în același timp. În unele cazuri se pot purta decorațiunile militare sau de merit (medalii, stele).

Pantofii ce trebuie purtați sunt doar Oxford captoe, cei mai formali dintre toți pantofii, de culoare neagră.

Alte accesorii sunt pălăria, care trebuie să fie neagră și de preferat extensibilă. Mănușile trebuie să fie albe și sunt purtate în timpul dansului, însă trebuie date jos în timpul mesei.

Evenimente posibile la care se cere White Tie

În Austria, cel mai notabil exemplu de eveniment care necesită White Tie este Opera din Viena. În Finlanda, Suedia și Olanda la unele baluri se poartă o variație a acestui dress code, singura diferență fiind culoarea vestei, ea fiind aici neagră, nu albă.

În întreaga lume, însă, codul acesta vestimentar este purtat de regulă la întâlnirile cu oficialități, cum ar fi regina (ex. Anglia), familia regală (ex. Spania, România), președintele (ex SUA).

De asemenea, orice gazdă poate pretinde ca invitații săi să fie îmbrăcați conform acestui dress code White Tie.

sursa foto: aici

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *